Skocz do zawartości
zielonk4

Komputer sam sie wylacza

Rekomendowane odpowiedzi

Siema! mam taki problem, gdyz zakupilem, zasilacz (http://allegro.pl/item1180100537_zasilacz_atx_fortron_400w_fsp400_60tha_1pf_f_vat.html), procesor (http://allegro.pl/intel-core-2-duo-e6400-2-13-ghz-sl9s9-i1179740081.html) i kiedy juz to wszystko podlaczylem, z poczatku mialem problemy bo w moim komputerze i wlasciwosciach pokazywalo mi, ze moj procek ma taktowanie 1.60GHz, ale jak zmienilem to w BIOS'ie to ustawilo mi juz na 2.13GHz i problem jest w tym, ze siedze sobie na kompie tak juz z 10min. i komp mi sie sam wylacza i kiedy wlacze go od nowa to ustawinia z BIOS'u mi sie same resetuja i znow ustawiaja 1.60GHz ;( i jak chce ustawic znow na 2.13GHz komp sie sam wylacza i [gluteus maximus] ;(. Zasilacz polecil mi uzytkownik zizzy pisal: "Tak, uciągnie. Nawet po OC pociągnie, więc bez obaw." wiec go kupilem i teraz mam z nim problem ;( moze robie cos zle ? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.60GHz bo ma oszczędzanie energii... Jak nie jest potrzebna duża moc to spada do 1.60GHz a jak dasz mu obciążenie to wskoczy 2.13GHz.

Najlepiej pożycz od kogoś dobry zasilacz i sprawdź dla pewności.

Może się też przegrzewać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrafisz podkręcać procka. Nie podnoś FSB, tylko zwiększ mnożnik maksymalnie.

Zrób tak - włącz superpi na 32M, odpal CPUZ i zobacz, czy częstotliwość procesora podczas liczenia zwiększy się do 2.13GHz. Jeśli tak, to wejdź do BIOSU i wyłącz ten EIST, o który cię już parę postów proszę, a ty ciągle nowe tematy zakładasz...

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra poradzilem juz sobie, a raczej moj komp sie ogarnal..xD powod byl taki, ze temp. byla za duza..xD wynosila z tego co pamietam 94'

94C??To zart jezeli miales taka tem. to nie wiem czy procek jest jeszcze w 100% sprawny,Allegro ma przerwe techniczną wiec nie widze co za procka masz i zasilacz ale 94C to dla AMD za dóżo wiec mniemam ze masz Intela on podobno wytrzyma 100C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi