MichalP [xsrx] Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Patent michala jest bardzo estetyczny, ale jednak ja wole wszystko upchnac w jednej budzie. w zasadzie to tworzy 1 bude razem z buda do kompa.. komp lezy na tym i pasuje co do milimetra - ledwo widac ze to 2 rozne elementy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Tonic2-Z doswiadczenia wiem , ze -takiego typu- projekty sa raczej wczesna alpha :) Jak skonczysz to daj znac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 mnie zastanawia tylko jak mozna bylo w budzie nie zmiescic pompku i nagrzewnicy :) i po co ten zasilacz tam ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 "]mnie zastanawia tylko jak mozna bylo w budzie nie zmiescic pompku i nagrzewnicy :) i po co ten zasilacz tam ? To sie zmiescilo w srodku,mowilem tylko o wezach, przeciez widac jak wychodza na zewnatrz :) A ten zasilacz to jest dla wentyli "] w zasadzie to tworzy 1 bude razem z buda do kompa.. komp lezy na tym i pasuje co do milimetra - ledwo widac ze to 2 rozne elementy A laczysz te obudowy? Ituriel - ok :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 tak lacze... jak nakladam bude to na prowadnice samozatrzaskujace wchodzi cale urzadzenie do wc - wiec nie spadnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHuNaR Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Kolanko + trójnik w kształcie T -- połaczenie klejem J.B Weld Ile kosztuje ten klej i czy jest na tyle wytrzymaly zeby do nagrzewnicy wyprowadzenia nim przymocowac?, chyba zeby cyna, nie duzo o tym wiem wiec zapytam moze glupio czy taki najprostrzy palnik dlugopisowy (taki taniutki) rozgrzeje cyne tak zebym mogl te wyprowadzenia przylutowac ? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Ile kosztuje ten klej i czy jest na tyle wytrzymaly zeby do nagrzewnicy wyprowadzenia nim przymocowac?, chyba zeby cyna, nie duzo o tym wiem wiec zapytam moze glupio czy taki najprostrzy palnik dlugopisowy (taki taniutki) rozgrzeje cyne tak zebym mogl te wyprowadzenia przylutowac ? pozdro palnik dlugopisowy w zupełności ci do tego wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Kolanko + trójnik w kształcie T -- połaczenie klejem J.B Weld Ile kosztuje ten klej i czy jest na tyle wytrzymaly zeby do nagrzewnicy wyprowadzenia nim przymocowac?, chyba zeby cyna, nie duzo o tym wiem wiec zapytam moze glupio czy taki najprostrzy palnik dlugopisowy (taki taniutki) rozgrzeje cyne tak zebym mogl te wyprowadzenia przylutowac ? pozdro Palnik dlugopisowy Dobry pomysl, tani i w miare latwy, ale mozna niechlujnie zrobic :/ a natomiast klejem mozesz tak ladniutko uformowac i zmyc niepotrzebne resztki. Popatrz na zdjecie, z lewej strony troche slabo zrobilem,sa resztki,natomiat z prawej strony jest ladniutko, bo wyszlifowalem i tak mi wyszlo :wink: Klej J.B. Weld Nie wiem ile kosztuje,zapytam ojca (mowil mi,ze jest drogi). Bedzie oczywiscie dobry dla twojego celu, jest mocny, ale sa inne dobre, tanie i sprawdzone kleje, np. Proximina (tego kleju nie uzywalem (ale duza wiekszosc osob tutaj chwali ten klej :wink:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 lutowanie jest bardzo tanie, wytrzymałe i proste do wykonania. zeby takie połączenie lutowane wykonać niechlujnie to trzeba sie naprawde postarać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 lutowanie jest bardzo tanie, wytrzymałe i proste do wykonania. zeby takie połączenie lutowane wykonać niechlujnie to trzeba sie naprawde postarać. No tu pare rzeczy wymienilem 2 posty wczesniej :wink: Niechlujnie? Czy moze widziales blok GPU berkuta? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Mate uzywa Loctite. Cena w Wawie 32 PLN za podwoja strzykawe. Klei swietnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Mate uzywa Loctite. Cena w Wawie 32 PLN za podwoja strzykawe. Klei swietnie. I dodam to,ze J.B. Weld jest rowniez klejem dwustrzykawkowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Ja natomiast używam dwuskładnikowego kleju epoksydowego. Sprawuje się świetnie i jest tani ( ok 6zł za 50 ml). Tutaj mała demonstracja: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Ja natomiast używam dwuskładnikowego kleju epoksydowego. Sprawuje się świetnie i jest tani ( ok 6zł za 50 ml). Tutaj mała demonstracja: Hehe... schodzimy na temat o klejach ;) Widzicie,na zdjeciu przygoda praktycznie nie widac kleju, jaka ladna estetyka ;) Natomiast tu jest zdjecie,ktory pokazuje estetyke polaczen za pomoca lutownicy (berkut-bez obrazy, ale to pierwsze zdjecie jakie przypomnialem ;)) http://217.153.94.101/~berkut/Zdjecia/cool...fx/P1010085.JPG Chociaz.. z drugiej strony,te niepotrzebne resztki kleju/cyny mozna zeszlifowac.. i wedlug mnie do szlifowania latwiejszy jest klej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Natomiast tu jest zdjecie,ktory pokazuje estetyke polaczen za pomoca lutownicy (berkut-bez obrazy, ale to pierwsze zdjecie jakie przypomnialem ;)) http://217.153.94.101/~berkut/Zdjecia/cool...fx/P1010085.JPG Chociaz.. z drugiej strony,te niepotrzebne resztki kleju/cyny mozna zeszlifowac.. i wedlug mnie do szlifowania latwiejszy jest klej. moje bloki nie maja wygladac ladnie a maja dzialac, spelnia swoje zadanie i poco ma byc ladny... jkaby mi sie chcialo to bym to ladnie zrobil.. lut ten jest zrobiony palnikiem a nie lutownica, lutownica to mozesz sobie.... wiesz co... lut jest dziesiatki razy mocniejszy, przyklej np. pokrywke tak by wytrzymala 40 bar, dodam ze szerokosc polaczenia to 2mm.... no pokaz mi taki klej ;] ja gdy widze klejenie to az mna wstrzasa, kiedys uzywalem kleju, od kiedy mam palnik i umiem lutowac- na widok kleju mnie mdli... ostatnio chcialem dac klejowi szanse- zmarnowal ja, mimo perfekcyjnego wyczyszczenia powierzchni i wczesniejszym zadrapaniem puscil... od tera TYLKO luty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 lut ten jest zrobiony palnikiem a nie lutownica, lutownica to mozesz sobie.... wiesz co... lut jest dziesiatki razy mocniejszy, przyklej np. pokrywke tak by wytrzymala 40 bar, dodam ze szerokosc polaczenia to 2mm.... no pokaz mi taki klej ;] ja gdy widze klejenie to az mna wstrzasa, kiedys uzywalem kleju, od kiedy mam palnik i umiem lutowac- na widok kleju mnie mdli... ostatnio chcialem dac klejowi szanse- zmarnowal ja, mimo perfekcyjnego wyczyszczenia powierzchni i wczesniejszym zadrapaniem puscil... od tera TYLKO luty... Wiesz berkut,niektorym zalezy na estetyce ;) A z tym,ze lut jest mocniejszy od kleju,to nie ma potrzeby w przypadku blokow wodnych. Klej jest wtedy w zupelnosci wystarczajacy, po co te polaczenia lutowe :) Np. Nukleon, ktory ma polaczenia klejowe, cieszy sie brakiem zastrzezen.. Ale jak ty,berkut,potrzebujesz mocnych polaczen, to ok,lepiej wziac lut :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 Dobry klej nadaje sie super do WC. Bekrut ma jednak racje, ze lutowanie jest lepsze, ale kto jest w stanie wogole wytworzyc 40 barow w kompie??? No chance. Ja jak na razie uzywam kleju i jest bezproblemowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 Ja nie mam zaufania do kleju, nie po tych przeprawach co z nim mialem.... pozaty zwazcie ze lut przewodzi cieplo z 100x lepiejn iz klej co dodaje minimlanie ale wieksza wydajnosc blokim ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 Ja nie mam zaufania do kleju, nie po tych przeprawach co z nim mialem.... pozaty zwazcie ze lut przewodzi cieplo z 100x lepiejn iz klej co dodaje minimlanie ale wieksza wydajnosc blokim ;]Wiem ze kochasz lutowanie i i tak cie nie przekonam ale ja wiem swoje:) Co do przewodnosci to chyba nie slyszales o termoprzewodzacych klejach epoksydowych? No i na temat jego wytrzymałości...i tu mała historia. Tak się stało że przez swoja zupełnie nieprzemyślaną konstrukcję zapinka od miko wyrwała mi 3 zaczepy w sockecie. Nie chcąc stracic mojej nowiuteńkiej płyty i nie mając zarazem w niej otworów zeby jakoś black boxa zamocować postanowiłem jakoś temy zaradzić. Przez bity tydzień dzień w dzień w miejscu każdego z zaczepów dawałem po kropelce kleju epoksydowego (tego którym później kleilem rurki) i stawiałem łyte na pionowo żeby klej zasychał w odpowiedniej pozycji. W ten sposób mam 3 nowe zaczepy z których kazdy ma powierzchnie styku z socketem może 0,5 na 0,25cm i wszytko trzyma zarąbiście!! skoro w tym miejscy klej wytrzyma to na kolankach ktore sa sklejone od wewnatrz (posmarowane wewnetrzne strony przez złorzeniem) i od zewnątrz tym bardziej.....i to koniec bajeczki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Ja natomiast używam dwuskładnikowego kleju epoksydowego. Sprawuje się świetnie i jest tani ( ok 6zł za 50 ml). Tutaj mała demonstracja: [/img] czy mozesz podac nazwe tego kleju bo musze zrobic to samo co Ty zrobiles przy bloku na GPU a nie mam mozliwosci lutowania :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Ja natomiast używam dwuskładnikowego kleju epoksydowego. Sprawuje się świetnie i jest tani ( ok 6zł za 50 ml). Tutaj mała demonstracja: [/img] czy mozesz podac nazwe tego kleju bo musze zrobic to samo co Ty zrobiles przy bloku na GPU a nie mam mozliwosci lutowania :( To jest epoxyDRAGON. Tylko należy uważać żeby wybrać odpowiedni. mnie w sklepie było z 6 gatunków. Ja wybrałem supermocny, przezroczysty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Wiem ze kochasz lutowanie i i tak cie nie przekonam ale ja wiem swoje:) Co do przewodnosci to chyba nie slyszales o termoprzewodzacych klejach epoksydowych zaden klej nie dorowna nawet najslabszemu lutowi z olowiu jesli chodzi o termoprzewodnosc... Ja i tak nie jestem za uzywaniem klejow, nie do tak odpowiedzialnych zadan.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przygod Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Troche z innej dziedziny ale taka mała ciekawostka... Widzialem w teście ram rowerowych jak łączenia na żywice epoksydową wygrywały ze spawami... które sa SPORO mocniejsze od lutowania...Tyle tylko że lutowanie z tych 3 rzeczy jest najtańsze. Ale tak jak mowilem ....nie przekonam cię:P Co do zyskiwania na temperaturze na kilku klejonych kolankach to big LOL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 d). Do skompletowania WC brakuje mi : - parę rzeczy potrzebnych do budowy takiego przełącznika,co włącza jednocześnie komp i pompkę Przecież to jest chyba buda AT i możesz wykożystać sieciowy z niej. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Troche z innej dziedziny ale taka mała ciekawostka... Widzialem w teście ram rowerowych jak łączenia na żywice epoksydową wygrywały ze spawami... które sa SPORO mocniejsze od lutowania...Tyle tylko że lutowanie z tych 3 rzeczy jest najtańsze. Ale tak jak mowilem ....nie przekonam cię:P Co do zyskiwania na temperaturze na kilku klejonych kolankach to big LOL. ja nie mowie o kolankach ale o blokach/parownikach ;] a powiedz mi ile taki klej kosztuje :> i gdzie mozna go kupic, jak kosztuje malo i mozna go dopasc w sklepie to z checia wytestuje :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 ja nie mowie o kolankach ale o blokach/parownikach ;] a powiedz mi ile taki klej kosztuje :> i gdzie mozna go kupic, jak kosztuje malo i mozna go dopasc w sklepie to z checia wytestuje :> special 4 U :) To jest epoxyDRAGON. Tylko należy uważać żeby wybrać odpowiedni. mnie w sklepie było z 6 gatunków. Ja wybrałem supermocny, przezroczysty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...