Jump to content
DanioX

Komputer zawiesz sie podczas gier. Co robic? HELP?

Recommended Posts

Witam!

Od dłuzszego czasu zawiesz sie mi komputer po jakiejs minucie od włoczenia gry. Mój sprzet to:

AMD Sempron 1.6

1.7 G RAM

ATI Radeon 9600 Series

Płyta GA-K8U Gigabyte

Bardzo prosze o pomoc innych gdyz sam niewiem co sie dzieje. Zadne znalezione na necie porady nie dzialaly wiec mysle ze Wy mi pomorzecie.

Edited by DanioX

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. pisz po polsku

2. pisz w odpowiednim dziale, tj. w Podstawowych zagadnieniach

3. Sterowniki są tu: Pobierz •• ATI Radeon 9600 series - Windows sterowniki •• Karty graficzne •• drivers download • Pobierz.pl

4. najprawdopodobniej pada zasilacz - sądząc po specyfikacji komputera jest to pewnie jakiś no-name

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pisz że wszystkie wartości są w normie tylko podaj ile one wynoszą.

 

Poza tym skąd wiesz że temp. GPU jest w normie, jak Radeon 9600 nie był wyposażony w czujnik mierzący temperaturę rdzenia??

Mysle ze winny jest sterownik do karty graficznej ale nie moge znalesc wersji kompatybilnej z moja karta graficzna.

Na stronie producenta przecież są wszystkie sterowniki:

http://support.amd.com/us/psearch/Pages/psearch.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.24&contentType=GPU+Download+Detail&ostype=Windows+XP+-+Professional%2fHome&keywords=&items=20

 

Według mnie problem jest z kurzem który oblepił radiatory...

 

Jeżeli to nie pomoże daj start-> uruchom-> wpisz dxdiag-> zakładka ekran-> Przysp. Teksturowania AGP: daj WYŁĄCZ. Uruchom ponownie komputer.

 

Jeżeli chodzi o zasilacz jest to Colorsit 230 V.

 

Czyli zasilacz badziew.

Edited by KoVol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainstalowałem sterowniki ze strony producenta, odkurzyłem radiatory (robię to co 2 tygodnie), wyłączyłem teksturowanie AGP a problem nie zniknął. Jedyny winny może być zasilacz.

Dałem screen'a temperatur oraz napięć. Bardzo proszę Was o pomoc gdyż nie mam kasy aby oddać go do naprawy.

bez tytułu.bmp

Edited by DanioX

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Nie napisałeś, czy to tylko na jednej grze, na kilku czy na każdej.

2. Nie napisałeś, jaki system. Jak to jest jakaś przeróbka z Netu, to jest do wyrzucenia.

3. Możesz mieć uwaloną grafikę, czego nie sprawdziłeś.

4. Temperatury już lepiej sprawdzać "na dotyk", a napięcia miernikiem.

5. Na jaki zasilacz wymieniłeś?

6. Nie oglądałeś kondensatorów na płycie.

7. Nie resetowałeś ustawień bios.

8. Nie czytałeś przyklejonego tematu - przeczytaj tutaj.

9. Napisałeś w złym dziale. Temat przenoszę na podstawowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Na każdej grze po czasię się zawiesza.

2. Mam normalny system Windows XP Professional SP2 Orginalny.

3. Nie sprawdziłem grafiki ale postaram się to zrobić dzisiaj.

4. Temperaturę sprawdzałem właśnie "na dotyk", nie sprawdzałem napięć miernikiem poprostu zmieniłem zasilacz na nowy.

5. Kupiłe zasilacz TRACER 230V.

6. Oglądałe i wszystkie wyglądają OK!

7. Restartowałem!!!!!!!!!!

8. Żaden wątek w przyklejonym temacie mi nie pomoże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. Mam normalny system Windows XP Professional SP2 Orginalny.

 

SP3 mu raczej nie zaszkodzi.

 

3. Nie sprawdziłem grafiki ale postaram się to zrobić dzisiaj.

 

To sprawdź, bo to główny podejrzany zaraz obok zasilacza.

 

4. Temperaturę sprawdzałem właśnie "na dotyk", nie sprawdzałem napięć miernikiem poprostu zmieniłem zasilacz na nowy.

 

To sprawdź.

 

5. Kupiłe zasilacz TRACER 230V.

 

Pomijając, że kupiłeś kolejny szit, to podaje się moc zasilacza, a nie napięcie - poczytaj o różnicy.

 

6. Oglądałe i wszystkie wyglądają OK!

 

A spróbuj podnieść lekko (o jeden "stopień") napięcia dla procka, pamięci i/lub AGP.

 

7. Restartowałem!!!!!!!!!!

 

Nie napisałeś tego, więc na kij na mnie krzyczysz? Poza tym ustawienia się resetuje.

"set" = ustawić, "re"=- ponownie -> reset = ustawić ponownie (w tym wypadku: na ustawienia fabryczne)

 

8. Żaden wątek w przyklejonym temacie mi nie pomoże.

 

Jeśli nie potrzebujesz wiedzieć wszystkich możliwych rzeczy do sprawdzenia w przypadku takiej awarii, to rzeczywiście nie pomoże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie, 52C w spoczynku to bardzo duzo zwlaszcza jak na sempa k8, nawet na boxie tyle nie powinno być (na swoim Venice@2.5 box tyle ani w orthosie nie miałem). 

 

Wyczyść cooler na procu z kurzu, daj nową pastę między proc, a cooler (nic nie powinieneś zepsuć to nie socket A - K7 gdzie można ukruszyć rdzeń czy współczesny intel i te pier***one kołki). Jedna rada : cooler zdejmuj po rozgrzaniu tzn odpal kompa i po jakiejś minucie wyłącz i zabierz się za chłodzenie, jak zrobisz to bez uprzedniego rozgrzania to stawiam że ściągając cooler wyrwiesz razem z nim procesor z socket'a - kilku znajomych tak zrobiło.

 

 

Zasilacz no cóż zamieniłeś ciach!o na stolec, lepiej było już jakiegoś fortrona 250 -350W z allegro wziąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...