Skocz do zawartości
L.Viadro

GF 8800GTX - spalona grafa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj grałem sobie w League of Legends i nagle wszystko się zatrzymało, w tle nadal leciała muza z Winampa ale ekran pozostał w jednym miejscu (freeze) i nie pomogło ani 3 króli ani alt+tab. Zrobiłem resest i już przy ładowaniu biosu pojawiły się po całym ekranie znaczki typu "$#%". Windows odpalił się w najmniejszej rozdziałce a na ekranie mam poprzeczne zielone falujące paski (same paski się nie ruszają). Podłączyłem grafe od szwagra i wszystko chodzi cacy, znaczy że grafa padła. Zauważyłem jednak że jak jest moja karta podłączona i odpalam kompa nie startuje wiatrak na grafie, muszę go popchnąć palcem żeby się rozkręcił. W związku z tym moje pytanie brzmi: czy to możliwe że karta nagrzewa się tak szybko że ekran świruje już przy ładowaniu biosu przez to ze wiatrak nie startuje? Czy mogę już założyć że to raczej trwałe uszkodzenie (nawet jak od razu popchnę wiatrak to i tak ekran świruje)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza sprawa to zdemontowanie chlodzenia i dokladne wyczyszczenie karty i radiatora.

Sprawdz czy pcb jest nie spuchniete/przebarwione.

Sprawdz czy kondensatory nie spuchly/wylaly.

Czy wszystkie lelementy sa w porzadku.

Jak jest OK to naloz nowe thermopady na pamieci, mosfety i mostek nvio i swierza paste na gpu.

Dokladnie zamontuj chlodzenie o uruchom komputer.

Jak karta bedzie dalej smiecic, to uzyj drugiej karty na slot pci i podmien bios w 8800 gtx.

Jak to nie pomoze, to zdemontuj chlodzenie i sledzia z 8800 gtx i wloz go do piekarnika na 10 minut ustawiajac 180 st C.

Jak to sie dokladnie robi musisz sobie poczytac.

Gdzies tu byl opis jak chopy robia wypiekanie kart w piekarniku i pomaga !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba powinienem dodać że jestem laikiem jeśli chodzi o układy scalone itd i podejżewam że jakbym rozmontował chłodzenie to już bym go nie założył :P

Swojej grafy nie sprawdzałem na innym kompie aczkolwiek szwagra grafa chodzi u mnie bezproblemowo

bardziej chodzi mi o to czy to moze byc wina chłodzenia karty i jak sie naprawi wiatrak to grafa bedzie git czy jak sa takie jaja to juz znaczy ze po karcie bo nie wiem czy dac do serwisu jakiegos czy juz kupowac nowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma mozliwosci, zeby rdzen wielkosci podelka od zapalek nagle stracil kontakt z radiatorem i sie przegrzewal.

Razcej jedna z pamieci odeszla od druku i sypie bledami lub gpu umarl w podony sposob.

Bardzo czesto pomaga wypiekanie kart, ale na dzien dobry nalezy zmienic to co opisalem wczesniej.

Koszt paru zl polskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi