Skocz do zawartości
grzegroc

Komputer+Monitor do ok.3000 [głównie gry]

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o ocenę poniższego zestawu. Średnio się znam i dawno nic nie kupowałem (miałem laptopa) więc proszę was znawcy o wszelkie kometarze (szczegolnie odnośnie CPU, plyty, zasilacza, grafiki).

CPU AMD Athlon II X3 440 [270]

troche sie pokreci, moze sprobuje odblokowac 4 rdzen i bedzie git. Lepszy i tanszy od phenoma II x2 na starcie.

Plyta Gigabyte GA-MA770T-UD3 Socket AM3 [260]

wacham sie miedzy asrockiem 870 extreme 3. Niby tylko troche drozsza, ale gorsza firma.

Mozliwosci wieksze, ale nie na tyle by poczuc jakas roznice. Z pci-e x2 (crossfire) nie skorzystam, wzialbym gigabyta bo to pewna firma.

Nowy pomysł: wzialbym Asusa M4N98TD EVO i bym mial SLI. Po roku, poltora dokupie sobie druga gtx460 (pewnie beda juz tansze) i bede mial znow super kompa.

Dobry pomysł? Czy CPU i zasilacz wytrzymają to SLI??

GPU Gigabyte GeForce GTX460 1GB DDR5 256bit PCI-E (GV-N460OC-1GI) [799]

5850 drozszy, a wydajnosc b.zblizona

CORSAIR DDR3 4GB (2x2GB) 1333MHz non-ECC DIMM CL9 [330]

ewentualnie goodramy

HDD Samsung SpinPoint F3 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) [150]

taki dysk mi wystarczy

CD Sony / NEC (Optiarc) DVD+/-RW AD-7243S LabelFlash bulk black [80]

wg. komputronika b.dobry naped (i tani!)

Obudowa SilentiumPC Gladius GD-600W Pure Black z oknem - bez zasilacza [229]

b. mi sie podoba - szczegolnie musi byc z tym duzym oknem

OCZ Stealthxstream 2 600W [240]

wezne 600 i bede mial spokoj.

Przynajmniej obudowa i zasilacz bede przyszlosciwe, a reszte za 2,5 roku trzeba bedzie i tak wymienic

Czy 600W wystarczy do SLI?

Gdybym zrezygnował z SLI to jak myślicie na jak długo by mi komp starczał do gier? na srednich detalach co najmniej.

wychodzi: 2360 (bez monitora)

Monitor:

Tutaj tez mam bolaczke glowy bo nie wiem jak duzy <span style='color: red;'>ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span></span> (i oczywiscie chcialbym w miare tani).

Na innym forum pisze zeby brac fullHD czyli co najmniej 1920 x 1080 22". Ja najpierw myslalem o jakims miniejszym monitorze 19 lub 20. Wydaje mi sie ze na duzym zle sie gra w fps'y i ze taka rozdzielczosc obciaza znacznie grafike.

Oto moje propozycje - co o nich myslicie?

Asus VH196S

ASUS MONITOR TFT 19 WIDE VH196S (5MS) kupić tanio

ACER P191Wd

MONITOR LCD 19" ACER P191Wd + | Monitory LCD | Nowe - z ekspozycji | Monitory 19" | Funtech.pl - monitory LCD, laptopy, notebooki, komputery - sklep internetowy - Warszawa

GATEWAY HX2000

MONITOR LCD 20" GATEWAY HX2000 + | Monitory LCD | Nowe - z ekspozycji | Monitory 20-21" | Funtech.pl - monitory LCD, laptopy, notebooki, komputery - sklep internetowy - Warszawa

BenQ G2220HD

BenQ G2220HD 22" - opinie użytkowników na Skapiec.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy i tanszy od phenoma II x2 na starcie.

Zależy w czym. Jeżeli aplikacja nie wykorzysta 3 rdzeni to PII będzie lepszy.

Ram zmień na Goodram.

SLI nie ma sensu. Za rok/półtora sprzedasz obecną kartę i kupisz jedna mocniejszą.

Kup od razu 22".

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, chyba faktycznie sobie daruje to SLI (zbyt egzotyczne.. i trzeba miec reszte kompa b.mocna)

Ram: nie ma roznicy miedzy Corsair a Goodram? Corsair to niby takie lepsze, markowe (tak myslalem) Jest jakaś rożnica? W działaniu, stabilności, żywotności?

kurde,

miedzy 1920x1080 22" a 1440x900 19" jest z pewności spora róznica jeśli chodzi o FPSy (frames per sec). Mysle ze wole grać płynniej, na większych detalach na mniejszym monitorze. Chyba ze jestem w błędzie. Gdziesz słyszałem że własnie dopiero od 1920x1080 widac ladnie wszystkie detale. Jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor AMD Phenom II X4 945 Quad Core(AM3,95W)		494,09zł	Płyta główna Asrock M3A770DE AMD 770 Socket AM3		219,75zł	Gigabyte GeForce GTX460 1GB DDR5/256b D/H PCI-E		793,39zł	Pamięć DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 x2		285,96zł	Dysk twardy Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB		148,99zł	Zasilacz do obudowy OCZ Stealthxstream 2 500W		199,49zł	Nagrywarka DVD Samsung SH-S223C SATA czarna Bulk		70,99zł	Obudowa ATX Midi SilentiumPC Gladius 600 okno czar 		247,00zł	Monitor LCD 21.5'' BenQ G2220HD 		536,99zł

Podsuma: 2996,65zł @ ram.net.pl

Zasilacz wystarczy w zupelnosci do tego zestawu nawet po OC, plyta da sobie rade z kreceniem proca na poziomie 3.8-4Ghz z tym ze musialbys dolozyc ok 150 zł. do jakiegos chlodzenia na CPU, np CNPS10X Flex + SilentiumPC Zephyr 120.

Jak chcesz to doloz te 5 dyszek do GA-MA770T-UD3.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi