brystel Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 Witam, Proszę o pomoc jak ustawić monitor, żeby nie męczyć wzroku. Na laptopie mogę siedzieć godzinami i nie czuje żadnego zmęczenia oczu, a jeżeli skorzystam z pctowego LCD (22" ASUS VW222S ) po jakiejś godzinie po prostu czuje, że mam strasznie zmęczone oczy. Korzystam z windows 7, refresh lockiem zrobiłem blokade na 60hz (1680 x 1050). Czy to tzw syndrom suchego oka? Czy może spowodowane to jest czymś innym? Czytałem wiele tematów i ludzie polecają przyciemnienie monitora, jak to jest? Już nie ogarniam tego, a może najlepsze wyjście to zmiana monitora.. ? Proszę o odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 Zmniejsz jasność, zmniejsz rozdzielczość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2010 Akurat rozdzielczość musi być natywna, wszelkie zmniejszanie tylko powoduje rozmazanie/rozmycie i utratę ostrości. A to pozytywnie na odbiór obrazu na pewno nie wpłynie. Zmniejszaj jasność, jak będzie jeszcze za jasno ( przy ustawieniu na 0 ) to posiłkuj się kontrastem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 (edytowane) Proszę o pomoc jak ustawić monitor, żeby nie męczyć wzroku. Problemem w tym modelu jest brak złącza DVI lub innego cyfrowego co na dzieńdobry mniej lub bardziej pogorszy obraz (zależne też od jakości wyjścia analogowego karty). Normalnie ustawia się rozdzielczość natywną i włącza cleartype (na złączu cyfrowym zdecydowanie ... na analogowym ... różne cuda widziałem) i tak ustawia systemowe dpi by wielkość elementów była wygodnie duża. Kontrast/RGB ustawia się na domyślne (o posiadanie kolorymetru Cię nie podejrzewam) i tak ustawia jasność by nie raziło (i jak kolega wyżej napisał przy braku dostatecznego zakresu regulacji jasności możliwe że trzeba będzie ciąć kontrastem). Edytowane 11 Września 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 Nie zapomnij także o odpowiedniej odległości od monitora bo może męczy cię 'bieganie wzrokiem' po 22". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 Najpierw skalibruj sobie poprawnie monitor na tyle ile to możliwe. Przy tym kontrastu najlepiej nie więcej jak 50% a na koniec sobie zmniejsz jasność wg uznania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brystel Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Dzięki za porady :) A jakie oświetlenie w okół monitora? Bo tak się składa, że monitor mam ustawiony w ciemnym miejscu i to może z tego bierze się te zmęczenie oczu? Odległość 20cm większa od wyciągnięcia ręki będzie dobra? Bo tak sobie go ustawiłem teraz. Wcześniej miałem odległość ponad metr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Odległość ok, sam mam mniej więcej taką. A co do oświetlenia, to najlepiej żeby było rozproszone a nie punktowe ( sama lampka z jednej strony to akurat średnie rozwiązanie ). Najlepiej, jakbyś ustawił jakąś lampę za monitorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brystel Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 No faktycznie jest lepiej :) Jasność na zero, kontrast na 40%. Ustawie coś jeszcze za biurko i kupie sztuczne łzy ;) dzięki za rady , myśle, że nie tylko mi się przydadzą. pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...