dru8d Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 mam taki sprzet jak widać, problem polega na tym, że po każdym uruchomieniu się Windowsa 2000+sp3, dosłownie chwila po załadowaniu się wszystkich programów z autorun nastepuje samoczynny restart. Po czym jak uruchomi sie ponownie po tym restarcie może chodzić i przez tydzień i nic go nie rusza. Z tego też powodu, boje się, że to może być wina jakiegoś sprzętu, a nie samego systemu. Tyle, że nie mam pojęcia czego dokładnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 moze najprostrzy sposob - wyjmij co sie da i zobacz czy sie resetuje, potem wkladaj kolejne karty, dyski i zobacz czy sie sypie. :) moze sprobuj chwilowo skrecic proca na nizsze obroty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 moze najprostrzy sposob - wyjmij co sie da i zobacz czy sie resetuje, potem wkladaj kolejne karty, dyski i zobacz czy sie sypie. :) moze sprobuj chwilowo skrecic proca na nizsze obroty masz racje chyba będe msuiał tak zrobić bo nie widze innego sposobu na znalezienie przyczyny... jeśli to wsyztsko nie pomoże, to wtedy zaczne się zastanawiać co to mogło by być... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 mi sie podobnie w XP działo.. jak już system byl staaary i sporo przeszedl.. rzadko sie tak działo ale jednak.. reinstalka pomogła.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 aha, jeszcze jedno - czy sie resetuje miekko czy twardo :P tzn jak sie zresetuje daj mu twardy reset i zobacz czy wstanie. milego reinstalla :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 mi sie podobnie w XP działo.. jak już system byl staaary i sporo przeszedl.. rzadko sie tak działo ale jednak.. reinstalka pomogła.. sądzisz, że to może być jednak problem softwarowy? mój system, nie jest az taki stary i stasram się go nie zasmiecać (ma może z 3 czy 4 miechy), a dzieje sie to za każdym razem po uruchomieniu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 no w takim razie moze niekoniecznie.. a w 2000 jest tez opcja automatycznego restartu tak jak w XP ? moze spróbuj to wyłączyc... jesli wtedy przestanie to znaczy ze np jakies sterowniki sie gryza.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 no w takim razie moze niekoniecznie.. a w 2000 jest tez opcja automatycznego restartu tak jak w XP ? moze spróbuj to wyłączyc... jesli wtedy przestanie to znaczy ze np jakies sterowniki sie gryza.. tak, ale zauważ że restart zdarza się tylko po uruchomieniu i to jest taki coś ala hard reset, poniewaz wraca mi az do posta (słychac nawet jak sie dysk od nowa rozpędza), potem moge uruchamiac ponownie ile tylko chce i nie ma tego problemu, a system chodzi super stabilnie. o tej opcji cos pamietam, że automatycznie jest włączone, jesli złapie błeda to robi reseta, ale czy to jest także na 2000 i jesli tak to jak to wyłączyć?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 w XP jest.. System/Advanced/Sturtup & Recovery/.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 jak miałem k7s5a to też takie coś mi się pojawiło na pare tygodni przed jej sprzedaniem . teraz kolesiowi co ma ją odemnie niechce się już wyłączać (trzeba wyłączyć na listwie zasilającej) i padł dzwięk (zrobił się zaj.ebi.ście cichy). Nie była to wina systemy na 98se me 2000 i XP było to samo. Niezależnie czy grafa AGP czy pci, niezależnie czy pamięci DDR czy SDR. Niechcę Cię straszyć, ale jak już nie masz gwaranci to sprzedawaj puki działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 jak miałem k7s5a to też takie coś mi się pojawiło na pare tygodni przed jej sprzedaniem . teraz kolesiowi co ma ją odemnie niechce się już wyłączać (trzeba wyłączyć na listwie zasilającej) i padł dzwięk (zrobił się zaj.ebi.ście cichy). Nie była to wina systemy na 98se me 2000 i XP było to samo. Niezależnie czy grafa AGP czy pci, niezależnie czy pamięci DDR czy SDR. Niechcę Cię straszyć, ale jak już nie masz gwaranci to sprzedawaj puki działa. hehe, no jeszcze popróbuje tych rad z początku... sądze, że nie możemy porównywac tego ECS'a do mojego Gigabyte'a, no ale nie mówie nie... mimo wszystko jakoś się nie boje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 aaa ja zauważyłem że tak się działo u mnie przy zimnym chipsecie i procku. jak już się troszkę podgrzał to wstawał bez ALE. Kiedyś spróbowałem pare razy podgrzać chipset suszarką do włosów i wstawał OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 wiadomo ecs to nie gigabyte, tego nie porównuje. ale opisałem tylko objawy jakie ja miałem i nikt na foróm mi wtedy nie pomógł jak pytałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 czyzby jakas odmiana "cold boot problem" ? :) co do sprzedazy mobo - mialem podobnie: abit be6ii, sprzedalem puki byla dobra, po tym jak sie dowiedzialem ze znajomemu strzelily w 2 egzemplazach kondensatory :) w sklepach juz wiedzieli o co chodzi jak sie o nie pytal, wiec problem powszechny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 aaa ja zauważyłem że tak się działo u mnie przy zimnym chipsecie i procku. jak już się troszkę podgrzał to wstawał bez ALE. Kiedyś spróbowałem pare razy podgrzać chipset suszarką do włosów i wstawał OK. 8O 8O 8O zaczynam się bać 8O 8O 8O mam dokładnie to samo... jeszcze spróbuje odkręcić procka i zobacze czy to coś da... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 a jak tam psu ? bo na stronce nie podales producenta :) w nim tez moze tkwic przyczyna. ale nie mowie ze na pewno :) co do resetowania przy bledzie to w xp: system properties;advanced; startup and recovery;settings;system failure; nie pamietam jak jest w 2k, ale pewnie podobnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 a jak tam psu ? bo na stronce nie podales producenta :) w nim tez moze tkwic przyczyna. ale nie mowie ze na pewno :) co do resetowania przy bledzie to w xp: system properties;advanced; startup and recovery;settings;system failure; nie pamietam jak jest w 2k, ale pewnie podobnie no niestety, ale PSU mam dośc fatalny... obejrzałem cały dookoła i nawet nie udało mi się znaleźć nazwyjakiejś firmy (dlatego w konfigu nic nie wpisałem :) ). Był razem z moim big towerem kupionym od Prolinu, napięcia trzyma marnie, niektóre dosłownie na granicy przydatności, no ale co poradzić, nie mam kasy na nic lepszego jak narazie. +5v - 4.86v +12v - 12.5v +3.3v - 3.1v jak widać bardzo zaniża :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 tez mam slaby zasilacz (feel 300), napiecia bardzo podobne :? na szczescie *odpukac* na razie dziala dobrze. nawet dojechalem na nim do >2300mhz :twisted: podobnie jak u Ciebie - brak kasy na lepszy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 odkręciłem go i obeszło sie bez restartu, ale nie wiem czy zdązył sie ochłodzic w czasie gdy ja zdołałem posłać łóżko i zrobić coś do jedzenia... :) jak znjade chwilke czasu jutro, to sprwdze czy nadal będzie się tak działo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 jednak to się dzieje tylko przy podkręconym procesorze, właśnie go uruchomiłem i nic się nie stało... tylko znowu teraz czemu tak się może dziać? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 jednak to się dzieje tylko przy podkręconym procesorze, właśnie go uruchomiłem i nic się nie stało... tylko znowu teraz czemu tak się może dziać? :? moze zimny psu sobie nie radzi z podkreconym procem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukczas Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Masz za slaby zasilacz, nie wyrabia i dlatego sie restartuje. Jak juz bedziesz mial kase na jakis zasilacz to nie kupuj zadnych codegenow, feelow i innych wynalzkow, dobre zasilacze zaczynaja sie od 120zl w zwyz, polecam huntkeya, fps, chiefteca. pzdr Lukas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...