Skocz do zawartości
Paazik

Dwa kompy -easy question

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Wiem że trochę banalne pytanie ale:

Więc: czy mając dwa kompy z sieciówkami mogę je połączyć(oba mają win xp) i pykać sobie w gierki(np. jakie z nowych?). Jak skonfigurować kompa itp. Jest jakaś strona WWW o tym??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już drążymy ten temat mógł byś dać jakieś zdjęcie takiego cross-linka bo mi gościu dał kawałek skrętki zaciśniętej i nie wiem czy ona ma przeplot czy nie . Jak w ogóle przeplot wygląda??? A u mnie to wygląda tak i nie widzi drugiego kompa a sieciówki są tych samych parametrów tylko minimalnie innych firm albo nawet tych samych

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

((((((((((I sory Pazik że ci się w topic mówiąć brzydko wpiepszyłem ze swoim problemem ale ludzie tu są uczuleni jak ktoś otwiera drugi topic o podobnym charakterze i dają linki typu www.goooooogle.pl mówiąc szukaj sobie))))))))))))))))))))

( Być może masz ten sam problem )

Wracając do topicu mogę podać jak są ułożone kolorki w oby końcówkach tylko nie wiem czy to w tym się przeplot zawiera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] Jak w ogóle przeplot wygląda??? A u mnie to wygląda tak[...] 

Dołączona grafika

Wiesz co u mnie też tak wygląda skrętka tylko ma szary kolor :lol:

Jak w ogóle przeplot wygląda???

Skrosowany kabel:

Pierwsza końcówka :

biało-pomarańczowy

pomarańczowy

biało-zielony

niebieski

biało-niebieski

zielony

biało-brązowy

brązowy

Druga końcówka :

bialo-zielony

zielony

bialo-pomaranczowy

niebieski

bialo-niebieski

pomaranczowy

bialo-brązowy

brązowy

A za pomysł zeskanowania skrętki daje ci szóstke :lol:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. Nie no bo myslałem że miedzy końcówkami jest coś switcho podobne

Jeżeli w lanie jest więcej niż 2 userów to urządzenie switchopodone będzie konieczne ale wtedy skrętka musi być "prosta" a nie skrosowana .

Wiesz mogłem wam jeszcze obrobić w Photoshopie jak się scan mojej skręki nie podoba ;(

Ależ skąd :wink: Jest Piękny :lol:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. Nie no bo myslałem że miedzy końcówkami jest coś switcho podobne

Jeżeli w lanie jest więcej niż 2 userów to urządzenie switchopodone będzie konieczne ale wtedy skrętka musi być "prosta" a nie skrosowana .
Nie musi być konieczne, można postawić np. połączenie mostkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś zrobiłem eksperyment i rozgałęziłem jedną linie poprzez podwójne gniazdo rj45 i net działał bez zarzutu obydwa kompy mogły korzystać z internetu równoczesnie tyle tylko że musiały posiadać rożne ip ale według umowy jaką posiadam z adminem mojej sieci było to nielegalne i nie chcąc sie narazić zlikwidowałem to teraz juz posiadam legalnie dwie nezależne linie oczywisicie za dodatkową opłatą abonecką za drógą płace mniej niż połowe pierwszej. Wczesniej próbowałem poprzez dwie karty z kablem skrosowanym a przez połączenie mostkowe też ale bez efektów, rozgałęzienie okazało sie najprostszym rozwiązaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi