Skocz do zawartości
okashii

Modyfikacja boxowego coolera AMD 955

Rekomendowane odpowiedzi

Witam =], planuje kupić procesor AMD Phenom x4 955 BE którego standardowe chłodzenie jest bardzo głośne pod obciążeniem, niestety musze liczyć się z każdą złotówką więc zakup taniego coolera raczej odpada [planowałem kupić Cooler Master Hyper TX3 ale wole zaoszczędzić 60zł i dozbierać do Cooler Master V8 na porządne OC w przyszłości].

Zastanawiam się czy na boxowe chłodzenie dałoby się założyć adapter [http://www.cooling.pl/bitspower-fan-adapter-8092-120mm-uv-blue,produkt,550839.html?from_category=30_105]

plus w miarę cichy i wydajny wentylator 120mm [np. Fander Selekta] aby pozbyć się hałasu i jednocześnie nie pogarszać lub nawet polepszyć chłodzenie.

Czy to dobry pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, ze dobry.

Szkoda tylko, ze bedziesz placic za przesylke tego adaptera.

Taki wynalazek przyda sie niejednemu userowi.

Co prawda kolor nie zachwyca, ale od czego sa farbki :lol2:

Zawsze mogę odebrać osobiście w Patmedia bo jestem z Warszawy ;]

# BITSPOWER Fan adapter 80/92mm -> 120mm - HIT! (1202191034) - Aukcje internetowe Allegro

Dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez okashii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki wentylator 120 mm przy 1000 rpm (czyli ledwo slyszalny) bedzie wtlaczac wiecej powietrza przez ten adapter niz wentylator z amd bodajze 70 mm na 4000 rpm, gdzie bedzie to slyszalne jako odkurzacz.

Fajna sprawa ten adapterek :)

Napisz jak to sie sprawuje w tym temacie, bo jestem ciekawy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki wentylator 120 mm przy 1000 rpm (czyli ledwo slyszalny) bedzie wtlaczac wiecej powietrza przez ten adapter niz wentylator z amd bodajze 70 mm na 4000 rpm, gdzie bedzie to slyszalne jako odkurzacz.

Fajna sprawa ten adapterek :)

Napisz jak to sie sprawuje w tym temacie, bo jestem ciekawy :)

Jeśli kupie to napewno zdam raport z tego pomysłu =]

Czy ktoś może podać mi wymiar boxowego wetylatora AMD?

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup X4 945 i będziesz miał kilkadziesiąt zł więcej na chłodzenie.

Jaką płytę obecnie posiadasz lub masz zamiar kupić?

Przy obecnych cenach ta różnica to max 44zł zaoszczędzone [najtańszy 945 jaki znalazłem w ceneo to 489zł a dochodzi jeszcze przesyłka, 955BE mogę mieć już za 533zł z odbiorem w Warszawie]

Wg mnie to za mała różnica żeby skąpić na Black Edition, wole kupić w przyszłości porządny cooler [V8] i mieć szanse na OC do 4ghz niż marnować 60-120zł na coś w pół drogi.

Mam zamiar kupić Asrock M3A785GMH/128M bo jest tania [262zł], ma bardzo dobre recenzje i ceciach!e się bardzo wysokimi możliwościami OC.

Edytowane przez okashii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to będzie 70mm, przynajmniej AMD zawsze taki stosowało, ale dla chcącego nic trudnego, kilka opasek samo zaciskowych i będzie śmigać...

Znalazłem adapter 70mm-120mm ale nie widzę nic takiego na żadnych polskich stronach :/

Aerodynamic Fan Adapter 70mm to 120mm - UV Sensitive Blue Products Model: DUCT70120-UVB [DUCT70120-UVB] : Performance-PCs.com, ... sleeve it and they will come

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś zna specyfikację wentylatora w boxowym chłodzeniu? Wiem już, że jest to 70mm ale interesuje mnie jeszcze maksymalny RPM i CFM [obroty i przepływ powietrza], może po prostu wymienić wentylator na ten: Wentylator Fander Roxo Ultra Silent 70x70x15mm - Wentylatory PC - ram.net.pl , na pewno byłoby ciszej pod obciążeniem ale o ile pogorszy wydajność chłodzenia taka zamiana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Właśnie kupiłem 955BE i też chcę wymienić wentylator , wymiary radiatora są dziwne XD wentyl jest 70mm tez na adapterze bo radiator ma 90mm szerokości i 60mm długości więc może taka przejściówka by zadziałała ?

etc. ktoś poleci 120mm na procesor z kontrolą obrotów [4pin]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi