Gość chronicsmoke Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Miał ktoś jakieś doświadczenia w kupnie z międzynarodowych portali? Jakie metody płatności są najbezpieczniejsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2010 Alibaba.com to portal [założony przez chińczyków], który najpierw poskromił, a później wykopał z rynku chińskiego takiego giganta jak eBay. :) Co prawda nie kupowałem tam nic, ale można chyba korzystać z płatności via PayPal, która jest jedną z najbezpieczniejszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Swego czasu mój znajomy na Allibaba wyczaił głośniki pewnej firmy, i sprowadzał do Polski. Problem jest tylko jeden: -czasami trzeba zamówić czegoś większa ilość -czasami dostaje się kartofle;) To tyle;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysokocukrowy Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 (edytowane) Jakie koszta należy doliczyć do zakupów z Chin (nowa elektronika)? Tylko 22% czy coś jeszcze? Edytowane 1 Listopada 2010 przez wysokocukrowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 najpierw cło od wartości A, a potem VAT od A + cło z A. I nie wiem jak jest teraz z tą opłata recyklingową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysokocukrowy Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cena 135 USD przy zamówieniu powyżej 8 sztuk. Śmierdzi podróbką? Bo chyba Gold Supplier + A&V Checked nie dają byle oszustowi? Czy jeśli sprzedawca przyjmuje tylko T/T i WU (=przedpłata bez żadnego zabezpieczenia dla mnie) to powinienem już podziękować, czy raczej w hurcie to normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2010 T/T w handlu z wschodem to norma, szczególnie przy tak małych zamówieniach. Jak masz możliwości i ci się chce, można założyć akredytywe w banku ( L/C - letter of credit ). Jedna z wersji L/C działa mniej więcej tak: - ustalasz wszystkie szczegóły dostawy z kontrahentem - otwierasz w banku akredytywe na ustaloną kwotę - podajesz potrzebne dokumenty jakie ma dostarczyć do banku eksporter - bank czeka na dokumenty, jeżeli je dostanie to przelewa kasę na konto sprzedawcy Jakie dokumenty? Np. potwierdzenie nadania przesyłki, załadunku kontenera itd itd. W pewnym stopniu zabezpiecza to przed oszustwem, jednak i tak system jest dziurawy. Na termin płatności nie ma co liczyć, więc ryzyko zawsze istnieje. I to nie małe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratatuj Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 PayPay niby bezpieczna, ale i tak trzeba sprawdzać i jeszcze raz sprawdzać potencjalnych dostawców, bo łatwo wpaść w pułapkę, jak się widzi fajne deale...osobiście korzystam z europejskiego b2b, wyszukiwarki momoway, bardziej przejrzysta, ale i tak sprawdzam dostawców i na razie zero scamu :) także sprawdzajcie żuczki swoich dostawców, żeby potem nie było postów typu: uwaga, zostałem oszukany!!! powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...