Skocz do zawartości
arkadiuso

Pomocy Raid_0 na 2 seagate-ach 500GB

Rekomendowane odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Przecież wszystko jest napisane - nie wiem czego można tu nie rozumieć: SMART zgłosił błąd, BIOS Raid też to pokazuje.

1. Sprawdzić SMART dysku (pod innym systemem / na innym działającym kompie)

2. Jeśli masz fart i to nie jest błąd krytyczny wystarczy wyłączyć SMART support <Disabled> w BIOSie, ale czy macierz ruszy to inna sprawa.

Poza tym BIOS ma buga i źle wyświetla tekst ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc na początek pójdę do kogoś i sprawdzę smart..

Dziwi mnie tylko to że po tych błędach komputer normalnie działa win wstaje... na szczęście zdążyłem kupić 1TB i skopiować dane:/

A powiedzcie jeszcze jakim programem najlepiej to sprawdzić..?? żeby było pewne..

test:

post-179281-015632100 1284124310_thumb.png

post-179281-007585400 1284124900_thumb.gif

Edytowane przez arkadiuso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mam winowajcę całego zajścia bo wczoraj macierz odmówiła współpracy jeden dysk wypadł z niej i raz działa a za chwilę nie testy zrobione..

1-szy dysk jak widać na załączonych foto chyba w nie najlepszym stanie

2-gi foto jest tylko ze smarta.. scan mhdd zrobiłem 20% ale nie znalazł nawet jednego <150ms i wolniejszego sektora więc dałem spokój

Proszę o opinie dyski są na gwarancji z tym pierwszym chyba muszę się wybrać??

post-179281-015586800 1284220042_thumb.jpg

post-179281-040099600 1284220055_thumb.jpg

post-179281-045942300 1284222596_thumb.jpg

post-179281-095327100 1284225054_thumb.jpg

post-179281-019841800 1284225121_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiuso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze zdiagnozowałeś wyniki z MHDD !

1 dysk śmietnik 2 ok ....

Seagate to tak cieńkie dyski ostatnio że porażka..

05= pokazuje kosmos ... Do tego Seagate ukryło parametr C4 ( zabieg specjalny by nie moza było sie doliczyć ile sektorów tak naprawde zostało realokowanych a ile nie )

Ślij na GW ten dysk a jak ci przysla to jak mozesz to je sprzedaj i kup albo Samsungi albo WD bo seagate to loteria ( a pad macierzy R0 to o krok był a odzyskac z tego wtedy coś to juz kaplica )

Edytowane przez Kwazor
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego pamietaj że jak robisz R0 to albo dodatkowy dysk na backup lub najwarzniejsze dane na 2 a nawet 3 róznych nośnikach ( zło nie spi )

a ty Kwazor to już specjalista od dysków..

Wiesz kto to Specjalista ? Ten co w waskiej dziedzinie popełnił wszystkie możliwe błedy... jest jeden problem..ja ich robię coraz mniej ;)

Wiec specjalistą nie jestem :) :) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...Do tego Seagate ukryło parametr C4 ( zabieg specjalny by nie moza było sie doliczyć ile sektorów tak naprawde zostało realokowanych a ile nie )

+1

Producent nie ma obowiązku implementacji SMART - jednak takie zabiegi skreślają producenta z listy dostawców sprzętu - definitywnie. To najzwyczajniej maskowanie wad produktu. Seagate widać ma klientów za idiotów (albo poprostu w [gluteus maximus]) -> pech, bo na szczęście nie jesteśmy idiotami -> niech idioci z Seagate pukną się w czoło bo inaczej szybko stracą rynek.

Wniosek: NIE KUPOWAĆ DYSKÓW SEAGATE - Seagate działa na szkodę klienta poprzez utrudnianie diagnozy stanu dysków, a robią to, bo jak widać ich produkty są wadliwe a wady te grożą utratą danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi