Wulfisko Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Witam. Ostatnio stanalem przed glupim problemem. :P Uzbieralem troszke kaski i mialem ja zainwestowac w obudowe. Poniewaz jednak upaly skonczyly sie i mam kilka miesiecy spokoju postanowilem przeznaczyc fundusze na dokupienie/wymiane dyskow i wytworzenie raid 0. Normalnie nie pisal bym tego tematu, ale jestem ciekaw waszych opini i tego co mi doradzicie. Obecnie posiadam Seagate'a 7200.9 160GB. Ma juz 3 lata, ale mimo wszystko trzyma sie bardzo dobrze. temp pracy w upaly nie przekraczala 42st. Teraz ma srednio 36stopni. SMART nie pokazuje zadnych bledow, a wykres w HDTune jest calkiem dobry. Kultura pracy tez jest ok. nic nie halasuje, ani nie wydaje dziwnych dzwiekow. Wiec w czym problem zapytacie? :P Zastanawiam sie jak dlugo jeszcze pozyje ten dysk gdybym dokupil do niego 7200.12 160Gb i utworzyl na nich raid 0. Moze ktos z was ma wieksze doswiadczenie w tych sprawach? 300-320Gb mi wystarczy w zupelnosci wiec nie planuje kupowania nic wiekszego. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Kup pojedynczy F3 500GB Samsung HD502HJ będzie wydajniejszy jak raid 0 z dwóch takich Seagate. Koszt jakieś 170 zł plus przesyłka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) Kup pojedynczy F3 500GB Samsung HD502HJ będzie wydajniejszy jak raid 0 z dwóch takich Seagate. Koszt jakieś 170 zł plus przesyłka. Albo można poczekać na jedno-talerzowego F4 640 GB, które mogą się pojawić w sklepach lada dzień (wersja 320 GB już jest, i jest szybsza i cichsza od F3 500 GB). Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 w tej chwili mysle nad zakupem jednej, badz dwoch 320 F4 od samsunga... Mysle nad tym czy wogole wykorzystam potencjal i szybkosc raid 0, aby sie w niego ladowac. Dzieki za podpowiedzi. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) Z RAID 0 jest wszystko ładnie pięknie przy założeniu że nic nie padnie/nie będzie awarii. Np. przy padzie płyty (sytuacja w której kupujemy np. inny model) z tego co tu wyczytałem jest nikłe prawdopodobieństwo odzyskania danych z macierzy "striping". Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Jakby nie patrzeć obecny dysk to najwolniejszy element Twojego kompa. Zmiana na pewno będzie widoczna, a czy zainwestujesz w 2 sztuki czy w jedną już od Ciebie zależy. Osobiście z raida korzystam od bodaj 4 lat. Zaczynałem od 2x 120 potem było 2x 160, następnie przez chwilę był pojedynczy Samsung F1 640GB, ale brak raida dość szybko dał się we znaki i 640-stka szybko została zastąpiona 2x 500GB. Awaria, ani utrata danych jeszcze mi się nie zdarzyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Wszystko co mi bardzo potrzebne i czego nie chce stracic mam zarchiwizowane w kilku kopiach na DVD. Takze podczas awarii wkurzy mnie raczej sama awaria, a nie to, ze strace save'y do gry czy kilka filmow. :P Wracajac do tematu. Zamowilem juz jeden F4 320Gb. Pewnie jutro, albo pojutrze bedzie juz u mnie. Jezeli bedzie brakowalo mi miejsca, albo bede mial na zbyciu kase to dokupie druga. i po klopocie. ;) Ale narazie zbieram na obudowe. :P Pozdrawiam i dziekuje za rady. :) (bylem o krok od zamowienia 160Gb 7200.12 i zrobieniu raid 0 z moim starociem. :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) O krok nad przepaścią można by powiedzieć ;) ten raid dałby ci ok 100-105MB/s a pojedynczy nowy F4 da ok 120MB/s. Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...