Skocz do zawartości
MiloLu

Gdzie lepiej nie kupować

Rekomendowane odpowiedzi

RAM.NET.PL - dzień po dniu

20.08.2010 rano

złożyłem zamówienie na stronie sklepu ok 4000zł w tym grafa MSI 5870 LIGHTING

20.08.2010 popołudniu

dostałem potwierdzenie ze sklepu o przyjęciu zamówienia i nr konta

21.08.2010 rano

zrobiłem przelew

24.08.2010 wieczorem

mail ze sklepu:

"Niestety z przykrością musimy stwierdzić, iż nie będziemy w stanie zrealizować Pana zamówienia (1 x MSI Radeon HD5870 Lighting 1GB DDR5 256b 2D/H/DP ) - nasz dostawca nie jest w stanie dostarczyć nam zamawianego produktu. Przepraszamy za zaistniałą sytuację i prosimy o informację czy jest Pan/Pani zainteresowany innym produktem z naszej oferty czy chciałby Pan/Pani anulować zamówienie.

Pozdrawiamy!"

25.08.2010 rano

przeczytałem maila, wszedłem na stronę sklepu szukając innej karty a tu LIGHTING jak był dostępny tak dalej jest tylko drobna zmiana ... w cenie, oczywiście do góry, no to dzwonię

dzwonię, dzwonię no i dzwonię, automat przez 10 min powtarza ze jestem 1-szy w kolejce do konsultanta i się rozłącza. po kilku próbach ktoś podniósł słuchawkę, jakieś rozmowy w tle i ktoś odłożył słuchawkę. po ok 1,5 godz sukces, konsultant odebrał i się odezwał. Ale to co usłyszałem już mnie tak nie ucieszyło.

Po podaniu nr zamówienia dowiedziałem się, że karty nie ma a jak jest na stronie to widać nie zaktualizowali. Na moje pytanie, dlaczego aktualizują cenę czegoś czego nie ma jakoś nie potrafił odpowiedzieć. Za to powiedział że mogę wybrać inną kartę ale w cenie jaka jest aktualnie a nie z dnia składania zamówienia. Chciałem temat kontynuować ale się rozłączył.

z rana zrobiło się południe - piszę maila

w skrócie jeżeli nie mają tej karty to jaką mogą mi zaproponować w tej cenie.

niestety ten mail nie doczekał się odpowiedzi (jak zresztą wszystkie kolejne jakie wysyłałem, nie odpowiedzieli na ani jeden mail)

26.08.2010 dzwonie

dzwonie, dzwonie po godzinie ktoś odebrał. Pytam czy mają kartę 5870 lighting. Konsultant, oczywiście. Pytam czy mógłby się upewnić czy jest dostępna. Konsultant poirytowany, że jak jest na stronie to znaczy, że jest na 100%. To grzecznie pytam czemu nie chcą mi jej sprzedać i podaje nr zamówienia. Chwila ciszy i konsultant: no tak nie mamy tej karty (załamałem się). Ale korzystając z tego że udało się dodzwonić załatwiam sprawę dalej. Zaproponowałem że wezmę w zamian Gigabyta 5870 UD (popatrzyłem był tańszy jak składałem zamówienie, teraz też jest tańszy od tego lightinga, będzie ok. Konsultant oczywiście, nie ma problemu, zaraz wyślemy. Pytam kiedy to jest zaraz - no po niedzieli (czyli 30).

27.08.2010 jak by co wysłałem maila z potwierdzeniem chęci zamiany kart w zamówieniu.

28.08.2010 nie ma odpowiedzi na maila, w moim zamówieniu na ich stronie też bez zmian, dzwonię

jakaś godzinka już mogę się dowiedzieć od konsultanta, że przecież nie wyślą mi towaru skoro nie zapłaciłem ... gdy odzyskałem mowę dopytałem się o co chodzi dowiedziałem się że zmieniłem zamówienie i muszę dopłacić różnicę i się wyłączył. Nie udało się już dodzwonić (sobota pewnie poszli do domu) no to piszę maila:

"Witam

Dzisiaj w rozmowie telefonicznej dowiedziałem się od Państwa pracownika, że istnieje jakaś różnica we wpłaconej kwocie a należności za zlecenie. Zgaduję, (bo żadna informacja na ten temat nie dotarła do mnie ani drogą mail'ową ani nie została zamieszczona na Państwa stronie) że jest to związane ze zmianą karty graficznej która podobno (bo dalej jest w ofercie MSI Radeon HD5870 Lighting 1GB DDR5 256b 2D/H/DP - ATI - ram.net.pl jest niedostępna na inną. Jeżeli uważacie Państwo, że powinienem coś dopłacić to proszę mnie o tym poinformować drogą mailową a przede wszystkim powiedzieć ILE MAM DOPŁACIĆ? bo tego nie zgadnę bo nie mam wiedzy które ceny mnie obowiązują. Czy są to ceny z dnia składania zamówienia, czy z dnia w którym wpłynęły pieniądze na Państwa konto, czy z dnia informacji że nie macie karty graficznej, czy z dnia przyjęcia zmiany karty na inną (ale i tak nie wiem kiedy to było bo też brak jakiegokolwiek potwierdzenia)."

mail jak to mail, bez odpowiedzi

29.08.2010 niedziela

30.08.2010 dzwonię

dziś nie ma szczęścia udało się po 3 godzinach. Pytam ile mam ich zdaniem dopłacić, konsultant, że widzę na swoim koncie u nich, ja na to że tam nie ma żadnych zmian, on że są, pytam czy mam wysłać zrzut ekranu żeby uwierzył (melodyjka) i po rozmowie. Dzwonię (godzina) i już się dowiedziałem że mam dopłacić 12 coś tam zachrobotało pytam 12 zł i ile groszy (tym razem bez melodyjki) koniec rozmowy.

nie dzwonię wpłaciłem 13 zł

31.08.2010 dziś nie miałem kilku godzin wolnych to też nie próbowałem nawet dzwonić.

1.09 kiedy rano wrócę z pracy, wyślę dzieci do szkoły to może zadzwonię ...

C.D.N.

PS1

Z zamówienia oczywiście mogłem zrezygnować, ale od czasu złożenia zamówienia ceny poszły do góry i co najważniejsze jako ich klient będę mógł wystawić tzw. zaufane opinie co zrobię z prawdziwą satysfakcją kiedy sprawa się zaończy.

PS2

Nauczyłem się jednego, to że sklep ma średnią ocen 4,5 na 5 to nic nie znaczy, trzeba przeczytać komentarze osób które wystawiły "0". Dowiedziałem się że jestem jednym z wielu, ale jakoś teraz to mnie nie pociesza.

PS3: W czasie przepychanek z tym sklepem zdążyłem zamówić monitor DELL U2311H (rewelacja) w agito.pl, obudowę w esc.pl, zasilacz i coolerek w proline.pl. Oczywiście wszystko już mam w domu...

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem identyczną sytuację jak nie gorszą. Zamówiłem w tym pożal się Boże sklepie sprzęt z siga na którego czekałem 10dni (płatność przy odbiorze - myślę "będzie szybciej"). Nie dostałem żadnej informacji od nich czy oferta jest realizowana, czy w ogóle ktoś tam żyje i czy przypadkiem nie mają mnie w [gluteus maximus]. Po 5 dniach (poniedziałek) dostałem informacje (po kilku mailach, wiad. na gg i próbie dodzwonienia się ), że paczka jest już do wysłania i przekażą kurierowi jeszcze tego samego dnia albo następnego (wtorek). Do czwartku nie dostałem żadnej informacji mimo, że wysłałem 4 mail'e, 10 wiadomości na GG i próbowałem się dodzwaniać z XX razy. Zdenerwowany, że to już prawie 10 dzień od momentu "PRZYJĘCIA ZLECENIA" zrezygnowałem z zakupu w tym sklepie - Napisałem stosownego mail'a, xx wiadomości na gg dla potwierdzenia. Udało mi się dodzwonić i uzyskałem informacje, że paczka zostanie wysłana w piątek (mimo, że zrezygnowałem z zamówienia). Jeszcze tego samego dnia złożyłem taki sam zestaw w esc (~130zł drożej). po godzinie zadzwonił do mnie przedstawiciel esc i spytał się czy to jest dalej aktualne bo jeszcze dzisiaj by wysłali paczkę. Powiedziałem, że tak i następnego dnia o godzinie 11:30 kurier zapukał do drzwi. 

ram.net.pl - czas oczekiwania na paczkę 10 dni. "Najciekawsze" dla wszystkich będzie dodzwanianie. Proszę czekać, jesteś 4 w kolejce. po 5-10min pierwszy i uradowany, że czekanie na coś się zdało słyszymy "przepraszamy błąd systemu" - czy coś w tym stylu. Teraz czekam na rachunek za telefon aby sprawdzić jak mi się zmieniła różnica w cenie w stosunku esc.pl :D TRAGEDIA!!

esc.pl - zamówienie i oczekiwanie - 1 dzień

różnica 150zł. Z tym, że komputer z esc był złożony, w ram.necie liczą sobie za to 70zł. Już sobie wyobrażam jak wygląda reklamacja sprzętu w tym sklepie.

Czy nerwy, siedzenie na telefonie, maile i traktowanie klienta jak byle kogo jest warte tych 150zł? Nie. Wolę trochę dopłacić tym bardziej, że to mój nie pierwszy zakup w esc i jak na razie się nie zawiodłem. Jednym słowem omijać z daleka.

Cała ta historia wygląda mi tak jakby nie mieli jakiegoś podzespołu na stanie i dopiero go sprowadzali. Pytałem o tym w mailach i zero odpowiedzi, jak się dodzwoniłem to, że już mają i wysyłają. Zresztą to by wyjaśniało dlaczego mają taniej - po prostu nie mają tego wszystkiego na stanie i tylko ściągają to od pośredników/magazynów.

Jednym słowem - omijać z daleka

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi