Skocz do zawartości
Tomkierz

Problem z pamięcią

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam dziwny problem z pamieciami GOODRAM ddr2 2gb 800mhz (dokładne oznaczenie GR800D264L6/2G) Chodzi o to, że dwa moje komputery nie chcą nawet wstać na tych pamięciach pomimo tego, że spokojnie działają na kościach o tych samych parametrach tyle, że 1gb. Pamiątki goodrama na pewno działają gdyż nawet byłem w serwisie, żeby je oddać na gwarancje ale najpierw poprosiłem, żeby je sprawdzili i okazało się, że wszystko jest ok. Płyty główne to MSi p35-neo a druga to Asrock A785GMH/128M. Nie mam już pomysłu dlaczego te komputery nie chcą wstać na tych pamięciach... Każda z nich obsługuje te taktowania i każda z nich powinna sobie radzic z 2gb kościami. Drugą sprawą jest to, że komputer na starych kościach OCZa, także 800mhz łapie cały czas bluescreeny przy jakimkolwiek większym obciążeniu. OCZe sprawdzałem memtestem i nie wyskoczyły żadne błędy. Będę wdzięczny za jakiekolwiek pomysły..

EDIT:

płyta: Asrock A785GMH/128M

procek: athlon x2 240

ramy: te OCZe no i próby z goodramami.

karta graficzna: 9800gt

zasilacz AMACROX 450W

jest też drugi komputer na którym ten ram też nie chce chodzić i który także resetuje się na OCZach.

mobo: MSI p35-neo

proc: dual-core e5200 z tego co pamietam

grafa: 9800gt

zasilacz:chieftec 450W

Edytowane przez Tomkierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko było na auto, zmieniałem nawet ustawienia biosu na standardowe. To jest właśnie najdziwniejsze, że nic nie jest kręcone a komputer i tak resetuje sie przy większym obciążeniu. Ustawienia timingów są ok ponieważ gdy mam ustawione w opcjach na auto to na górze wyświetlają się timingi i są one zgodne z tym co jest napisane na kościach. Napięcia zasilacza są OK.

EDIT udało mi się odpalić komputer z p35 neo z tymi goodramami jednak windows nie chce się załadować, podobnie tryb awaryjny, staje na crcdisk.sys. Próbowałem też zainstalować od nowa system jednak po pierwszym ładowaniu plików zostaje tylko czarny ekran i nic nie mogę zrobić... Memtest zawiesza się w zasadzie odrazu po starcie testów. Na OCZach system normalnie się ładuje jednak później wyskakują blue screeny.

Edytowane przez Tomkierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi