marcellus Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Obecnie mam zamontowany jedynie jeden cooler (TITAN D5TB) na CPU i mam temp.: CPU - 50-56 C obudowa - 43-45 C Chciałbym się dowiedzieć na jaki (okolo) spadek temperatury mogę liczyć po zamontowaniu: 1. jednego wiatraka 80x80 z tyłu obudowy (wywietrznika?;) ? 2. dwóch wiatraków 80x80 z tyłu i z przodu obudowy ? Przy okazji - jakie wiataki są najlepsze do tego celu? Zależy mi przede wszystkim na *cichości* pracy. ...no i chciałbym się zmieścić w cenie 50 zł za jeden wiatrak :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Jeden wyciągowy z tyłu to może być mało. Jak masz tak wysoką temperaturę w środku (45 stopni :?: ) to ewidentnie dwa wentyle. Zrób se do nich regulator wydajności, bo na zimę mogą niepotrzebnie wiać. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, proponuje spróbować układ (CZERWONYn, CZARNYn to kabelki n-tego wentylatora, a kreski to połączenie): PLUS 12V----CZERWONY1 CZARNY1------CZERWONY2 CZARNY2----MASA Jest to zwykłe połączenie szeregowe. W takim każdy wentylator (jeśli są jednakowe) pracuje na 6V. Powinnny pracować przy tym napięciu (nie słuchaj szerzących się herezji że wentylator staruje dopiero od 7V). A na lato przełączniczkiem dwusekcjyjnym CZERWONY2 do plusa, a CZARNY1 do masy i oba chodzą na 12V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Cytat Obecnie mam zamontowany jedynie jeden cooler (TITAN D5TB) na CPU i mam temp.: CPU - 50-56 C obudowa - 43-45 C Chciałbym się dowiedzieć na jaki (okolo) spadek temperatury mogę liczyć po zamontowaniu: 1. jednego wiatraka 80x80 z tyłu obudowy (wywietrznika?;) ? 2. dwóch wiatraków 80x80 z tyłu i z przodu obudowy ? Przy okazji - jakie wiataki są najlepsze do tego celu? Zależy mi przede wszystkim na *cichości* pracy. ...no i chciałbym się zmieścić w cenie 50 zł za jeden wiatrak :) Panaflo... Rulezz. Ciche i wydajne po 25zl sztuka w Kraku... HEHE. Proponuje zainstalowac dwa. tak jak napisales z przodu i tylu obudowy. Tylko wytnij te badziewne oryginalne kratki w paczce bo bedziesz mial zawirowania i do tego halas jak cholera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Cytat Obecnie mam zamontowany jedynie jeden cooler (TITAN D5TB) na CPU i mam temp.: CPU - 50-56 C obudowa - 43-45 C Chciałbym się dowiedzieć na jaki (okolo) spadek temperatury mogę liczyć po zamontowaniu: 1. jednego wiatraka 80x80 z tyłu obudowy (wywietrznika?;) ? 2. dwóch wiatraków 80x80 z tyłu i z przodu obudowy ? Przy okazji - jakie wiataki są najlepsze do tego celu? Zależy mi przede wszystkim na *cichości* pracy. ...no i chciałbym się zmieścić w cenie 50 zł za jeden wiatrak :) A nawiasem mowiac moge Ci pomoc w wycinaniu dziury... HEHE sasiad? from my town? Gdzie dokladnie mieszkasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellus Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Cytat Jeden wyciągowy z tyłu to może być mało. Jak masz tak wysoką temperaturę w środku (45 stopni :?: ) to ewidentnie dwa wentyle.Nie wiem jak jest na innych plytach, ale moze pokazuje mi tak duza temp. poniewaz czujnik mam (chyba;) na gorze plyty akurat pomiedzy zasilaczem a procesorem no i pewnie cale ciepelko sie tam zbiera ;) W takim razie jezeli zamontuje te 2 wiatraki to czy moge liczyc na chociaz 10 stopni spadku temp.? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellus Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Cytat Cytat Przy okazji - jakie wiataki są najlepsze do tego celu? Zależy mi przede wszystkim na *cichości* pracy. ...no i chciałbym się zmieścić w cenie 50 zł za jeden wiatrak :) Panaflo... Rulezz. Ciche i wydajne po 25zl sztuka w Kraku... HEHE.;) Jeśli dasz mi jeszcze namiary na sklep gdzie je mogę dostać to będę wdzieczny bo nie chce mi sie szukac 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Cytat Cytat Cytat Przy okazji - jakie wiataki są najlepsze do tego celu? Zależy mi przede wszystkim na *cichości* pracy. ...no i chciałbym się zmieścić w cenie 50 zł za jeden wiatrak :) Panaflo... Rulezz. Ciche i wydajne po 25zl sztuka w Kraku... HEHE.;) Jeśli dasz mi jeszcze namiary na sklep gdzie je mogę dostać to będę wdzieczny bo nie chce mi sie szukac 8) Bit 25 zl za 8x8 z lozyskiem kulkowym ... www.bit.krakow.pl PS. zmien pidpis na ciupke wiekszy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellus Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Cytat Cytat Cytat Cytat Przy okazji - jakie wiataki są najlepsze do tego celu? Zależy mi przede wszystkim na *cichości* pracy. ...no i chciałbym się zmieścić w cenie 50 zł za jeden wiatrak :) Panaflo... Rulezz. Ciche i wydajne po 25zl sztuka w Kraku... HEHE.;) Jeśli dasz mi jeszcze namiary na sklep gdzie je mogę dostać to będę wdzieczny bo nie chce mi sie szukac 8) Bit 25 zl za 8x8 z lozyskiem kulkowym ... www.bit.krakow.pl OK :) A teraz drobne pytanko natury technicznej :) Jeden z tych wiatraków podłącze bezproblemowo do płytki (sys_fan). Natomiast jak mam podlaczyc drugi? :) Z tego co pamietam to nalezalo jakos go polaczyc z wolnym kabelkiem zasilajacym dysk twardy?... Tylko kompletnie nie wiem jak to lecialo z tymi kolorkami :? Moze ktos mi pomoze i przypomni? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
werki Opublikowano 18 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2002 Czerwony w wentylatorku to napięcie a czarny ground. W kablu który podłaczasz np. do dysku lub docd-romu czerwony +5v dwa czarne to ground a żółty to +12v. Jeśli sie myle to mnie poprawcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZZCZYPIOR Opublikowano 19 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2002 ja mam tez 1700+ ten sam coolerek tylko na epoxie 8kha+ no i mam w takie upalne dni jak dzisiaj na płycie 35c z jednym wyciagowym pod zasilaczem ale bez wyciagowego mam 37C a na procku mam 48 do max53!! to dużo no ale jak na ten coolerek no to i tak sobie radzi !!!musisz mieć coś z czujnikami !!a co do cen wentylatorka 80x80 no to ja kupiłem ostatnio za 20!!i miał juz wejście +przejscówka!! no ale sklep sklepowi nie równy!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellus Opublikowano 19 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2002 Cytat musisz mieć coś z czujnikami !!Sam nie wiem czy mam się z tego powodu cieszyć, czy nie ;) Chciałbym aby się myliły i nie pokazywały tak dużej temp. 8) Cytat a co do cen wentylatorka 80x80 no to ja kupiłem ostatnio za 20!!i miał juz wejście +przejscówka!! no ale sklep sklepowi nie równy!!Dzisiaj kupiłem dwa wiatraki Toshiby w BITcie :) Kosztowały razem 50zł tak tez... ujdzie :) Głośność kompa prawie w ogóle nie wzrosła. Jeśli chodzi natomiast o temperature to spadła: CPU o 5-6 C SYSTEM o 8-10 C Nie wiem czy tego się miałem spodziewać, ale - jestem w miare zadowolony 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...