z-x Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 (edytowane) Przymierzam się do zakupu zewnętrznego HDD o pojemności 1TB. Cenię sobie fajny wygląd (ta, wiem, że zaraz ktoś mi wyrzuci, że to ma stać gdzieś i trzymać dane a nie ładnie wyglądać), chciałbym, żeby był szybki (dlatego zastanawiam się nad USB3 - już warto czy jeszcze nie?) i mały (czyli 2,5 cala raczej), a także działał bez zewnętrznego zasilania (ma być przenośny). Jeśli chodzi o USB3, to chyba na razie nie ma takich zasilanych tylko z USB, co? Co możecie poradzić? (Przejrzałem oczywiście kilka tematów na forum, szukałem w sieci, ale nic nie przekonało mnie do jakiegoś konkretnego produktu.) Edytowane 2 Września 2010 przez z-x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 1TB i 2.5"? Droga impreza ale wykonalna. Niestety bez USB3. Zobacz co maja w techplanet.pl Samsung StoryStation fajnie wyglada i jest wersja z USB3. Niestety jest 3,5" Techplanet.pl - Samsung Story Station 1TB USB3.0 (HX-DTA10EB/A62) zewnętrzny - sklep internetowy, najniższa cena!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z-x Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 Przeżyję 3,5 w razie czego. Wiem, że mam duże wymagania, dlatego przyjmę dobry dysk z pominięciem kilku, po prostu potrzebuję jakiejś dobrej rady co mam kupić. W ostateczności wezmę 3,5 i jakiegoś mniejszego, albo pendrive o większej objętości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 O ile popatrzyles orientacyjnie w techplanet sa dyski na USB3 2.5". Osobiscie bym nie wzial Seagate ze wzgledu zszargana opinie w ostatnim czasie. Mialy wyjsc Samsungi S2 z USB3. Moze warto poczekac. Poza tym jest Transcend i PQI, oba warte uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 (edytowane) Tylko pamietaj że dyski 3.5 potrzebuja zasilacza na 220V... a 2.5 zasilisz z 2 gniazd USB.... Impreza drogawa : WD 1TB SCORPIO Jeszcze 1 dyski przenośne sa bardziej narażone na uszkodzenia..../ polecał bym ci archiwizacje ważnych spraw na DVD ( muze i filmy bym olał ) Co do USB 3.0 to jeszcze długo bedzie wiele kompów z 2.0 ale moesz poszukać combo z Esata Edytowane 3 Września 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bobikon Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Jak szukasz dysku zewnętrznego 2,5" z fajnym designem to mogę polecić Toshibe: Toshiba E05A100PBU2EK 5400rpm - Dyski twarde - Toshiba E05A100PBU2EK 5400rpm od 577.00zł - stoi u mnie na biurku i sprawuje się bardzo dobrze. Cena jednak prawie 600zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z-x Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Design PQI faktycznie jest świetny, ale co możecie powiedzieć o standardowych WD? Techplanet.pl - Western Digital My Book 3.0 1TB USB3.0 (WDBABP0010HCH-EESN) zewnętrzny - sklep internetowy, najniższa cena!!! na przykład. Co prawda PQI wyglądają lepiej, ale tak sobie myślę, że pewnie po jakimś czasie na jedym dysku się nie skończy, a te fajnie poustawiać na półce. ;) Do tego PQI nie widzę 1TB na USB3. Faktycznie tych na USB3 na razie jest mało, ale przy takiej wielkości dysku na 2.0 wszystko trwałoby wieczność. Szkoda, że nie ma żadnego z USB3 i RJ45 jednocześnie, ale to już pewnie za duże wymagania, a zawsze mogę kupić adapter. Z 2.5 calowych jest jeden WD: Techplanet.pl - Western Digital Passport Essential SE 1TB USB2.0 (WDBABM0010BBK-EESN) zewnętrzny - sklep internetowy, najniższa cena!!! tylko kurcze, docelowo to jest jako storage na filmy HD, więc przegrywanie ich z PCta to chyba byłaby dość ślamazarna sprawa, prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Na USB2 osiagniesz 20-25 MB/s. Niektore dyski obsluguja tzw. Turbo po zainstalowaniu specjalnego sterownika (Transcend, PQI) i wtedy ponad 30MB/s do 40MB/s przy odczycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayk Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2010 Jesli dysk ma być ładny to poczekaj na to: LaCie Rikki Go metallic portable hard drive with 1TB storage mam 500, jest swietny, metalowa obudowa. W tych WD pekaja obudowy - nie jest to reguła ale widzialem przynajmniej 2 sztuki z takim zjawiskiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...