Sexylaska Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 No właśnie czy to możliwe ?? Kupiłam na allegro najpierw Pentium 3 500 aby wymienić u brata w kompie celerona 366 (Lucky Star 6ZX2, 256 SDRAM, Seagate 8,6GB, GeForce 2MX). Płyta powinna obsługiwać procki nawet do fsb 133. Po włożeniu okazało się, że przy starcie następuje zawiecha, nazwa procka i dalej nic, nawet nie można wejść do biosu. Gość mówił, że procek był sprawny. Ale po odesłaniu do niego napisał, że jest wadliwy. Następnie przysłał mi w ramach reklamacji Pentium 3 533. Też zawiecha przy starcie. Na innym kompie to samo. Gość pisze, że sprawdzał go i jest sprawny w 100%. Reasumując niby sprawne procki wkładam do kompa brata, nie chcą chodzić, a później na innych to samo. Gość ma prawie 1000 komentarzy i to trochę dziwne aby wysyłał zrypany sprzęt. Obecnie komp chodzi na celeronie 500 i jest ok. Co o tym sądzicie ? Dziękuje za odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janus Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 To moze nie bedzie za fachowa odpowiedz ale jezeli chodzi o komputery to wszystko prawie jest mozliwe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Płyta jest prawdopodobnie na układzie Intel ZX. To, że może obsługiwać procesory na 133 MHz nie oznacza że musi obsługiwać wszystkie procesory, które mają tą magistralę lub niższą - jeśli płyta nie ma w swojej bazie procesora, to może go uszkodzić podając mu nieprawidłowe napięcia. Poza tym jeśli to w istocie ZX, to magistrala maks 100 MHz http://www.intel.com/design/chipsets/440zx/index.htm PS. naprawdę sexy :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Sprawe bazy danych proców powinien rozwiązać nowy BIOS ale nie ma żadnego wpływu na to jak napięci są podawana na CPU ponieważ to procek uzgadnia podszas startu taktowanie i napięcia a nie narzuca ja MOBO. Może pamięci nie wyrabiają albo coś zasialasz może się okazać nie uciąga PIII i następują skoki napięci i procek robi papa. A co do tej bazy to znajomy miał strego kompa i co za tym idzie stary bios wysznupałem w nacie nowszy i co się okazało procek który był wsześniej wykrywany jako PIII 589 E teraz wstał jako Celeron 600E więc to jak procek jest wykrywany nie ma znaczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 no to łądny myk z tymi procami .. ale jak koles mial tyle komentarzy to raczej w babuko cie nie robil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sexylaska Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Bios jest najnowszy. Pamięci są 133 więc może faktycznie procki uszkadza płyta. Trzeba to sprzedać i wymienić na jakąś płytę pod durona, może kt133, ale jaką ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Cytat Bios jest najnowszy. Pamięci są 133 więc może faktycznie procki uszkadza płyta. Trzeba to sprzedać i wymienić na jakąś płytę pod durona, może kt133, ale jaką ?Jak już wymieniać to pod Athlona XP. Proponuję Epox 8KHAL+ (ok 230 zł) AXP 1700 (ok 250 zł) 256 MB DDR (ok 100 zł). To będzie kop w porównaniu do tego co ma teraz :) Co do procesora to narzuca on napięcia pod warunkiem, że płyta jest w stanie je wygenerować - ja przeszedłem już kilka eksperymentów tego typu jak wkładanie nowych CPU do starych mobo, ale zazwyczaj procek przeżywał ... gorzej z mobo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sexylaska Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Cytat Cytat Bios jest najnowszy. Pamięci są 133 więc może faktycznie procki uszkadza płyta. Trzeba to sprzedać i wymienić na jakąś płytę pod durona, może kt133, ale jaką ?Jak już wymieniać to pod Athlona XP. Proponuję Epox 8KHAL+ (ok 230 zł) AXP 1700 (ok 250 zł) 256 MB DDR (ok 100 zł). To będzie kop w porównaniu do tego co ma teraz :) Co do procesora to narzuca on napięcia pod warunkiem, że płyta jest w stanie je wygenerować - ja przeszedłem już kilka eksperymentów tego typu jak wkładanie nowych CPU do starych mobo, ale zazwyczaj procek przeżywał ... gorzej z mobo :) Nie chcę wymieniać całego sprzętu tylko płyte i procesor, pamięci zostają i są to SDRAM. Na płyte i procek nie więcej niż 200zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 a ja mam zasilacz ktory pali procki :twisted: napiecia niby w normie , wszstko cacy a po wlozeniu procka 2 dni i totalny pad :D trzymam go jak by byl kiedys potrzebny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Jak słusznie zauważył dARIO ta płyta jest na ZX więc PIII na 133FSB nie pójdą (Celki chodzą ok). Może wystarczy jak wymienisz mobo na jakieś na BX/815EP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sexylaska Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Ale na fsb 100 powinien chodzić. Ale nie chodził. Obydwa procki były sprawdzane na innych komputerach i też nie działały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...