fumfel20 Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 Witam, Windows 7 miałem postawiony w RAID0 2x500 GB seagate 7200.12 na płycie Gigabyte EP35-DS4. Problem polega na tym, ze potrzeba mi było zainstalować inny system na jednym z tych dysków wiec zrobiłem Ghostem obraz partycji systemowej, rozmontowałem RAIDa, w biosie ostawiłem tryb AHCI, ghostem nagrałem obraz macierzy na jednym dysku 500GB i system oczywiście nie startuje(błąd ładowania systemy). Gdy w biosie przestawię z AHCI na RAID ale w opcjach kontrolera nie zrobie macierzy system startuje normalnie. Problem jest tylko z trybem AHCI. Pomoże ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 W trybie RAID kontroler tak samo obsługuje kolejkowanie ncq, jak w AHCI, więc po prostu zostaw na raid... a jak już musisz, poczytaj: How to use the Bootrec.exe tool in the Windows Recovery Environment to troubleshoot and repair startup issues in Windows Nie pamiętam, czy ghost kopiuje bootsector i MBR, ale niezależnie od tego albo na pojedynczym dysku masz zapisany sektor rozruchowy macierzy albo nie masz go wcale - efekt ten sam, brak bootowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Powiedziałbym raczej że problem leży w urządzeniu rozruchowym, w trybie RAID kontroler jest widziany inaczej niż w trybie AHCI i stąd problemy przy przechodzeniu z jednego trybu w drugie. Zostawić w RAID i się nie kłopotać, najprostsze wyjście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fumfel20 Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Dijkstra - Twoja rada pomogła, dzieki katoda - Na innym dysku mam zainstalowanego MAC OS X SL w trybie AHCI. Jak w biose przełączyłem na RAID, zeby startował Windows to w tym trybie nie startował MAC OS. Czeste przestawianie w biosie było kłopotliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...