Skocz do zawartości
Barbo

Instalacja dysku SATA - Problem z RAID BIOS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jeśli piszę w nieodpowiednim dziale to przepraszam ale wydaje mi się że tutaj jest odpowiednie miejsce.

Zakupiłem dysk WD CAVIAR GREEN WD15EARS SATA/300 64MB cache. Zamontowałem go w komputerze i wziąłem się za poszukanie w instrukcji obsługi od płyty głównej (GIGABYTE GA-MA74GM-S2H) informacji, jak zainstalować dysk SATA.

W instrukcji, wszystko dość jasno z ilustracjami zostało przedstawione.

Według instrukcji należy:

1. W biosie zmienić 3 opcje - co uczyniłem.

2. Po zakończeniu skanowania dysków (Advanced Micro Devices...) wcisnąć Ctrl + F aby wejść do RAID BIOSu - co uczyniłem.

3. Na okazanym mi ekranie, wybrać opcję nr. 2/4 - i tutaj pojawił się problem. Mianowicie, po naciśnięciu klawiszy 1-3 nic się nie dzieje. Jedynie mogę wejść w opcję nr 4 co jest zbędne.

Nie wiem dlaczego nie mogę tam wejść. Jakieś propozycje?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Kupiłeś 1 dysk -> raczej nie zbudujesz z niego RAID. Skąd mamy wiedzieć co to za "3 opcje" albo opcja nr 4? Jak już coś takigo piszesz to należałoby podać ich nazwę. Zbłądziłeś w manualu - Trzeba wyłączyć funkcję RAID wogóle - jest zbędna.

Dział raczej nietrafiony - tutaj są opisywane problemy z biosami a nie z ich obsługą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi