Skocz do zawartości
EsiuWWW

Problem sprzętowy czy programowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów. Dawno mnie tu już nie było. Ale że pojawiły się problemy ze stabilnością pozwoliłem sobie napisać ten temat z prośbą o pomoc, wskazówki odnośnie tego co może być przyczyną niestabilności systemu.

1. Konfig

Typ procesora DualCore AMD Athlon 5050e, 2600 MHz

Płyta główna Asus M3N78

RAM DDR2 2x Kingmax 2Gb łącznie 4GB (ale nie są to identyczne kości)800 Mhz

GPU Gigabyte Geforce 8600 GTS 256 MB

Zasilacz Chieftec GPS 450W

HD Samsung HD 502 HJ (500GB) Sata i Seagate Barracuda (160 GB) ATA

DVD Pionner DVD-RW Sata i NEC 3540a DVD-RW ATA

Dodatki Czytnik kart pamięci, karta rozszerzeń z portami USB i karta z portami FireWire

2. Objawy

System zawiesza się bądź resetuje najczęściej przy instalacji jakiegoś softu. Nie jest to regularne. Większość programów instaluje się normalnie najczęściej system wysypywał się przy próbie instalacji NERO Burn Lite 10. Wyglądało to tak że system nagle stawał, temp w Evereście GPU spadała do 0 po czym następował szybki reset. Po wspomnianym resecie zanim komputer odpalił Ekspres Gate-a chwile "myślał".

Po zmianie ustawień w Panelu Sterowania udało mi się wymusić wyświetlenie BSODA a wygląda on tak

STOP c000021a błąd krytyczny systemu. Proces systemowy windows SubSystem zakończył się niepowodzeniem ze stanem (adresy)

Co dziwne nie chcą się zapisywać zrzuty pamięci. Przed reinstalką się zapisywały. Windows Debugger wskazywał na plik csrss.exe[/b. Podgląd zdarzeń nie wykazuje w chwili obecnej błędów przed reinstalką kiedy system był postawiony na Barakudzie wyskakiwał co jakiś czas błąd kontrolera, teraz na Samsungu logi są czyste

3. Co udało mi się wyeliminować jako przyczynę

Po pierwsze nie jest to problem wynikający z przegrzewania się czegokolwiek. Buda jest dostatecznie chłodzona, najwyższa temp mam na grafie i w stresie jest to ok 60 stopni. Zwiechy bądź resety nie występują podczas żyłowania kompa czyli 3d mark bądź gry.

Po drugie nie jest to raczej wina dysków. Zarówno nie wykryło bad sectorów, SMART jest w normie a problem występował na każdym z dysków, jak również kiedy próbowałem odpalić instalkę z płyty.

Po trzecie grafa odpada, dzieje się to zarówno na GTS-ie jak i integrze

Zasilacz również nie stanowi problemu, dzieje się tak nawet gdy do kompa jest podłączony tylko dysk

RAM testowany nie wykrywał błędów.

Na płycie brak oznak wybrzuszonych kondensatorów, bios po resecie i aktualizacji.

System po reinstalce więc też chyba nie to.

4. Wnioski

No właśnie jakie. Nie wiem co może być nie tak. Ostatnio dokupowałem do kompa własnie jedną kość RAM, Dysk Samsunga i tego GTS-sa. Na necie nie znalazłem zbyt wiele nt tego błędu. W zasadzie jedyny konkret to to

Komunikat ten wskazuje na poważny problem zabezpieczeń w systemie Windows

XP - działanie podsystemu trybu użytkownika, takiego jak Winlogon lub Client Server Runtime Subsystem (Csrss.exe), zostało zakłócone. Najczęstszą przyczyną tego problemu jest program innego producenta, a rozwiązaniem jest zazwyczaj usunięcie go.

Tylko właśnie jaki program ?, a może to nie program tylko problem sprzętowy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel raczej to nie jest. Bo po odpięciu dysku i napędu na SATA (pozostawieniu dysku i napędu ATA) sytuacja jest identyczna. Tak samo kiedy zrobię na odwrót, wypnę dysk i DVD ATA, pozostawiając SATA. Czy wszelkie wiry to nie wiem. Mam na kompie Avire, Comodo firewall. ale przelecę dyski jakimś skanerem online dla upewnienia się.

Pozdro

Edit

Czy o może być wina "niewspółgrania" ze sobą dwóch kości RAM-U. Jedna to Kingmax druga Nanya

CPU-Z pokazuje coś takiego

Nanya 200 mhz (3.0 3 3 9 12) 266mhz (4.0 4 4 12 16) 400 mhz (5.0 5 5 18 23)

Kingmax 266 mhz (40 4 4 12 16) 333 mhz (5.0 5 5 15 20) 400 mhz (6.0 6 6 18 24)

Teraz lecą na dualu, ale ja włożyłem na singel też się tak działo

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi