Skocz do zawartości
cyrion

Zamiana platformy Intel na AMD

Rekomendowane odpowiedzi

Koleś chce się ze mną zamienić na płyte główną,procesor i karte graficzną. Ma jakąs tanią płyte główną Gigabyte na AM3,procesor athlon x4 2.8Ghz(45nm) i radeon 4670 1Gb/128bit, ja mam mu dać za to płyte MSI neo2-FR,P-35,(posiada miedźiane chłodzenie w postaci hetiapie), procesor pentium dual core 2180 (65nm)i nvidia 8600GT. Powód wymiany- gry nie chcą mu dobrze działać na platformie AMD i radeonie 4670,problemy jakieś ze sterownikami. Dlatego chce duchem intela i nvidie. Ja co prawda prawie już nie gram w gry i to mnie kusi trochę ten nowszy sprzet od mojego. A licze się z tym że w stary socket 775 moge wstawić co najwyżej q9xx ,a w AM3 jakiegoś najnowszego phenoma2. I co sądzicie opłaca sie zamienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phenomy to jakos szybsze od c2q Q9550 itp nie są, a podobno nowe proce AMD mają być na AM3+ niekompatybilnym z AM3 więc jakiś szał 775->AM3 to to nie jest, jednak wymiana bez dopłaty bardzo się tobie opłaca. Przecież gość będzie miał z 2x -3x wolniejszą grafikę, a e2180 w szczegolnosci bez oc też będzie duuuzo wolniejszy.

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką ma dokładnie płytkę? Może jeszcze sobie odblokujesz kaszę? Ryzyko takie, ze coś mu nie działa prawidłowo i chce się pozbyć bo nie umie rozwiązać problemu a to może być na przykład konflikt płyty i pamięci, jakieś nietypowe uszkodzenie płyty, nieaktualny bios nie obsługujący w pełni procka etc. W te sterowniki to bym za bardzo nie wierzył ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gośćia znam, sprzęt kupił może niecałe 2 miesiące temu. Wyskakują mu jakieś błędy podczas gier i niebieski ekran. Poza tym gdy nie gra w gry , to windows mu dobrze działa.Grafika niby wydajniejsza od mojej , ale własnie gta4 mu gorzej chodziło i się wyłączało zwieszało bardziej niż na mojej. Grafiki aż takiej wydajnej nie potrzebuję, bardziej zależy mi na cichszej pracy i mniejszym poborze energii. W sumie jego quad x4(45nm), a mój pdcore (65nm). No ale zawsze to mniejszy proces technologiczny. Moja płyta nie była taka najtansza jak kupowałem, a tu niego jest jakis aluminiowy radiatorek tylko na chipsecie.Dziś może przyniesie kompa to zobacze dokładnie jaka to płyta główna.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi