Skocz do zawartości
Kaeres

Proc, płyta, grafa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Kiedyś trzymałem rękę na pulsie i to ja doradzałem tym mniej zorientowanym.

Dzisiaj muszę Was prosić o radę.

Będę miał do zainwestowania w okolicach 600-700zł w te trzy podzespoły.

Mam teraz to co w podpisie (semp3000+na AM2, płyta Gigabyte na slocie AM2, 7600GT, 2x1GB DDR667).

Myślę, że ram styka więc zostawiam.

Chcę to wymienić na jedyna możliwą dzisiaj platformę czyli C2D (mówię realnie jeżeli chodzi o finanse).

Sprzęt może być używany (allegro, giełda ppc, itp.).

Co mogę za to wyrwać aby nie przegapić okazji lub nie porywać się na za wysokie progi ?

Zasilacz mam jeden z najlepszych na świecie (400W Codegen).

Proszę się nie śmiać. Od kilku lat przepowiadano mi jego śmierć i że pociągnie za sobą płytę, obudowę, mój dom i pół miasta.

Jednak do dzisiaj ciągnie wykręcone sprzęty bez ruchów napięć nawet o 0,2V

Po prostu trafiła się perełka i nie zamierzam jej na razie zmieniać.

Słucham rad mądrzejszych od siebie w tej kwestii i wolałbym się zmieścić w dolnej granicy mojego budżetu czyli 600zł.

Moja taka wstępna konfiguracja to:

Proc E7200 i trochę OC

Na płytach w ogóle się nie znam ale chciałbym aby pozwalała na bezproblemowe OC do choćby 3Ghz

Grafa - 8800GTS, 9800GT, GT240. Może być jakiś radek. Minęły mi czasy krucjaty.

Co mogę mieć za takie marne pieniądze ?

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie.

Nie chcę słabych AMD.

Za takie same pieniądze mam o wiele szybszy sprzęt Intela.

Z tym zasilaczem to tylko niewiara w Codegena czy po prostu jakieś standardy powchodziły o których nie wiem i nie będzie współpracował z ew. nową płytą pod Intela (jakieś zasilanie inne, wtyczki, itp.) ?

Co do karty graficznej to właśnie się zastanawiałem które teraz są dobre ale z tego co czytam to panuje równość między ATI i nVidia.

Zatem jasne, czemu nie HD4850 bym łyknął - podejrzewam, że max 512MB wersję.

Do którego GeForce można ją porównać ?

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę słabych AMD.

Za takie same pieniądze mam o wiele szybszy sprzęt Intela.

Przecież za 600zł masz Athlona II x3 i nową HD4850. Jak 600zł braknie to zmieścisz bankowo poniżej 650zł. Twn Athlon raczej nie będzie słabszy od E7200 a już na pewno nie w grach / innych aplikacjach wielordzeniowych.

Co do zasilacza to powiem Ci tylko, że hd4850 pobiera tyle prądu ile Twój obecny zestw jak nie więcej. Decyzję podejmij sam. Ja przekonywał na siłę Ciebie nie będę.

Edytowane przez Klaus
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja z siga jest tania i nadaje się do średniego o/c, miałem celka 2 rdzeniowego wykręconego na 3,6ghz i teraz quada na 3ghz.

Albo coś na P35.

Na jakiej podstawce się bierze płytę ? Cóż za pytanie.. ja bym nie schodził poniżej s. 775 a najlepiej to coś do i5, ale to nie ta półka.

Co do zasilacza to Twoja obecna platforma ciagnie na prawdę mało prądu i stąd codegen sobie radzi, mimo, że ma te 400W na tabliczce (może i ma, ale większe obciążenie może utrzymać przez kilka sekund zanim stanie się z nim coś na prawdę złego) nie podpinał bym go pod duet wykręcony c2c i 4850, chyba, że masz wszystko na gwarancji i możesz zaryzykować. Dla mnie gra nie warta świeczki, lepiej już jakąś deltę/fortrona 350W z allegro za 50/60zł, mają po 2 linie 12V i realne obciążenie - Zasilacz DELTA 350W 4A WROCŁAW (1192456200) - Aukcje internetowe Allegro

Wiem, że ciężko wydać kasę na zasilacz, bo nie ma z niego większej ilości fps'ów, ale te 50zł to chyba możesz poświęcić.

2gb to taki absolutne minimum, które powinno być pod pokładem każdego kompa. Do gier może już nie wystarczać, ale zawsze możesz dokupić dodatkowe 2gb jak dojdziesz do wniosku, że bardzo Ci tego brakuje.

Płyty to poszukaj tematy na forum o bardziej popularniejszych, z tańszych na P35 to może coś takiego - SUPER PŁYTA = GIGABYTE GA-P35-DS3L (1203855075) - Aukcje internetowe Allegro

Radek 4850 był ostatnio na allegro, aukcja 10 sztuk, każdy 250zł

E7200 za ~250-260 powinieneś wyrwać

I koniecznie zasilacz za te 50-60zł.

150+250+250+50=700 bez kosztów przesyłek

Stare graty opylasz i dokładasz z nich kasę do tych 7stów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ath.

Rozjaśniło mi się.

Te radki poszły w 3 godziny. Nawet nie zdążyłem zareagować jak aukcja się zakończyła :P

Zasilacz kupię.

700zł to już liczę na dokładkę po sprzedaży gratów :)

Ok, grafę udało mi się wyhaczyć 9800GTX w super cenie.

Jaką teraz płytę pod C2D E6xxx lub E5xxx (na E7200 raczej mnie nie będzie stać) ?

Nadmieniam, że muszę wziąć procka z dość sporym mnożnikiem bo mam pamięci DDR2 667Mhz.

Coś pomożecie jeszcze ?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś kiedyś szukał płyty, a nie chciał się dawać wydymać ludziom na allegro to polecam Gigabyte EP35-DS3

FSB 500Mhz robi stabilne.

Jak widać z E5200 2.5Ghz@4Ghz nie jest problemem i szczerze powiedziawszy nawet nie bawiłem się w więcej a może jeszcze coś by potrzymała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi