futureman Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 (edytowane) Mam taki problem, jestem poczatkujacym w sieciach i chce zrobic sobie nastepujaca siec: - Mam komputer z internetem przewodowym ok 10Mb z sieci kablowej, - Urzadzenie z wi-fi ktore sluzy mi jako serwer plikow (Logitech Squeezebox Touch) - Telefon z wi-fi chce: - tak rozdzielic siec zebym mogl przesylac pliki z komputera na Logitec Squezeeboc Touch przez wi-fi i odbierac na nim internetowe stacje - miec mozliwosc przegladania sieci jakbym potrzebowal w telefonie z wi-fi - wszystko jest w jednym pokoju wiec nie chodzi o super zasieg - internet w kompie ma byc glowny a wiec siec nie ma zabierac predkosci jak mam wlaczony komputer - chce zeby bylo jak najtaniej co mam kupic bo nie wiem router karte czy co innego mozecie doradzic, moga byc przykladowe linki urzadzen Edytowane 10 Września 2010 przez futureman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 Mam taki problem, jestem poczatkujacym w sieciach i chce zrobic sobie nastepujaca siec: - Mam komputer z internetem przewodowym ok 10Mb z sieci kablowej, - Urzadzenie z wi-fi ktore sluzy mi jako serwer plikow (Logitech Squeezebox Touch) - Telefon z wi-fi chce: - tak rozdzielic siec zebym mogl przesylac pliki z komputera na Logitec Squezeeboc Touch przez wi-fi i odbierac na nim internetowe stacje - miec mozliwosc przegladania sieci jakbym potrzebowal w telefonie z wi-fi - wszystko jest w jednym pokoju wiec nie chodzi o super zasieg - internet w kompie ma byc glowny a wiec siec nie ma zabierac predkosci jak mam wlaczony komputer - chce zeby bylo jak najtaniej co mam kupic bo nie wiem router karte czy co innego mozecie doradzic, moga byc przykladowe linki urzadzen Router - komputer podepniesz kablem a telefon i logitecha po wifi'ku... Logitech obsługuje tylko standard G, więc wystarczy TP-Link TL-WR340G (do wyrwania za około 55zł)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
futureman Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 ok dzieki wiec poszukam tego lub podobnego routera jak kupie i bede mial problemy z uruchomieniem to napisze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
futureman Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 a mam pytanie czy router: NETGEAR WGT624 v3 za okolo 40zl bedzie rownie dobry i bezieczny co TP-Link TL-WR340G za ok 60zl bo jesli tak to wolalbym tego NETGEARA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 a mam pytanie czy router: NETGEAR WGT624 v3 za okolo 40zl bedzie rownie dobry i bezieczny co TP-Link TL-WR340G za ok 60zl bo jesli tak to wolalbym tego NETGEARA ? Ten Netgear to używka ? Też będzie ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
futureman Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 netgear jest nowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Zasięg mają podobny - oba mają stałe anteny... weź Netgear'a... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
futureman Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 wzialem jednak TP-LINK i po konfiguracji mam problem komunikat na Squeezebox Touch: "nie mozna znalezc adresu DHCP" i nie wiem jak uruchomic siec w Squeezeboxie? albo jak sobie z tym DHCP poradzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 wzialem jednak TP-LINK i po konfiguracji mam problem komunikat na Squeezebox Touch: "nie mozna znalezc adresu DHCP" i nie wiem jak uruchomic siec w Squeezeboxie? albo jak sobie z tym DHCP poradzic? Jak masz ustawiony DHCP w TP-Linku ? I jakie masz wpisane adresy w Logitechu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
futureman Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 p opierwsze nie moge w ogole wejsc na konfiguracje TP-linka nie wiem jakie haslo routera jest i zadnych opcjio nie moge przeczytac jak wejde to dopiero moge cokolwiek zrobic wiec na poczatek jak wejsc do konfiguracji routera i gdzie jest haslo i nazwa uzytkownika ktora moge sie zalogowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel152 Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 default ip ma 192.168.1.1 login admin haslo admin , ustaw ip, dns, sklonuj mac sieciowki z kompa jesli trzeba, ustaw wifi szyfrowanie na wpa2 i ma smigać jak marzenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 p opierwsze nie moge w ogole wejsc na konfiguracje TP-linka nie wiem jakie haslo routera jest i zadnych opcjio nie moge przeczytac jak wejde to dopiero moge cokolwiek zrobic wiec na poczatek jak wejsc do konfiguracji routera i gdzie jest haslo i nazwa uzytkownika ktora moge sie zalogowac? Na spodzie routera lub/i w instrukcji do niego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
futureman Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 wszystko zrobilem oprocz jednego, nie mam dostepu do urzadzenia squeezebox z peceta i nie wiem co trzeba zrobic zeby miec dostep? udostepnianie w squezeebox jest ustawione oraz jest polaczony z siecia ale nie widze urzadzenia w PC? a i taka ciekawostka bo planuje polaczyc przez kabel urzadzenie wkrotce i mam pytanie: jak wylaczyc wi-fi gdybym nie wykorzystywal, chodzi o bezpieczenstwo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...