jonek29 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Witam, mam chłodzenie od takiego dystrybutora na wodę, to jest pełny zamknięty układ z gazem R134a i kompresorem Danfu PW2.5VK 80W, na razie najniższą temperaturę jaką osiągnąłem do -20,3 Chce przerobić go na jakiś porządny układ ew. kaskadę. Mam jeszcze 2 nowe kompresory Danfossa NLX8.8KK.2 (bodajże 100W), oraz dosyć duży skraplacz. Zastanawiam się co zrobić z tym. Mój pierwszy pomysł to wrzucenie do tego mojego gotowego układu 2 kompresorów danfossa (wtedy tamten Danfu bym wywalił), zamiana zwykłego skraplacza lodówkowego na porządny miedziany, i zapuszczenie tam jakiegoś gazu (no właśnie nie wiem jakiego) bo te Danfossy mają olej wieloskładnikowy czyli tylko w grę wchodzi R600a, ale ten gaz z kolei jest słaby, przy 0bar robi ledwo -12,6 ;/. Jestem nowy w tej dziedzinie więc proszę o wyrozumiałość, i poprawienie moich ew. błędów. A miałem jeszcze jeden pomysł żeby zrobić porządną kaskadę z CO2, tyle że szukałem jakieś info na ten temat, i jedyny poradnik to jest na PPC ale chyba z 2004, no to od tego czasu to chyba się trochę zmieniło pod tym względem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Kompresory za słabe, nie nadają się. Skraplacz jak z lodówki to też nie. Zbuduj najpierw zwykłe FC, które działa, bo jak mówisz o robieniu kaskady, to to śmieszy, naprawdę - przynajmniej na tym etapie. Nie uważam się tutaj bynajmniej za eksperta, gdyż żadnej nie zbudowałem, natomiast mam na koncie kilka FC, które działały, 2 z nich były już naprawdę przyzwoite. Nawet taki prosty układ potrafi narobić sporo problemów, jak się tego nie rozumie. A co dopiero kaskada... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Ten skraplacz duży nie jest z lodówki, to jest duża chłodnia od klimatyzacji. FC już przecież mam, słabe bo -20 ale chłodzi, muszę tylko zrobić chiller na proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Jak nie jest z lodówki to się nadaje. Te -20 to rozumiem w idle? Load będzie zapewne dodatni ;) Te kompresory są za słabe na to. Rozejrzyj się za rotarką, ale to wydatek rzędu 250-300 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Ile musi mieć taki dobry kompresor, albo ew. jak bym 2 podłączył naraz + separator oleju? :D Temp w idle, bo na razie nawet nie ma rury do chillera, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...