Zedmen Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Rezerwuar i jedną pompę 450S zakupiłem w Amerykańskim Amazonie. Pomógł mi w tym kolega, który na stałe mieszka w USA. Dodatkowo ma on, jako stały klient (czy coś tam), darmową przesyłkę. Wyniosło mnie wszystko coś koło 200$. Przy kursie bodaj 2.75zł wyszło taniej niż za panel Aquaero. (Za jakby nie patrzeć, silną pompę, dwa topy, dwa rezy, dodatkowe miejsce w budzie i wygląd) A przecież jeszcze, starą pompkę i rezerwuar można sprzedać. Kontroler kupiłem używany od Eldera w bardzo atrakcyjnej cenie. W przyszłości w razie potrzeby można dokupić drugą pompę (80$). Nie trzeba mieć od razu 2szt. Zwłaszcza że już ta jedna daje niezły power. Można też pompę puścić bez kontrolera, chodzi wtedy na poziomie D5 Vario na 5-tym biegu. Kontroler można wykorzystać też do innych rzeczy. Przykładowo darmacz używa go właśnie do testów Iwaki RD-30. Na koniec foty 402x2 z netu (452x2 wygląda tak samo). Moje będą, mam nadzieję wkrótce. >klik< i >klik<. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Takie ceny to inna rozmowa. Czytałem jeszcze na temat tego reza, że mogą być problemy z wibracjami, szczególnie jak ktoś używa dwóch pomp, ale to pewnie zależy od sztuki pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Jak mówią nasi wschodni bracia: "Pożyjom uwidim". W każdym razie, pod nim będzie gąbka 3mm, po bokach 5mm, z tyłu i u góry będzie wolna przestrzeń. Chociaż w tej chwili rez stoi tylko na kuchennej szmatce i jest spox. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Rez jest niezwykle solidnie zbudowany,z dwiema pompami i płynem waży swoje, rzekłbym niezła cegła klinkierowa jest lżejsza od takiego zestawu. Jest jeszcze kwestia blach obudowy które potrafią rezonować jak np w moim Obsidianie 800D. Przy pompie Koolance 450 Strong pracującej w zabudowie Bitspowera jest nieciekawie na 80-100% mocy bez dobrej gąbki wytłumiającej wibracje. Pompka jest cicha tylko wibruje i to jest problem bo midplate 800D wzmacnia te wibracje i buczy. To samo dotyczy pracy Iwaki RD-30. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 "Cegła klinkierowa". Dobre ale i bardzo trafne porównanie. :) Co do wibracji blach, to szczerze mówiąc tego boję się najbardziej. Trzeba będzie, w razie potrzeby, wszędzie wpychać piankę. Dobra, lecimy dalej. Powstały następne covery. Tak jak wspominałem, aby pozbyć się tych wszystkich kątów przy przedniej chłodnicy, trzeba było przemyśleć cały plan na nowo. Jeśli chodzi o wyjście z chłodnicy, to ten kikut ma swoje miejsce w moim planie, ale o tym więcej w przyszłości. Natomiast co do wejścia, to jest to praktycznie jedyny możliwy sposób na poprowadzenie węża bez większych kątów. W tej chwili złączki są poprowadzone tak: W związku z tym wszystkim, aby zakryć złączki, dolny cover trzeba było poprowadzić aż do wentylatora. Pod dolnym coverem będzie oczywiście zasilacz, który obrócę wentylem do dołu. Będzie zaciągał powietrze z przedniego wentyla. Powietrze to będzie omiatało kontroler pompy oraz HDD. Zaraz przy tym, przepołowionym wentylatorze będzie wycięty otwór (podobnie jak jest to w coverze reza), aby odebrać nadmiar powietrza z wentyla. Zrobi się też w tym coverze, od dołu MoBo, małe otwory na kable. Teraz muszę się skupić na coverze tyłu. Yogi, mam coś jeszcze specjalnie dla Ciebie; :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Widzę, że może być grubo; dajesz, dajesz :D Nie myślałeś nad wycięciem dziury w podłodze budy, aby zasilacz mógł sobie komfortowo brać powietrze z zewnątrz? Ja dałem na dziurę taki filtr DEMCiflex filtr magnetyczny 140mm black-black :: ..:: Angela.pl ::.. i jest super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Yogi, mam coś jeszcze specjalnie dla Ciebie; :D Najs :ploom: :ploom: :ploom: Widze projekt grubo idzie do przodu :) oby tak dalej, bo szykuje się na prawdę bardzo dobry projekcik :) Czekam z niecierpliwością na więcej :) Też myślałem nad taką zasłoną podłogi, ale rezik przeszkadza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) @Ivanov Myślałem nad wycięciem otworu od spodu. Jednak doszedłem do wniosku, że mogę zasilacz jeszcze jakoś wykorzystać. Ma on od spodu jakiś centymetr miejsca, (zrobiłm mu piankowe nóżki) więc się nie "udusi". A pomoże mi w przepychaniu powietrza przez HDD i kontroler w systemie push - pull. Tak to sobie wykombinowałem. :) Jednakże dzięki za cynka ;) ta wiedza może mi się jeszcze kiedyś przydać. @YoGi Nie no, jakbyś kiedyś wpadł na pomysł na choć częściowe zakrycie swojego reza, to chyba nigdy Ci tego nie wybaczę. ;) A co do wieści z placu boju, to rozleciał mi się chiński Dremel. Nie idzie "za Chiny" :) równo poprowadzić tarczy. Długo nie podziałał. Właśnie jestem po zakupie oryginału. Wygląda solidnie, jutro go sprawdzę w praktyce. Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez Zedmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Sam tak równo wyginasz blachę? Jeśli tak, to zdradź ten magiczny sposób w jaki to robisz :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Wszystkie zmiany oprócz malowania proszkowego i niklowania są made by Zedmen :) Biorę kawałek ceownika i przyciskając go mocno kciukami do blachy, zaginam ją delikatnie dwoma rękami. Biorąc poprawkę na powstały po gięciu łuk, cofam ceownik około 0,5mm od linii gięcia. Tyle mi wyszło na podstawie prób. Cały czas kontroluję nacisk, aby nie powstały nierówności. Mniej więcej tak: Jak widać nawet gięcie robione na szybko, wychodzi całkiem, całkiem. :) Podobnie z gięciem w drugą stronę. Kładę blachę, linią gięcia do kantu stołu (biorąc poprawkę na szerokość łuku jaki powstanie). Od góry przyciskam mocno ceownik aby blacha nie wygięła się tam gdzie nie powinna. Później to już wiadomo, dociskanie wolną ręką i ciągle kontrolowanie poprawności gięcia. Zaznaczam, że pierwszy raz w życiu coś takiego robię. Generalnie tak jak już pisałem. Kluczem do sukcesu są megatony cierpliwości. Good luck. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 W sumie to nie jest ceownik, tylko kątownik, ale niech Ci będzie B-) Czyli widzę, że robisz to w najnormalniejszy na świecie sposób - zakładam że to cienka blacha jest (stalowa? ile mm grubości?), to wtedy łatwo ładnie i prosto powyginać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ta, kątownik. Pisałem po "bezalkoholowym" i się walnąłem. :) Jeśli chcesz wyginać grubszą blachę to może zainteresuje Cię giętarka własnej roboty z worka jaki podesłał mi swojego czasu Elder >klik<. Zrobiłem sobie takie coś w wersji light (z aluminium), ale okazało się, że na moje potrzeby wystarczą ręce. Wyszedłem z założenia, że na covery nie potrzebuję grubej blachy. Korzystam z blachy aluminiowej 0,5mm a później jeszcze dokupiłem 1mm. W zależności od potrzeb. To są blachy z jakiegoś twardego stopu, ale za bardzo się na tym nie znam. Poszedłem do hurtowni, powiedziałem o co mi chodzi i takie mi doradzili. Jak widać na fotce taka blacha wystarczy. Nikt po tym skakać nie będzie. :D He he. Do gięcia grubszej poproszę tego pana o pomoc. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Swoja droga to bardzo fajny projekt w tym linku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Nom. Oldnewby jest niesamowity. To co zrobił to prawdziwe dzieło sztuki. Zająłem się przepływomierzem i sposobem jego ekspozycji. Troszkę złączek choinkowych i cover zrobiony z rurki aluminiowej 20mm. Aby wszystko nie latało w rurkach, "pogrubiłem" delikatnie wkład za pomocą taśmy izolacyjnej. BTW rurka cięta za pomocą nowego Dremela. Jak widać naprawdę idzie go prosto prowadzić. Jak dla mnie szok! Gotowe węże w coverach. Proszę uprzejmie, przepływomierz gotowy do montażu. W międzyczasie powstał "zakręt" w coverze reza. Dodatkowo okazało się, że to świetne miejsce na ukrycie kolejnego termometru. Uszczelki miały być Bitspower'a ale okazało się, że te od węża pralki nadają się duuużo lepiej. Tak jak sobie założyłem w planie "minimum węży", na zewnątrz wystaje tylko jedna złączka, gotowa do połączenia z blokami. Po zamontowaniu przepływomierza. Widać też, że została docięta siatka oraz został wycięty otwór pod dolny wentylator. Pod dolnym coverem także zmiany. "Kikut" został połączony z zabudowanym przepływomierzem. Widać jeszcze różne szpary, ale dokładnym spasowaniem zajmę się po powrocie całości z lakierni. Na górze też już siateczka jest docięta. Tym razem nie napiszę co wykonam w następnej kolejności, bo co do czego i tak łapię się na tym, że robię zupełnie co innego. :) Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez Zedmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Ale wypas-bajer wykombinowałeś z tym przepływomierzem! :D Kurcze, a u mnie nawet go nie widać :lol2: :rolleyes: Chyba będę musiał nad tym pokombinować... Czekam na więcej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Najs najs najs najs :D ciekawe rozwiązanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zed zaczynasz zmierzać w stronę ekstrawaganckiej metaloplastyki w swoim projekcie... co się chwali bo jest to trudniejsza i ciekawsza droga. Fakt...cierpliwości i inwencji trzeba wiele w takim przypadku lecz efekt końcowy jak Oldnewby udowodnił bywa fascynujący. Keep going... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Co do przepływomierza to nie dało się poprowadzić tego wzdłuż boku chłodnicy, więc trzeba było kombinować z wyprowadzeniem w jedynym wolnym miejscu, czyli przed jej front. Wyszło całkiem, całkiem. :) A tutaj nowa fotka. :) Idzie mi to powoli, ale już pomału widać światełko w tunelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Dobra, powstały ostatnie elementy układanki. Ostatni cover. Przy okazji zamieniłem kratkę z tyłu na heksa. HDD dostał "łóżeczko". Docelowo będzie wyłożone cienką gąbką. Przebudowałem też odpływ. Zaworek można otwierać z boku budy. Jeszcze tylko rzut oka na całość. Teraz wszystko uda się do lakierni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Respekt za włożoną pracę :legal: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Cudo! Jedno co mi się średnio podoba, to ten tak jakby zagięty otwór przy dolnym wentylu na froncie, ale chyba lepiej tak niż żeby się kończył w połowie wysokości. Jak masz takie skillsy w obróbce alu, to może własną budę od zera byś zrobił :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) He he. Podziękować! :) Co do dolnego covera, to myślałem nad otworami wzdłuż jego długości. Chciałem zrobić przy krawędziach coś ala dwie wydłużone łezki, albo coś podobnego. Jednak po namyśle stwierdziłem, że będzie widać zasiłke i HDD i byłaby lipa. :mur: To był jedyny sposób. Zostawiony, przepołowiony wentyl nie wyglądałby zbyt zachęcająco. Zresztą, walnie się na czarno plus zewnętrzne podświetlenie i będzie dobrze. :) Wrzucam namiastkę. Na razie podświetlenie samych "wiatropędów". :) Nad własnym projektem budy myślałem. Niestety do tego już potrzebny by był kawałek warsztatu. Ja niestety mieszkam w bloku i wszystko robię "na kolanie". Ale nic nie wiadomo. Zobaczymy co przyniesie przyszłość. Jedno jest pewne, obecny projekt traktuję jako przecieranie szlaku przed czymś większym. Ale o tym na razie szaaaa....... B-) Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez Zedmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Dawno nie widziałem projektu żeby ktoś wkładał w niego tyle serca i pracy :) czekam na efekt końcowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Jak pewnie zauważyliście przebudowałem troszkę foty w pierwszych postach. (#1, #8, #16) Dodatkowo zmieniłem zdjęcia z oknem, bo nie mogłem za bardzo na nie patrzeć :) (#18) Właśnie odebrałem blachy od lakiernika. Wszystko jest pomalowane w mat z drobniutkim "szronem". Jedynie siatki to zwykły mat. Struktura wyszła jak na niektórych zasilaczach lub starych odtwarzaczach Video. Na żywca wygląda wręcz obłędnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Składaj do kupy i pokazuj! :D Edytowane 6 Września 2011 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Wygląda obiecująco. Teraz najlepsza część pracy, dochodzisz do finalnych efektów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zedmen Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Podjarałem się jak młody dzik na widok żołędzi. :) Jak złożę, zanim wstawię MoBo będę musiał jeszcze sprawdzić czy nic nie przecieka. W razie czego mam już przygotowany czarny silikon do uszczelniana. Dzięki chłopaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Powiem Ci, że malowanie wygląda obłędnie... Projekt zaiste będzie wyglądał świetnie :) Z niecierpliwością czekam na więcej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _pit Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Ja bym bardzo ładnie poprosił o kilka zdjęć tego bloczku na RAM oraz jego mocowania do samego RAMu - sam z chęcią bym coś takiego wydłubał, tylko niestety nie mam na czym się wzorować :> Poza tym, jestem pod wrażeniem ilości wykonanej pracy własnoręcznie i niesamowitej dbałości o szczegóły. To się ceni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Lakierowanie wykonane perfekcyjnie. Czekam niecierpliwie na montaż i foty całości. Excellent work Zed. Edytowane 7 Września 2011 przez Elder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...