Trix33 Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 Cześć ponownie, od paru dni mam bardzo przymulonego kompa, tzn włączy się szybko, ale od pojawienia się pulpitu do uruchomienia się 1 programu przez autostart mijają około 2 min, gdy włączę GG muszę czekać około 1 min by wyskoczył menadżer profili, tak można wymieniać każdy program. Dodam że ostatnio robiłem defragmentacje dysków oraz rejestru + oczyszczanie dysku i rejestru programem TuneUp Untitles nie wiem już co robić, liczę na pomoc. Windows XP SP3 AMD Athlon 64 x2 Dual Core Processor +3600 2 GB RAM ATI Radeon HD 4600 Series 1 GB Możliwe że już znam powód tego wolnego systemu otóż, kilka dni temu chciałem zaktualizować sterowniki do karty graficznej więc skorzystałem z poradnika i zrobiłem następujące kroki: 1.Zainstaluj Drive Cleaner Pro 2.Odinstaluj wszystkie programy związane z ATI w Dodaj lub usuń programy 3.Uruchom Windows XP w trybie awaryjnym i użyj Drive Cleaner Pro. 4.Zainstaluj nowe. No i tak jak opisałem zrobiłem to, lecz po tym miałem program z Catalyst Control Center otóż nie chce się włączyć, jak pamiętam powinien włączyć się razem z system tak jak przed aktualizacją (ikona ATI koło zegarka) lecz niestety tak nie jest, gdy włączę go przez menu start nie otwiera się nic, w procesach jest CCC.exe lecz go nie widać, nie wiem czy to przez to, ale wszystko możliwe jest. Logi z HiJackThis: Wklej.to - po prostu wklej to - paste: Fynf Hasło: 321 Pozdrawiam, Trix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 Zacznij od sprawdzenia SMART dysku, uszkodzony napęd może tak mulic cały komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trix33 Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 A jak mogę to sprawdzić, nie jestem w tym obeznany, można to sprawdzić programem HD Tune Pro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 1. Żadne PRO - jest wersja darmowa - bez PRO w nazwie. 2. Wywal Kasperskiego na zbity ryj, bo Ci tylko kompa zmula. Podobnie narzędzia TuneUp - też wywal. 3. Przeskanuj kompa przy pomocy Spybot, MBAM oraz Avira i wywal wszystko, co znajdą. 4. Zastanów się, czy potrzebne: C:\Program Files\Internet Download Manager\IDMan.exe C:\Program Files\Internet Download Manager\IEMonitor.exe C:\Program Files\MSI\PC Alert 4\PCAlert4.exe C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe <- mój system działa bez tego i ma się dobrze Podejrzane: C:\WINDOWS\system32\WISPTIS.EXE C:\Documents and Settings\Rob\Pulpit\etmin.exe C:\WINDOWS\system32\hdaudio.exe C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe Potem WPISY do WYWALENIA - większość to bajery do IE, którego i tak nie używasz!: R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://search.conduit.com?SearchSource=10&ctid=CT2405280 O2 - BHO: IDM Helper - {0055C089-8582-441B-A0BF-17B458C2A3A8} - C:\Program Files\Internet Download Manager\IDMIECC.dll O2 - BHO: AcroIEHelperStub - {18DF081C-E8AD-4283-A596-FA578C2EBDC3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelperShim.dll O2 - BHO: IEVkbdBHO - {59273AB4-E7D3-40F9-A1A8-6FA9CCA1862C} - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 2011\ievkbd.dll O2 - BHO: Groove GFS Browser Helper - {72853161-30C5-4D22-B7F9-0BBC1D38A37E} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\GRA8E1~1.DLL O2 - BHO: Java Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll O2 - BHO: link filter bho - {E33CF602-D945-461A-83F0-819F76A199F8} - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 2011\klwtbbho.dll O2 - BHO: JQSIEStartDetectorImpl - {E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C} - C:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ie\jqs_plugin.dll O3 - Toolbar: (no name) - {10EDB994-47F8-43F7-AE96-F2EA63E9F90F} - (no file) O4 - HKLM\..\Run: [P17Helper] Rundll32 P17.dll,P17Helper O4 - HKLM\..\Run: [Windows HD Audio] "C:\WINDOWS\system32\hdaudio.exe" O4 - HKCU\..\Run: [setDefaultMIDI] MIDIDef.exe O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe O4 - HKCU\..