Skocz do zawartości
IntelDualCore

Ogromny spadek wydajności komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co się dzieje, ale od jakiś 5 dni mój komputer działa o wiele wolniej niż poprzednio. Nie instalowałem żadnych nowych rzeczy, wirusów też nie ma. W 3D Marku w momentach gdzie normalnie miałem ok. 70kl/s mam 10-11 kl/s. Mozilla co chwile się zawiesza, nigdy tak nie było. Dlaczego wszystko chodzi tak wolno ?

Dual Core E5300 2,6 @ 3,0 GHz + Arctic Cooling Freezer 7Pro

Gigabyte Ep31 DS3L

Good Ram 1x2GB CL5 800MHz

Gainward 9600GT Green Edition

Fortron FSP 400-60GHN 85+

Seagate 7200.12 500Gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdzales karte grafiki? Moze sie przegrzewa i z tad te cyrki.

na pewno się nie przegrzewa

2 dni temu miałem włożoną na chwilę do sprawdzenia 8800GTS, ale żadnych problemów nie było

dzisiaj jeszcze miałem takie sytuacje że myszka mi się zawieszała na np.minutę potem na chwilę odwieszała i to samo, pulpit się jakby odświeżał kilka razy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zastanawia mnie to co ma grafika do zawieszania komputera, jeżeli by była zepsuta to chyba byłyby jakieś błędy w wyświetlaniu obrazu itp.

przed chwilą włączyłem komputer i po załadowaniu systemu zawiesiła się myszka i nic innego nie pomogło jak tylko reset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałaś w menadżerze zadań czy jakiś proces nie obciąż a procesora w znacznym stopniu?

Co do zawieszania to grafika może coś mieć. Mianowicie, Twoja grafika nie posiada dodatkowego zasilania i całą energię czerpie z ze slotu pci-e. Grafika taka wymaga płyty ze złączem pci-e x16 2.0, Twoja płyta posiada chyba złącze pci-e x16 1.0 które potrafi dostarczać mniej mocy niż w wersji 2.0. Wtedy grafika nie będzie powodować błędów w wyświetlanym obrazie bo jest 100% sprawna ale może zaliczyć zwiechę. 8800GTS miał natomiast dodatkowe złącze zasilania i działał prawidłowo.

Co do wydajności to możesz sprawdzić czy karta nie obniżyła taktowań gpu i pamięci. Odczytać to możesz w programie gpu-z i porównać ze specyfikacją. Warto też zaktualizować sterowniki grafiki, mobo.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zrozum, jak doiłeś kartą więcej prądu z mobo niż dopuszcza specyfikacja to mogło się coś wygrzać przez te 8 miesięcy. Jak ci sięzko sprawdzić czy coś nie obciąża cpu w tle, trudno sprawdzić zegary karty to przyjmij do wiadomości, że tak masz mieć i już albo daj tego kompa komuś kto ma ciut lepsze pojęcie o kompach i więcej chęci do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem formata i to samo, w 3Dmarku 2006 10-11 kl/s zamiast 60-70kl/s

Format byl i nic nie dal. Przetestuj u ktoregos ze znajomych karte graficzna. Jak wystapia takie same problemy jak u Ciebie to grafika jest padnieta. Jesli wszystko bedzie ok, to jak przedmowcy mowia, mozliwe ze pada plyta glowna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed chwilą wyczyściłem cały komputer, zamontowałem fabryczne chłodzenie na grafikę (miałem inny wiatraczek ponieważ to fabryczne wyje strasznie), włączam... pisk 1długi 2 krótkie, ... reset, to samo, wyłączyłem , wyjąłem grafikę, włożyłem jeszcze raz, POWER... działa, jakoś nic się nie zacięło po ładowaniu windowsa, wchodzę w 3d marka , i co... 68klatek na samym początku, zdziwienie , wszystko działa jak wcześniej, co się stało ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki problem, po odpaleniu jakiegoś niedziałającego pliku z pendrive'a i wyjęciu go co jakieś 5 minut wyskakuje mi taki komunikat

post-180347-074476400 1284663224_thumb.jpg

muszę kliknąć, 23 razy anuluj aby się zamknął, za 5 minut wyskakuje znowu, nie pomaga reset

co mam zrobić ? denerwujące jest klikanie co 5 minut

Edytowane przez IntelDualCore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi