Skocz do zawartości
grz3choo

Padł Abit IP35-e. Zmiana platformy na AM3. Jaka płyta?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Parę dni temu przyszła pora na moje mobo Abit IP35-e. Poza różnymi dziwactwami z USB sprawowała się świetnie a mój e2180 chodził stabilnie na 3,2GHz.

Chciałbym na jej miejsce wstawić MSI P35 Neo2-FR lecz problem jest taki, że tej płyty nie idzie nigdzie dostać (no chyba, że się mylę :)) Znalazłem na allegro.pl jedną aukcję ale nie chce kupować używanej 3 lata płytki o niewiadomym stanie :)

Zmiana configa nie wchodzi w grę. Potrzebuję tylko płytę. I własnie - jesli nie Neo2-FR to co? Chodzi mi po głowie jakiś Asus (p5q?) ewentualnie DFI ale jest tego teraz tyle (różne wersje, część zapewne okrojona itp), że po prostu się pogubiłem :(

Byłbym bardzo wdzięczny za sugestie. Cena nie gra roli, ale oczywiście chciałbym żeby było to w miarę opłacalne i wydajne dla tego configa.

Edytowane przez grz3choo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęty chodzą po 10 lat i więcej.

Jak ma paść to na pewno nie sama z siebie po 3 latach.

Bierz śmiało tego Neo2-FR

Ale ostrzegam sprzedający są wybredni bo wiedzą, że dostaną za nią tyle ile żądają.

Ostatnio poszła jedna na allegro za ok 150zł to była prawdziwa okazja.

Normalnie chodzą po 170-180, a koleś mi wciskał za 220zł....i skubany sprzedał innemu naiwniakowi.

A jak nie chcesz mieć stresa to są łądne ASUS P5 ale wysoko ponad 200zł na allegro.

Przypilnuj tego - http://allegro.pl/msi-p35-neo2-fr-krakow-i1209406593.html

Poza allegro nie puści.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie. Niestety nie udało mi się wylicytować żadnej z polecanych wyżej płyt ale ... co się odwlecze to nie uciecze :) Pozbyłem się procesora oraz pamięci i zamierzam zainwestować w nowe bebechy. Procesor i ram już wybrałem, odpowiednio :

Procesor AMD PHENOM II X4 955 QUAD CORE AM3,125W (HDZ955FBK4DGM) w Morele.net

Pamięć Good Ram DDR3 4 GB (2x2GB)/1333MHz PC3-10600 CL.9 (GR1333D364L9/4GDC) w Morele.net

Problem mam z płytą, chodzą mi po głowie 3 (nota bene polecane na purepc.pl) :

Płyta główna ASRock 770 EXTREME3 w Morele.net

Płyta główna ASRock 870 EXTREME3 w Morele.net

Płyta główna MSI 870-C45 AM3 w Morele.net

No i właśnie, który model byłby najodpowiedniejszy ?

Kompa chętnie widział bym podkręconego. Pytanie tylko czy mój zasilacz z siga to uciągnie.

Jeśli chodzi o kwestie grafiki to póki co czekam na obniżkę i zdecyduję się na 460gtx albo hd6850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi