dr.elich Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Witam, czy istnieje jakiś program do spowalniania obrotów HDD bądź chwilowego go zatrzymania?najlepiej, żeby nie uwalił dysku. Chcę pomajstrować przy mojej barracudzie i bardzo by mi to pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Victoria 4.46 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2010 Czy możesz napisać bardziej szczegółowo?Nie udało mi się tego osiągnąć. Chcę spowolnić na próbę dysk celem oceny jego głośności. Siedzi w bitumboxie a i tak jest słyszalny. Nistety nie mogę zrobić tego spod windowsa bo kontroluję wentylatorki speedfanem - bios ma zbyt ograniczone opcje. mój st3320620ns 320Gb nie posiada funkcji AAM, jedynie APM. Czy istnieje możliwość używania tego dysku jako magazynu tak, by się rozkręcał tylko gdy jest potrzebny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 tylko dysk który jest zaprojektowany by działał w pewnym zakresie obrotów (5400-7200) może tak działać ale i tak ma wyłącznie dwie wartości tj. 5400 albo 7200 cała reszta zawsze działa ze stałą prędkością - funkcje AAM dotyczą jedynie wyciszenia pracy głowicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 Rozwinięcie mojej odpowiedzi: Victoria pozwala na zatrzymanie pracy dysku - praca talerzy zostaje zatrzymana i dysk staje się bezszelestny. Przy czym ostrożnie z programem, bo niektóre jego opcje pozwalają na skasowanie zawartości dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 Czy możesz wskazać mi tę opcję?szukałem ale nie znalazłem..będę bardzo wdzieczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 Obrazek: http://images.sharewareupdate.com/full/victoria_hdd_utility_utilities_file___disk_management-190218.jpeg O ile pamiętam, to jest to opcja [sleep] i działa tylko w trybie PIO (patrz: górny prawy róg programu). [Recall] budzi dysk z powrotem - słychać charakterystyczny start talerzy jak przy starcie kompa. Przy czym opcja ta może (chociaż nie musi) spowodować zawieszenie się systemu, gdy zatrzymamy w ten sposób dysk, z którego uruchomiony jest system. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 No właśnie tryb PIO nie działa - victoria nie może użyć Porttalk bo system jest 64 - bitowy. Muszę kombinować dalej.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 W systemie powinno się dać (ustawienia zasilania "wyłącz dyski twarde" ... ustawić minimalny czas np. 3 minuty itd. ... i oczywiście przez te kilka minut dla zaobserwowania efektu nie dotykać złomputera) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2010 Tego już dawno próbowałem (na przeróżne sposob, odłączając nawet peryferia dla pewności) - nie wiedzieć czemu mój durny dysk na to nie reaguje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Czy istnieje możliwość używania tego dysku jako magazynu tak, by się rozkręcał tylko gdy jest potrzebny?Teoretycznie powinno to działać z panelu ustawień zarządzania energią, po wybraniu profilu "komputer przenośny". Praktycznie może to nie działać z powodu włączonego trybu AHCI, wadliwych driverów, lub z powodu funkcjonowania pewnych usług w tle, np. usługi przywracania systemu, indexowania i innych. Ogólnie sprawa jest prosta: jeśli coś raz na 10 sekund jest odczytywane/zapisywane to dysk nigdy się nie wyłączy, nawet gdy wszystkie ustawienia są ok. Generalnie nie powinno się wyłączać dysku bez wiedzy systemu (używając innych metod), nawet jeśli nie jest to dysk systemowy, ponieważ może to spowodować zawiśnięcie niektórych usług -> spadek wydajności -> a nawet zwis całego kompa. Inna sprawa: Dysk może mieć wyłączoną obsługę niektórych funkcji PM - co prawda jest to rzadkość ale się zdarza. Pomijając dlaczego się zdarza, można te funkcje włączyć albo przez założenie odpowiedniej zworki albo softem który to potrafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2010 Tego już dawno próbowałem (na przeróżne sposob, odłączając nawet peryferia dla pewności) - nie wiedzieć czemu mój durny dysk na to nie reaguje.. W swoim drugim poście pisałeś że kontrolujesz wentylatorki speedfanem i z pewnością to on sprawia że dysk się nie wyłącza pomimo że w systemie masz ustawione wyłączanie dysku po kilku minutach. Wyłącz speedfana a dysk powinien się wyłączyć po odczekaniu tych kilku minut. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 (edytowane) Wyłączenie speedfana nie pomaga. Przywracanie systemu i indexowanie wyłączyłem. Co do trybu AHCI muszę się doedukować - może tu jest przyczyna..Generalnie rzecz biorąc to ten dysk działą mi na nerwy - chyba poprostu poszukam czegoś cichszego. Proszę o wskazanie softu którym będę mógł poszukać przyczyny w PM, zworka jest jedna - ta standardowa Edytowane 27 Października 2010 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2010 Postanowiłem jednak zmienić dysk - i tutaj potrzebuję porady - priorytetem jest cisza - w bitumboxie ma być niesłyszalny.Chciałbym też by nie obniżał wydajności w grch, choć nie gram zbyt wiele i wiem, że w zasadzie to tylko wpływa to na długość loadingów. Cena oczywiście gra rolę, może być nawet lekko śmigany. Co do pojemności - więcej niż 300Gb mi nie potrzeba, a jeśli obecny dysk zostawię jako magazyn (tylko muszę wykombinowac jak zrobić, by startował tylko wtedy gdy jest mi potrzebny bez otwierania budy) to potrzebuję naprawdę niewiele. Proszę o poradę - piszę tutaj, bo nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 (edytowane) Chyba nic lepszego z ~300 GB od Samsung F4 nie ma (z talerzowych oczywiście). Ma dobry (najlepszy?) stosunek wydajności do głośności. Zapis po jednej stronie, jednego talerza = minimalna ilość części mechanicznych. Pomiary na tomshardware potwierdzają jego wysoką kulturę pracy i wydajność np. przy odczycie liniowym. Edytowane 9 Listopada 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Dysk twardy Samsung 250GB HM250HJ 2.5'' - 2,5'' - ram.net.pl A coś takiego np?nie wiem czy akurat ten ma jeden talerz, ale pewnie coś sensownego się znajdzie w rozmiarze 2,5 cala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2010 Dysk twardy Samsung 250GB HM250HJ 2.5'' - 2,5'' - ram.net.pl A coś takiego np?nie wiem czy akurat ten ma jeden talerz, ale pewnie coś sensownego się znajdzie w rozmiarze 2,5 cala Czyli wydajność dla Ciebie jest nieistotna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2010 Wydajność jest dla mnie istotna jedynie w grach, ale z tego co wiem prędkość dysku nie wpływa na ilość FPS ale czas loadingu, a to akurat jest dla mnie mniej istotne niż cisza. Zauważ, że dysk, który podałem to 7200obr/min a nie 5400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...