brystel Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Witam, proszę o pomoc w modernizacji pcta. Obecny sprzęt, który mam to: Gigabyte 965G-DS3, c2d E6550, Partiot 2x1GB pc2-6400 800mhz Zasilacz Chieftec, model CFT-560-A12S ( 560W ) Grafika padnięta. W następnym tygodniu kupuję gigabyta GTX460 w wersji 1gb. Wąskim gardłem będzie procesor, który pracuję z częstotliwością 2.21ghz ( więcej nie idzie na tej płycie... ) Dlatego chciałbym wymienić płytę główną, na której będę mógł podkręcić mojego e6550 do prędkości ~3.5ghz+ Oczywiście będę potrzebował chłodzenia na procesor, bo standardowe przy tym takcie będzie pewnie zbyt słabe lub głośne. Najlepiej aby płyta główna była używana, bo pieniądze jakie mogę na nią przeznaczyć to ok 200-250zł. Zdaję sobie z tego sprawę, że 2gb pamięci to zbyt mało, więc zamierzam dokupić trochę ramu. I teraz zastanawiam się czy lepiej kupić 2x2gb jakiejś szybszej pamięci, czy po prostu dokupić do tej co mam kość 2gigową 800mhz... Tylko jakbym dokupił tą 800setkę to czy będę mógł kręcić procesor do tak wysokich taktów ? Oczekuję odpowiedzi jakie mobo, jakie chłodzenie oraz co z tym ramem ;) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Chlodzenie Thermalright HR-01 Plus + Xthermal BTF 120PRO (1217535284) - Aukcje internetowe Allegro lub Scythe Ninja Revision B Plus (1221106440) - Aukcje internetowe Allegro A plyty ktore powinny spelnic Twoje oczekiwania to ABIT IP35-E , FOXCONN P35A lub MSI P35 NEO2-FIR / FR. TEST znalazlem tylko jedna w przyzwoitej cenie Foxconn P35A-S (Intel P35 + ICH9R) (1222240448) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Przydałyby się jakieś pamięci 1066. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) A po co ? 800 w zupełności wystarczy. Zawsze na nowej płycie może spróbować podkręcić do tych 450. Prz tym procku nie są potrzebne aż tak szybkie pamięci. Przyrostu wydajności nie odczuje aż tak bardzo. Najwyżej ustawi niższe FSB, a proc i tak będzie latał na spokojnie powyżej 3.0 ghz. Co do GTX 460 powinno starczyć. Przepustowość pamięci w grach tu nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Ważne, by były na tyle szybkie i najlepiej ich pojemność wynosiła 4GB. Śmiało możesz dokupić drugą kość 2 GB Edytowane 7 Września 2010 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Prz tym procku nie są potrzebne aż tak szybkie pamięci.Nie? A przy jakim, skoro ten procek ma mnożnik 7? Znasz jakiś z niższym? Autor napisał, że liczy na 3,5GHz+, nie ~3GHz. Nie chodzi o ograniczanie wydajności procesora w sensie przepustowości, tylko o ograniczenie możliwości podkręcenia całej platformy wystarczająco wysoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brystel Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 No dokładnie, nie chce, żeby procesor był wąskim gardłem mojgo pcta po modyfikacji. Także chyba te 3.5ghz być musi. A te pamięci, które mam teraz kręciły się do ponad 900mhz z tego co pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Narazie niech sprobuje z tym ramem co ma moze sie udamu podkrecic je do 1000 a jak nie to niech kupi jakies ramy 1066 , moze Ci sie uda podkrecic go troche powyzej 3,5GHz. Edytowane 7 Września 2010 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Jak ci się uda wykręcić do 460 (920) to powinienieś mięć 3.2 ghz. To nie powinno być zbyt wąskie gardło dla tego GTX'a 460. Zresztą nie masz żadnej pewności, że proc będzie chodził stabilnie przy takim FSB. Jak chcesz to kup 1066, ale różnica i tak nie będzie aż tak ogromna między 3.2 a 3.5 ghz. Jak już masz wymieniać pamięci i płytę to również procka bym wymienił. Zależy ile masz kasy. Może coś na AM3. Ja tam był został przy tym co masz i wymienił płytę główną na jakąś na P35, a najlepiej to odkładał bym na nową platformę. GTX 460 to mocna karta i na mocniejszym procku wyciągniesz jeszcze więcej. Ale te 3.2 ghz i tak pozwoli na tyle rozwinąć skrzydła tej karcie. Zastanów sie też czy stać Cie na taką kartę. Może lepszym rozwiązaniem jest złożenie zestawu z nieco tańszą kartą. GTX 260 to tez porządna grafa. To samo tyczy się 5770. Edytowane 7 Września 2010 przez Devil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brystel Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Na kartę mnie stać, inna karta nie wchodzi w grę. Płyta będzie tylko dodatkiem, który pozwoli mi na przetaktowanie mojego procka, który teraz chodzi z prędkością 2.21ghz Tak będzie najtaniej, bo pakowanie tak jak mówisz w inną platformę, która będzie nie wiele lepsza od tej, którą będę miał z nową płytą główną mija się z celem. Jeżeli będę wymieniał platformę to wezmę już coś z wyższej półki (i5, i7), ale to nie teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brystel Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 Witam, chciałem poinformować , że zmieniłem płytę główną, na polecanego wcześniej foxconna i jest git! :] Na razie utknąłem na prędkości 3185mhz, ale płytę mam dopiero dzień i może coś rozkminie. Pamiątki idą na 900 bez podnoszenia napięć, dalej jeszcze nie próbowałem. Do tego polecany przez Was w innym temacie GTX460 1gb od Gygabyte i muszę przyznać, że jestem zadowolony ze wszystkiego :) Teraz dokupie 2gb pamięci 800mhz licząc na to że się nie pogryzą ze sobą i komputer wystarczy mi na jakiś czas :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...