mark7 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 W opisie niektórych płyt głównych można znaleźć informację o zastosowanej technologi AI NET2: "Przetestuj Twoje połączenie z siecią LAN jeszcze przed zalogowaniem do systemu operacyjnego. Teraz jest to możliwe! Problemy z siecią lokalną są często powodowane przez uszkodzenie przewodu sieciowego. AI NET2 potrafi w sposób zdalny wykyć uszkodzenie przewodu już w sekundę po włączeniu komputera, a wszystkie nieprawidłowości w połączeniu są raportowane z dokładnością do 1 metra na przewodzie o maks. długości 100 metrów." Czy ktoś wie coś więcej na ten temat ? Jak to wygląda w biosie, jak działa,czy potrafi wykryć przerwę/zwarcie w przewodzie...? W manualu do płyt w opisie biosu można znaleźć tylko informacje jak to włączyć/wyłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Najlepiej wykrywa to uszkodzenia przewodów (zwarć nie testowałem :D) - w biosie pokazuje Ci która para (1-2, 3-6, 4-5, 7-8) przewodów jest uszkodzona (otwarta) i w jakiej odległości od karty w komputerze... A dokładność faktycznie jest całkiem niezła - na przewodzie ~2m, było to około +/- 10cm, na dłuższym (~20m) - około 30cm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark7 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2010 No to i tak całkiem nieźle. Chętnie poczytał bym coś więcej nt. tej technologii, ale jakoś na sieci nie mogę się dokopać jakiś bardziej szczegółowych opisów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark7 Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Wpadła mi w ręce płyta główna z tą technologią. AI NET2 w BIOSIE: Dodatkowo producent płyty (ASUS) dodaje program diagnostyczny pod Windowsa Realtek Ethernet Diagnostic Utility: Zwarcia też nie testowałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...