adam08 Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Witam Posiadam Intel Pentium E2160 1,8 skręcone na 3,0 GHz Chłodzenie Pentagram Karakorum płyta główna Gigabyte GA-P31-DS3L Ram 2x1 GB Kingstona i Kingmaxa DDR2 800 MHz zasilacz Modecom MC350 Komputera używam głównie do przeglądania internetu, gry, czasami obróbka zdjęć czy projektowanie stron www Zastanawiałem się nad procesorami serii E5xxx, E6xxx czy Q8300 do max 500 zł Procek najlepiej nowy... będzie kręcony. Może ktoś zna strony z testami wyżej wymienionych procków Pragnę również dodać 2 GB kość RAMU podobnież mogą być kłopoty z Ram na tej płycie? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Szukaj coś z serii E5x00, procek najmniej prądożerny i najbardziej podatny na oc z wymienionych przez Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Witam Posiadam Intel Pentium E2160 1,8 skręcone na 3,0 GHz Chłodzenie Pentagram Karakorum płyta główna Gigabyte GA-P31-DS3L Ram 2x1 GB Kingstona i Kingmaxa DDR2 800 MHz zasilacz Modecom MC350 Komputera używam głównie do przeglądania internetu, gry, czasami obróbka zdjęć czy projektowanie stron www Zastanawiałem się nad procesorami serii E5xxx, E6xxx czy Q8300 do max 500 zł Procek najlepiej nowy... będzie kręcony. Może ktoś zna strony z testami wyżej wymienionych procków Pragnę również dodać 2 GB kość RAMU podobnież mogą być kłopoty z Ram na tej płycie? Dzięki i pozdrawiam Mam identyczną płytę i ram może być tylko 2x2gb, nie możesz dołożyć do 2x1gb jeszcze kość 2gb, bo nie będzie jej wykrywać, takie są ograniczenia chipsetu P31.. Sprzedaj te 2gb co masz i kup zestaw 2x2gb. Co do procka to nie ma sensu inwestować już w 2-rdzeniowca, takie e5200 podkręcisz na 3,6ghz i nie odczujesz za dużego kopa. Proponuję poszukać na allegro quada Q6600, nowy nie będzie, ale jakieś z gwarancją na pewno się trafią. Do 400zł powinieneś jakiegoś upolować. Poczytaj sobie ten temat, teraz praktycznie każda nowa gra wykorzystuje więcej niż 2 rdzenie - Ile rdzeni procesora potrzebują najnowsze gry? : NVISION.pl Poza tym większy komfort pracy w windowsie, podczas obróbki także. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam08 Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Mam identyczną płytę i ram może być tylko 2x2gb, nie możesz dołożyć do 2x1gb jeszcze kość 2gb, bo nie będzie jej wykrywać, takie są ograniczenia chipsetu P31.. Sprzedaj te 2gb co masz i kup zestaw 2x2gb. Co do procka to nie ma sensu inwestować już w 2-rdzeniowca, takie e5200 podkręcisz na 3,6ghz i nie odczujesz za dużego kopa. Proponuję poszukać na allegro quada Q6600, nowy nie będzie, ale jakieś z gwarancją na pewno się trafią. Do 400zł powinieneś jakiegoś upolować. Poczytaj sobie ten temat, teraz praktycznie każda nowa gra wykorzystuje więcej niż 2 rdzenie - Ile rdzeni procesora potrzebują najnowsze gry? : NVISION.pl Poza tym większy komfort pracy w windowsie, podczas obróbki także. A moge do 1 GB dołożyc kość 2 GB tak aby miec 3 GB RAM? Zauważyłem ze cenowo przystępny jest Q8300 to zły procek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 W takiej konfiguracji ramu nie będzie problemu. Ogólnie quady zjadają więcej watów niż 2-rdzeniowe, nie wiem jaki masz zasilacz, ile ma amper na linii 12V - można to odczytać z tabliczki. Q8300 może nie są złe, ale mają tylko 4mb cache l2 a Q6600 2x więcej. 300zł max co bym dał za Q8300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 (edytowane) Co do procka to nie ma sensu inwestować już w 2-rdzeniowca, takie e5200 podkręcisz na 3,6ghz i nie odczujesz za dużego kopa. Proponuję poszukać na allegro quada Q6600, nowy nie będzie, ale jakieś z gwarancją na pewno się trafią. Do 400zł powinieneś jakiegoś upolować.E5200 na def daje wyższy komfort gry niż E2160 na 3GHz. Ale pomysł z Q6600 bardzo dobry ;) Q8200-Q8300 to niezbyt trafiony strzał - 2 razy mniej cache niż Q6600, a ta niezbyt wyczynowa płyta raczej nie pozwoli przekroczyć 3GHz w ich wykonaniu. 3400MHz na Q6600 powinno być jak najbardziej możliwe. MC350 - 18A+16A. Edytowane 9 Września 2010 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam08 Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 W takiej konfiguracji ramu nie będzie problemu. Ogólnie quady zjadają więcej watów niż 2-rdzeniowe, nie wiem jaki masz zasilacz, ile ma amper na linii 12V - można to odczytać z tabliczki. Q8300 może nie są złe, ale mają tylko 4mb cache l2 a Q6600 2x więcej. 300zł max co bym dał za Q8300. Do tej pory radziłem sobie z 1 MB pamięci podręcznej...a tutaj 4 rdzenie i 4 MB...:)..NIe jestem aż tak wymagającym użytkownikiem Procek z twego konfigu jest do kupienia za coś ponad 700 zł...Do tej płyty nie jest to za mocny procek i czy go kręciłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 (edytowane) Z Q8300 to na tej mobo nie poszalejesz on ma fsb 333 na dzieńdoberek. PDC E5200 itp ? mozna, jakbyś to dobrze rozegrał to pare dyszek byś dopłacił, choć z dwóch jajek w niewiele wyższej cenie idzie wyrwać jakiegoś C2D e6xxx(chodzi mi o te z 4MB cache, unikać tych z 2MB cache i/lub niskim mnożnikiem i wysokim fsb) czy C2D e7xxx. Widze ze masz na to więcej kasy więc może lepiej q6600(jak się troche po czaisz to wyrwiesz za ~ albo i <300zl), jak wybierzesz tego c2q to na celowniku miej tylko rewizje G0 (SLACR), B3 (SL9UM) unikaj bo są cieplejsze, mają gorsze oc, żrą więcej prądu. W podobnej cenie można też mieć e8400 (taniej byłby e8200 ale tu jesli idzie o mnoznik/fsb jest sytuacja analogiczna do c2d e6xxx). Btw przeszedlem na Q z siga z e5200@3.7 i jestem zadowolony(oc to tak na odpier... fsb tylko zmienilem, tak żeby ino 3G bylo :), jak mi się zachce kiedy to powalcze). Edytowane 9 Września 2010 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2010 Do tej pory radziłem sobie z 1 MB pamięci podręcznej...a tutaj 4 rdzenie i 4 MB...:)..NIe jestem aż tak wymagającym użytkownikiem Procek z twego konfigu jest do kupienia za coś ponad 700 zł...Do tej płyty nie jest to za mocny procek i czy go kręciłeś? Wcześniej miałem Q6600 podkręcony na lajcie do 3ghz, ten co mam obecnie zjada jeszcze mniej watów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Hmm q6600 zjada raczej duzo energii zwlaszcza po OC, a co do quadow 45nm to one sa juz calkiem w porzadku, ja szukalbym takiego jak ja mam, mozna dorwac za 350zl... A tu zuzycie energii E6750 i Q9400, ocencie sami: Nie bralbym tez nowego CPU. Edytowane 15 Września 2010 przez zgf1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vizor Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Jeśli zasiłka pozwoli to Q6600 używkę na allegro dostaniesz za 350zl (@up albo Q9x00 ale nie bardzo widzę tych cpu w tej cenie), brat tak zrobił niedawno na tej samej płycie i moim zdaniem to dobry upgrade. Na ta mobo średnio widzi mi się nowy cpu... Poza tym nie liczył bym na więcej niż 340 fsb przy akceptowalnym napięciu. Edytowane 24 Września 2010 przez Vizor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 3haq Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2010 Mam taki sam procek podkręcony na 3,2 GHz tylko płyta Foxconn P35 i 2X2GB ramu. I jak narazie nie mam zamiaru zmieniać procka. Moim zdaniem najlepiej przeczekać i wtedy zmiana procka oraz płyty na nowszym NB. Jak na procek za , który zapłaciłem niecałe 2 stówy na dzień dzisiejszy daje sobie rade ze wszystkim. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...