Tomkierz Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 (edytowane) Cześć, mam dziwny problem z pamieciami GOODRAM ddr2 2gb 800mhz (dokładne oznaczenie GR800D264L6/2G) Chodzi o to, że dwa moje komputery nie chcą nawet wstać na tych pamięciach pomimo tego, że spokojnie działają na kościach o tych samych parametrach tyle, że 1gb. Pamiątki goodrama na pewno działają gdyż nawet byłem w serwisie, żeby je oddać na gwarancje ale najpierw poprosiłem, żeby je sprawdzili i okazało się, że wszystko jest ok. Płyty główne to MSi p35-neo a druga to Asrock A785GMH/128M. Nie mam już pomysłu dlaczego te komputery nie chcą wstać na tych pamięciach... Każda z nich obsługuje te taktowania i każda z nich powinna sobie radzic z 2gb kościami. Drugą sprawą jest to, że komputer na starych kościach OCZa, także 800mhz łapie cały czas bluescreeny przy jakimkolwiek większym obciążeniu. OCZe sprawdzałem memtestem i nie wyskoczyły żadne błędy. Będę wdzięczny za jakiekolwiek pomysły.. EDIT: płyta: Asrock A785GMH/128M procek: athlon x2 240 ramy: te OCZe no i próby z goodramami. karta graficzna: 9800gt zasilacz AMACROX 450W jest też drugi komputer na którym ten ram też nie chce chodzić i który także resetuje się na OCZach. mobo: MSI p35-neo proc: dual-core e5200 z tego co pamietam grafa: 9800gt zasilacz:chieftec 450W Edytowane 1 Września 2010 przez Tomkierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Popełniłeś podstawowy błąd - nie raczyłeś przeczytać przyklejonych tematów. Więc... 1. Podaj łaskawie całą konfigurację kompa z zasilaczem ( marka i model - żadne 230W!). 2. Włóż OCZ i podnieś im napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomkierz Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 (edytowane) Ustawiłem na 2.2V i znowu komputer sie zrestartował. EDIT: podniosłem do 2.31V i znowu to samo włożyłem inną kość, 1gb patriotów 800mhz i stało się to samo. Edytowane 1 Września 2010 przez Tomkierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Skoro napięcie nie pomaga, to może zbyt ostre ustawienia czasów (timingów)? Ustaw parametry na "Auto" lub "By SPD". Ewentualnie ręcznie zgodnie z tym, co jest napisane na kościach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomkierz Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 (edytowane) Wszystko było na auto, zmieniałem nawet ustawienia biosu na standardowe. To jest właśnie najdziwniejsze, że nic nie jest kręcone a komputer i tak resetuje sie przy większym obciążeniu. Ustawienia timingów są ok ponieważ gdy mam ustawione w opcjach na auto to na górze wyświetlają się timingi i są one zgodne z tym co jest napisane na kościach. Napięcia zasilacza są OK. EDIT udało mi się odpalić komputer z p35 neo z tymi goodramami jednak windows nie chce się załadować, podobnie tryb awaryjny, staje na crcdisk.sys. Próbowałem też zainstalować od nowa system jednak po pierwszym ładowaniu plików zostaje tylko czarny ekran i nic nie mogę zrobić... Memtest zawiesza się w zasadzie odrazu po starcie testów. Na OCZach system normalnie się ładuje jednak później wyskakują blue screeny. Edytowane 2 Września 2010 przez Tomkierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...