majki84 Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2010 (edytowane) Witam. Mam router wifi Netgear'a WGR 614v7 i podłączone do niego 2 pc za pomocą kabla lan. Czy można jakoś ustawić router żeby o danej godzinie odłączał wybrany port lan, żeby nie było dostępu do neta albo w ostateczności żeby w ogóle odłączał neta? Chodzi o to żeby dziecko w pokoju obok nie grało po sieci po godzinie 24:00. Router stoi u mnie w pokoju podłączony do kompa przez kabel lan. Jak taki problem najlepiej rozwiązać? Może jakiś program? Dobrze by było żeby to się działo automatycznie, żebym nie musiał o 23:55 włączać swojego kompa, żeby wejść na stronę router'a czy odpalać jakiś soft i coś tam przestawiać żeby odciąć kompa w pokoju obok od neta. Proszę o pilną pomoc. Edytowane 4 Września 2010 przez majki84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2010 Hmm... nie działałem z tym routerem, ale poszukaj gdzieś opcji "Acces Restriction' czy czegoś w tym rodzaju, powinny być tam restrykcje na dany adres, pulę adresów, dni tygodnia, godziny, choć obawiam się, że to głównie w alternatywnych softach będzie - w moim Tomato działa wspaniale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2010 Wszystko jest w konfiguracji routera. Najlepiej na poczatku przypisać IP Lanowe na stałe do komputerów (LAN IP Setup -> Address Reservation). Potem w Schedule zaznaczasz w jakie dni i jakie godziny. A w Block Services ustawiasz by blokowało wg Schedule i dodajesz reguły na jakie usługi chcesz dać blokadę czy np. na wszystkie porty. I na koniec dajesz na wybrany IP (jeden z tych przypisanych na początku). Powinno śmigać, choć nigdy z tego nie korzystałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki84 Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Niestety coś z tym routerem jest nie tak. Funkcja blokowania przez schedule nie działa prawidłowo. Router źle rozpoznaje godziny. Jak ustawiłem blokowanie od 23:59-06:00, to neta nie ma w południe. Pomyślałem więc, że może on odwrotnie godziny ma PM i AM i dałem blokowanie od 12-18, ale wtedy net wyłączył się o 15:00. Nie mam już siły do tego głupiego routera. Mam wgrany najnowszy firmware. Blokowanie ustawiałem na wszystkie porty i całą pulę adresów ip (choć to głupi sposób, bo sobie też odłączę w ten sposób neta). Jak zaadresować na stałe adresy ip do poszczególnych kompów? Główny komp (mój) jest podłączony do routera przez lan i ma Win7 x64 ultimate (oba następne mają xp sp3). Drugi komp w tym samym pokoju jest podłączony przez WiFi, 3ci komp (który ma mieć blokadę czasową)jest w drugim pokoju połączony kablem lan do routera. Może mi ktoś napisać instrukcję jak zaadresować wszystkie kompy na stałe i ustawić tą blokadę? Mam jeszcze nokię n95 8GB, której często używam do neta w domu, w niej chyba nie ma ustawień ip. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Może mi ktoś napisać instrukcję jak zaadresować wszystkie kompy na stałe Opcja LAN IP Setup -> Address Reservation - przypisujesz IP wedle konkretnego adresu MAC karty sieciowej... Ta blokada ma jeden minus - wystarczy zmienić IP na jakieś inne i po blokadzie :D ale możesz wyłączyć DHCP... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki84 Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 Dzięki, poprubuje dzisiaj, choć chyba tego też próbowałem i wtedy żaden komp się nie łączył po przydzieleniu adresów w routerze. Chyba trzeba jeszcze w systemach to poustawiać, ale tam wtedy trzeba dhcp też wpisywać a ja nie wiem jakie cyferki tam wklepać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) Wyłącz DHCP - podobno pomaga, zresztą inni userzy też mają z tą opcją podobny problem -> Address reservation doesnt work WGT624 & WGR614 - NETGEAR Forums Edytowane 5 Października 2010 przez Wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...