Skocz do zawartości
Gerah

Jakiego kompa złożyć do grania.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem mam już starszy komputer i chciałbym coś w nim zmienić gram w wiele gier, narazie w World of Warcraft. Tutaj właśnie jest problem mój komp wysiada gdy ide na rajd 25 osobowy. Fps spada do 2-7 przy zabijaniu bossów wiec nie da się grać jednym słowem. Karte graficzną kupiłem nową jest to nvidia geforce gts 250/500mb. Nic się nie zmieniło może to wina rozdzielczości na jakiej gram jest to 1680na1050 . Detale na minimum w grze.procesor mam ;intel® Pentium® d cpu 3,00 GHz 2 GB ramu. Chce wkoncu mieć fun z gry grać na maks detalach i mieć na rajdzie 50fpsów( nie miec freezowania). Za wielkiego budżetu nie posiadam max 3-3,5 tysiaca.

Mogę liczyć na pomoc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do WoWa to wiele nie trzeba ale skoro i tak planujesz cos kupic to: i5 750 + mobo z USB3.0; GTS zostaje do physx; 5850 lub taniej GTX460; a ogolnie to zajrzyj do przyklejonego tematu :P jak juz pomyslisz to wklej co i jak i dopiero bedzie rozmyslanie i ocenianie.

Zestawy Komputerowe na Wrzesień 2010r. - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, co mam powiedzieć nie znam się zbytnio na kompach wiem ze nie odpowiadam mi obecny mając 2-8 Fpsow na rajdzie to lekko do [gluteus maximus].

Mam kasy około 3tysiecy chce złożyć kompa który styknie do wowa i innych nowych gierek wymagających dosyć dobry komp.

Dzisiaj sypnęła się stacja dysków wiec tym bardziej chce to zrobić jak najszybciej. Komp najlepszy jaki się da do grania za 3tysie.

Chce żeby działał przez jakieś 2 lata na granie w nowe gierki nie koniecznie full detale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowy również nie mam, naczy jak bym się uparł to bym ja złożył, ale kiedyś komp mi się grzał i ją rozebrałem, dlatego też chce sprawić sobie nowy wygląd PCta:p

Wiec mówicie ze z ESC zamówić sobie ten zestawik i bedzie smigał ? A nie orientujecie się jak z systemem operacyjnym jak sie zamawia kompa czy dozucają czy czeba sobie na własną rękę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3000 zł :

Opis zestawu - KLIK.

Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 599 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł

Płyta Główna : ASRock 880GXH/USB3 - 339 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 310 zł

Karta Graficzna : Asus Radeon HD5850 1GB DirectCu - 1099 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 249 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 155 zł

Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 99 zł

Razem : 3005 zł

I teraz pytanie ile zgarniesz za swoj PC :P Za karte graficzna zapewne okolo 300zł wiec już jest na obudowe. Ten zestaw bylby najwydajniejszy w grach. Przy czym na bude lepiej byloby sprzedac wszystko inne a GTS'a zostawic do PhysX'a i wtedy wymiatalbys w grach :P

Lub

Procesor : Intel Xeon X3440 - 869 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł

Płyta Główna : Asus P7P55D-E - 539 zł

RAM : A-Data 2x2GB 2000MHZ Gaming - 390 zł

Karta Graficzna : Posiadany GTS250

Zasilacz: Fractal Design 650W Newton R2 - 430 zł

Obudowa : Fractal Design Define R3 - 390 zł lub 430 zł wersja Arctic White

RAZEM : 3027 zł

A to najbardziej przyszlosciowo-nieprzyszlosciowy zestaw ;) Bardzo mocna platforma ktorej za rok juz nie bedzie zapewne... Ale zdecydowalbym sie na to. Wydajnosc i potencjal OC sa zdecydowanie wyzsze od zes. 1 a to czy producent wyda nowe procki czy nie mozna olac bo to co masz zapewni dlugo jeszcze komfort. Poza tym calosc to highend wiec jak cos to bedziesz mogl sprzedac z dosc dobra cena... Wymianie w razie czego bedzie podlegac gpu bo cpu ze spokojem bedzie przyjmowec nowego kompana. OC konieczne bo na starcie zanizone taktowania.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta spokojnie da rade w grach. Nalezy pamietac ze to midcard i nie jest szczegolnie wydajna ale wszystko plynnie pojdzie przy czym nie nalezy liczyc na high detale ;) Ja bym ja pozostawil... Tak jak pisales 3-3,5k wiec te kilkaset zlotych mozesz wrzucic na konto/lokate albo spozytkowac normalnie :P Jak bedzie malo to sprzedasz GTS'a i dokupisz cos innego. Do rozdzielczosci ktora masz 512 jest ok i musisz pamietac ze zachowanie GTS'a pozwala na obudowe, zasilacz i procesor z mobo ktore przezyja jeszcze wiele upgreadow. Jesli jednak chcesz cos mocniejszego to mozna tak pooszczedzac ze wyjdzie nam to :P

Procesor : Intel Core i5 750 - 749 zł

Chłodzenie Procesora : SilentiumPC Fortis HE1225 - 115 zł

Płyta Główna : Gigabyte P55-USB3 - 450 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 310 zł

Karta Graficzna : Gigabyte GeForce GTX460 1GB - 830 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 249 zł

Obudowa : SilentiumPC Gladius 600 Pure Black - 230 zł (Wersja z oknem 239 zł)

RAZEM : 3187 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemówiły do mnie argumenty pana redaktora :P Fundusze są takie że spokojnie można brać xeona tak więc 955 już sie uchyla troche. Co i tak nie zmienia faktu że 955 + 5850 bedzie wydajniejszy niż i7 z GTS250. Tak więc autor ma sporo zestawów do wyboru. Jeśli sprzeda swój dotychczasowy zestaw, wybierze troche lowendowo czyli bude za 150 zł i psu za 200 zł to spokojnie mógłby złożyć coś naprawdę wydajnego tj i7 z GTX'em lub 5850. Ja opowiadam się za zestawem z Xeonem za 3027 zł

Co do chłodzenia to o 15 zł nikt się chyba bić nie będzie. Co komu odpowiada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemówiły do mnie argumenty pana redaktora :P

Niezmiernie się cieszę :wink: .

Co i tak nie zmienia faktu że 955 + 5850 bedzie wydajniejszy niż i7 z GTS250.

To oczywiste :wink: . Po prostu jestem za szukaniem balansu między mocą GPU a CPU, a w przypadku PH 955 + HD5850 vs. i5 760 + GTX 460 jak dla mnie bardziej rozsądna jest opcja druga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, chyba nie ma sensu zakladac kolejnego tematu o tym samym dlatego walne tu kilka pytań:

SilentiumPC Fortis GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg czy to jest lepsze od Karakorum?do którego z tańszych Zalmanów można to porównać?

jaka obudowa do 300 pln? ktora lepsza:

Cooler Master Storm Scout 2000 Black GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg

Cooler Master Gladiator 600 Black GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg

ewentualnie jakas inna podobna ...

jaki zasilacz do 320 pln? ten dobry: OCZ Technology ModXStream Pro 600W GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg ???

co lepiej? tego tanszego 6core od AMD czy i5 750? jesli 6core AMD to jaka do tego plyta bez grafiki?

czy taka tania plyta da rade: Asus M4A77T/USB3 (AM3) GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg ???

czy takie ramy beda ok?: G.Skill DDR3 2x2048/1600/CL7 GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg ???? ewentualnie inne w podobnej cenie ...

LG Electronics BH10LS30 GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg czy to dobry Blu-ray?

czy za taka kase dostane lepszy monitor: BenQ 24" LCD G2420HD GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg ???

jak jest z licencjami na system operacyjny? czy jak sie nazywa "HOME" to mozna go uzyc w firmie?

Microsoft Windows 7 Home Premium 64B PL GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg

chce kupic wersje 64bitowa, ma to sens?

jakie sluchawki do videokonferencji i czasem gier, do 150 pln ... koniecznie z mikrofonem na pałaku ...

urzadzenie wielofunkcyjne do 1000 pln, co o tym myslicie:

Xerox Phaser 6121 MFP GRAL on line Gdansk Gdynia Warszawa Tczew Elbląg

czy to prawda, ze najtaniej w eksploatacji wychodza Samsungi jesli sie samemu zmienia proszek?

który antywirus? Nod czy Kaspersky, najlepiej cos dla jednego usera na 2 stanowiska .... prosze mnie uswiadomic czym roznia sie np. ESS od EAV? czy tylko tym ,ze jedno ma licencje na usera a drugi na komputer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze mi ktos powiedziec czy jesli skupic sie na kompresji HDTV, np. z BluRay do x264, to czy 6core AMD @ 3,8GHz bedzie lepiej sobie z tym radzil niz i5 750-760 @ 4,0 GHz?

bo przy identycznym taktowaniu jednak 6core wypada lepiej ....

prosze tez o doradzenie w reszcie poruszonych przeze mnie kwestii ...

dodaje kolejny problem:

jednoczesna obsluga 4-5 okienek videokonferencji w rozdzialce max. PAL, nie wiem czy wtedy wsparcie grafiki działa, który procek lepiej sobie poradzi jesli obraz koduje sie w H264 lub x264?

Edytowane przez Mr_Gizmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi