aldam Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Witam, Chciałbym zrobić chłodzenie do lapka w wersji ultra budżetowej. Postawiłem na wentylator podłączony pod usb. Ustawię go przy wylocie powietrza z gpu tak aby wyciągał powietrze z lapka. Nie wiem jak bardzo zbiję tym temp, ale postanowiłem spróbować. Opis znalazłem tutaj Realitynet.pl - przystępnie o komputerach: Publikacje / Modyfikacje / Wentylator na USB Teraz pozostaje kwestia wyboru wentyla. Otwór wentylacyjny w lapku ma ok 8cm. Wysokość od blatu biurka ok 2,3-3 cm. Prosiłbym o pomoc w wyborze wentyla. Czy sądzicie, że 80mm będzie najlepsze? I jeszcze najważniejsze, czy w ten sposób nie uwalę portu usb? Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 A do jakiego to lapka? Niektóre laptopy pobierają chłodne powietrze z dołu. Tak też są konstruowane podstawki chłodzące aby wiać od dołu. Nie wiem na ile sprawdzi się nawiew od tyłu. Jeśli chcesz budować takie chłodzenie to szukaj wentylatora o dużych obrotach, najlepiej coś powyżej 4000obr/min. Wentylatory są w większości na 12V, jeśli wentylator 12V 2000obr/min podłączysz pod usb czyli 5V to jego wydajność będzie żadna w takim zastosowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 Laptop HP z podpisu Moim zdaniem źle xostał zaprojektowany otwór wentylacyjny, którym jest zasysane powietrze przez wentyl gpu. Jak widać na obrazku przy cpu otwór jest bezpośrednio pod wentylem. Temperatury są bardzo niskie i nie przekraczają 40st w stresie. Dla GPU otwór jest bardzo cofniety (po prawej stronie). Dlatego chłodzenie nie jest już tak wydajne. Nie chcę dawać nawiewu od tyłu ponieważ byłoby to bez sensu. Chcę postawić wentyl przy tylnym otworze, przez które wyrzucane jest ciepłe powietrze z gpu. Chcę aby wentylator wyciągał to powietrze. Zastanawiam się czy taki wentyl nie zjara mi portu usb. Podobno pobór prądu nie powinien przekroczyć 500mA. Nie wiem ile mają wentylatory. Mam jeszcze aktywnego huba , więc ewentualnie mogę go wykorzystać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 67 stopni C to nie jest duża temperatura. Poza tym laptop ma bardzo dobrze zaprojektowany system chłodzenia, po co więc w niego ingerować? Inna sprawa, jeśli wentylator dmuchający w laptop coś może dać, to wspomagający wyciąg, postawiony obok lapka nie ca nic. Musiałbyś odkurzacz tam podłączyć aby mieć na tyle duży ciąg aby spadły temperatury. O spalenie portu usb nie masz się co martwić. Nie wiem czy znajdziesz wentylator 8cm, który przy 12V będzie pobierał więcej niż 500mA, Przy 5V prąd będzie wynosił poniżej połowy prądu znamionowego. Rozumiem, że laptop ma dwa wentylatory i dwa osobne układy radiatorów z heatpipe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 (edytowane) Rozumiem, że laptop ma dwa wentylatory i dwa osobne układy radiatorów z heatpipe? Tak. Jest osobne chłodzenie dla gpu oraz dla cpu. Rozwiązane jest to naprawdę nieźle. Jedyne moje zastrzeżenie to ten otwór. Już miałem nawet pomysł, aby wyciąć po prostu kawałek obudowy ;) 67st. może nie jest dużo, szczególnie patrząc na inne lapki gdzie nierzadko temp gpu dochodzi do 100st (g73). Chciałbym tak z ciekawości spróbować i pewnie to zrobię. W domu mam wolne wentyle 120 i 100, 80 brak, ale kupię coś i dam znać jak wyniki. Edytowane 9 Września 2010 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...