Skocz do zawartości
bober1441

Pilnie potrzebuję pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam olbrzymi problem. Wyciągałem chłodzenie procesora, żeby wyczyścić radiator. Niestety razem z nim wyciągnąłem procesor:/ AMD phenom II 955 3,2 Ghz.

Nie da się włożyć procesora razem z chłodzeniem. Próbowałem rozdzielić procesor od radiatora, ale boje sie ze coś zepsuje;/ Czy komuś też się zdażyło żeby pasta złączyła chłodzenie z cpu?

Co zrobić?

Proszę o pilną odpowiedź, jeśli nie zmontuje tego z powrotem, to rodzice mnie uduszą:(

Proszę o naprawdę szybką odpowiedź.

Edytowane przez bober1441

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem ten problem na boxowym chłodzeniu od amd ;) Zdarzyło się parę razy wyjąć chłodzenie razem z procem z zablokowanego gniazda.

Spróbuj najpierw pokręcić tym prockiem tak, żeby jeździł po radiatorze, a potem już na boczek go i bez problemu zejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki:)

Udało się, choć lekko wykrzywiłem jedną nóżkę po wyprostowaniu wszystko prawidłowo działa:) Teraz nie zmieniałem pasty, bo w tym tygodniu będę miał nowe chłodzenie więc się nie opłaca:)

A jak często wymieniacie pastę?

Gdzieś czytałem, możliwe że nawet na tym forum że co ok. 3 miesiące, to odpowiedni okres czasu?

I jeszcze 3,5g starczy na raz czy może więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nawet na 20 razy ;) pasty daje sie jak najmniej tylko po to zeby "zakryla" wszelkie nierownosci na powierzchni styku radiator/procesor. NIGDY nie powinna to byc "warstwa". Poza tym pasty nie powinno sie wymieniac chyba ze po 5 latach (choc dobra pasta i tyle wytrzyma). Poza tym (nie wiem jak teraz ale np Arctic Silver) musza sie najpierw wygrza, nawet do 200h (zrodlo KLIK):

Due to the unique shape and sizes of the particles in Arctic Silver 5's conductive matrix, it will take a up to 200 hours and several thermal cycles to achieve maximum particle to particle thermal conduction and for the heatsink to CPU interface to reach maximum conductivity. (This period will be longer in a system without a fan on the heatsink or with a low speed fan on the heatsink.) On systems measuring actual internal core temperatures via the CPU's internal diode, the measured temperature will often drop 2C to 5C over this "break-in" period. This break-in will occur during the normal use of the computer as long as the computer is turned off from time to time and the interface is allowed to cool to room temperature. Once the break-in is complete, the computer can be left on if desired.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi