arkadiuso Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Pytanie do znawców bo ja już nie wiem co się dzieje proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Przecież wszystko jest napisane - nie wiem czego można tu nie rozumieć: SMART zgłosił błąd, BIOS Raid też to pokazuje. 1. Sprawdzić SMART dysku (pod innym systemem / na innym działającym kompie) 2. Jeśli masz fart i to nie jest błąd krytyczny wystarczy wyłączyć SMART support <Disabled> w BIOSie, ale czy macierz ruszy to inna sprawa. Poza tym BIOS ma buga i źle wyświetla tekst ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 "S.M.A.R.T. Capable and Status BAD" To chyba oznacza, że twój dysk pada.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuso Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 (edytowane) Więc na początek pójdę do kogoś i sprawdzę smart.. Dziwi mnie tylko to że po tych błędach komputer normalnie działa win wstaje... na szczęście zdążyłem kupić 1TB i skopiować dane:/ A powiedzcie jeszcze jakim programem najlepiej to sprawdzić..?? żeby było pewne.. test: Edytowane 10 Września 2010 przez arkadiuso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 Ten program to MHDD Raczej podaj mi screeny ze smarta 2 dysków..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuso Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 Jak tylko podepnę je pod innego kompa to screeny sie pojawią ale już dziękuje za pomoc zawsze można na was liczyć a ty Kwazor to już specjalista od dysków.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuso Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 (edytowane) Chyba mam winowajcę całego zajścia bo wczoraj macierz odmówiła współpracy jeden dysk wypadł z niej i raz działa a za chwilę nie testy zrobione.. 1-szy dysk jak widać na załączonych foto chyba w nie najlepszym stanie 2-gi foto jest tylko ze smarta.. scan mhdd zrobiłem 20% ale nie znalazł nawet jednego <150ms i wolniejszego sektora więc dałem spokój Proszę o opinie dyski są na gwarancji z tym pierwszym chyba muszę się wybrać?? Edytowane 12 Września 2010 przez arkadiuso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Dobrze zdiagnozowałeś wyniki z MHDD ! 1 dysk śmietnik 2 ok .... Seagate to tak cieńkie dyski ostatnio że porażka.. 05= pokazuje kosmos ... Do tego Seagate ukryło parametr C4 ( zabieg specjalny by nie moza było sie doliczyć ile sektorów tak naprawde zostało realokowanych a ile nie ) Ślij na GW ten dysk a jak ci przysla to jak mozesz to je sprzedaj i kup albo Samsungi albo WD bo seagate to loteria ( a pad macierzy R0 to o krok był a odzyskac z tego wtedy coś to juz kaplica ) Edytowane 12 Września 2010 przez Kwazor 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuso Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Dzięki Kwazor jutro śle na gwarkę na szczęście zdążyłem zrobić backup danych więc nie ma problemu teraz samsung 1TB będę miał na zabezpieczenie macierzy.. Edytowane 12 Września 2010 przez arkadiuso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Dlatego pamietaj że jak robisz R0 to albo dodatkowy dysk na backup lub najwarzniejsze dane na 2 a nawet 3 róznych nośnikach ( zło nie spi ) a ty Kwazor to już specjalista od dysków.. Wiesz kto to Specjalista ? Ten co w waskiej dziedzinie popełnił wszystkie możliwe błedy... jest jeden problem..ja ich robię coraz mniej ;) Wiec specjalistą nie jestem :) :) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuso Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Dobra to niech tak będzie z tym specjalistą.. :rolleyes: ..co do zabezpieczenia to mam jeszcze starą 120GB na której 3mam parę klamotów.. a i jeszcze raz dzięki za pomoc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 ...Do tego Seagate ukryło parametr C4 ( zabieg specjalny by nie moza było sie doliczyć ile sektorów tak naprawde zostało realokowanych a ile nie )+1 Producent nie ma obowiązku implementacji SMART - jednak takie zabiegi skreślają producenta z listy dostawców sprzętu - definitywnie. To najzwyczajniej maskowanie wad produktu. Seagate widać ma klientów za idiotów (albo poprostu w [gluteus maximus]) -> pech, bo na szczęście nie jesteśmy idiotami -> niech idioci z Seagate pukną się w czoło bo inaczej szybko stracą rynek. Wniosek: NIE KUPOWAĆ DYSKÓW SEAGATE - Seagate działa na szkodę klienta poprzez utrudnianie diagnozy stanu dysków, a robią to, bo jak widać ich produkty są wadliwe a wady te grożą utratą danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...