bober1441 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Przed założeniem chłodzenia było wszystko ok, core temp wskazywał temperatury do maks 56 stopni(pod obciążeniem) założyłem nowiutkie chłodzenie, i pod obciążeniem mam 78 stopni, w idle 44 Rurki i blaszki są chłodne. Czy jest możliwe, aby zbyt dużo/mało pasty spowodowało taki skok temperatur czy może czujnik zepsuty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrwhoope Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Jak rurki i blaszki chłodne to tak jakby nie było odprowadzane ciepło. Zmień pastę, sprawdź czy podstawka coolera jest idealnie płaska i odpowiednio dociśnięta, nic innego nie przychodzi mi do głowy. PS: Jak za dużo pasty też tak może być, pasty smaruje się odrobinkę najlepiej taką "kropeczkę" na środku procka po ówczesnym oczyszczeniu z resztek poprzedniej, a nie jak kromkę chleba masłem ;p Edytowane 7 Września 2010 przez mrwhoope Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober1441 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Zrobiłem taki test: Wyłączyłem wiatrak który wyciąga powietrze z obudowy(jest jakies 4cm od radiatora) i wyłączyłem wiatrak na radiatorze. Wtedy po kilku minutach już były blaszki były dość ciepłe, więc ciepło zabiera. Pasty niedużo dawałem, nawet na całą powierzchnię procesora się nie rozeszła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Czujnik tak nagle razem ze zmianą coolera ci się raczej nie zepsuł. Pasty nałóż tak, żeby była na prawie całej powierzchni cepa, ale tak cienko, jak się da. I sprawdź, czy ten mugen jest na pewno dobrze założony (i dociśnięty) Przy 78*C radiator powinien być bardzo ciepły (nie parzący). Edytowane 7 Września 2010 przez Hejger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober1441 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Jak zakładałem, śrubki były dokręcone do końca, nie wiem jakim sposobem teraz 2 nie;) temperatura nie przekracza 47 stopni w stresie i 34 w idle, czy to dobre temperatury jak na ten radiator? Na boksowym w stresie dochodziła temperatura do około 56 stopni i około 40 stopni w idle. Z przodu obudowy jest jeden wentylator 120mm i z tyłu również. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrwhoope Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Wróżka nikt nie jest, jaki masz ten procek i jaka pasta termoprzewodząca, chociaż i tak te najlepsze pasty muszą się wygrzać i wtedy określi się czy to ok temperatury. Według mnie OK, musisz jeszcze poczekać, według mnie po wygrzaniu jeszcze minimalnie powinny temperatury spaść. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...