\Run: [iDMan] C:\Program Files\Internet Download Manager\IDMan.exe /onboot O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA') O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA') O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM') O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user') O8 - Extra context menu item: E&ksportuj do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\EXCEL.EXE/3000 O8 - Extra context menu item: Ściągnij przez IDM - C:\Program Files\Internet Download Manager\IEExt.htm O8 - Extra context menu item: Ściągnij wszystkie linki przez IDM - C:\Program Files\Internet Download Manager\IEGetAll.htm O8 - Extra context menu item: Ściągnij zawartość wideo FLV przez IDM - C:\Program Files\Internet Download Manager\IEGetVL.htm O9 - Extra button: Wyślij do programu OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\ONBttnIE.dll O9 - Extra 'Tools' menuitem: Wyślij &do programu OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\ONBttnIE.dll O9 - Extra button: &Klawiatura wirtualna - {4248FE82-7FCB-46AC-B270-339F08212110} - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 2011\klwtbbho.dll O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\REFIEBAR.DLL O9 - Extra button: &Sprawdzanie adresów internetowych - {CCF151D8-D089-449F-A5A4-D9909053F20F} - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 2011\klwtbbho.dll O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe O15 - Trusted Zone: http://asia.msi.com.tw O15 - Trusted Zone: http://global.msi.com.tw O16 - DPF: {8167C273-DF59-4416-B647-C8BB2C7EE83E} (WebSDev Control) - http://liveupdate.msi.com.tw/autobios/LOnline/install.cab O16 - DPF: {D27CDB6E-AE6D-11CF-96B8-444553540000} (Shockwave Flash Object) - https://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab O16 - DPF: {F6ACF75C-C32C-447B-9BEF-46B766368D29} (Creative Software AutoUpdate Support Package) - http://ccfiles.creative.com/Web/softwareupdate/su2/ocx/15112/CTPID.cab O18 - Protocol: grooveLocalGWS - {88FED34C-F0CA-4636-A375-3CB6248B04CD} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\GR99D3~1.DLL O22 - SharedTaskScheduler: Moduł wstępnego ładowania interfejsu Browseui - {438755C2-A8BA-11D1-B96B-00A0C90312E1} - C:\WINDOWS\system32\browseui.dll O22 - SharedTaskScheduler: Demon buforu kategorii składników - {8C7461EF-2B13-11d2-BE35-3078302C2030} - C:\WINDOWS\system32\browseui.dll O23 - Service: nProtect GameGuard Service (npggsvc) - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\GameMon.des.exe (file missing) Czy to potrzebne: O4 - HKLM\..\Run: [amd_dc_opt] C:\Program Files\AMD\Dual-Core Optimizer\amd_dc_opt.exe Na koniec zainstaluj CCleaner i wyczyść dysk oraz rejestr. Oczywiście najpierw odinstaluj Kasperskiego i TuneIp, potem instaluj MBAM, Spybot, Avira, a dopiero na końcu usuwaj zbędne wpisy z HijackThis - inaczej mogą być problemy z usunięciem lub problem z odinstalowaniem potem. Nowa lista w Hijack powinna być znacznie krótsza. I czytaj przyklejone tematy... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trix33 Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2010 (edytowane) Dzięki bardzo, to wszystko zrobię rano, Jeżeli chodzi o: C:\WINDOWS\system32\WISPTIS.EXEC:\Documents and Settings\Rob\Pulpit\etmin.exeC:\WINDOWS\system32\hdaudio.exeC:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exeC:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe to pierwsze to nie wiem co to jest drugie jest to minimalizator do gry trzecie to jakieś sterowniki od ATI do muzyki, nie wiem skąd to się tu znalazło jak nie mam nawet muzyki ATI tylko SB czwarte i piąte nie mam pojęcia co to jest, jak nazwa skazuje to pewnie coś od grafiki? Tak jak napisałem wcześniej jeżeli chodzi o sterowniki do Karty graficznej, wydaje mi się że nie mam dobrze zainstalowanych ich otóż tak jak napisałem wcześniej Catylyst Control Center mi się nie włącza i tu mam kolejną prośbę czy jest możliwość by ktoś dał mi dokładnie linki prócz listę sterowników(nazwę) które mam ściągnąć tak jak napisałem moja grafika To ATI Radeon HD 4600 Series, oraz jakiś poradnik jak poprawnie odinstalować i zainstalować sterowniki, jak widać na logach moja ostatnia próba nie wyszła za dobrze można poznać to po hdaudio.exe wiem że takie coś pobierałem do sterowników. No i jeszcze ten SMART w dysku jak mogę to sprawdzić przez program HD Tune? Pozdrawiam. Edytowane 11 Września 2010 przez Trix33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 1. Wywal te 4 - prócz etmin.exe. 2. Sterowniki masz na stronie ATI/AMD: http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx?p=xp/radeonx-xp 3. Pobierz i odpal HD Tune. Są tam 4 zakładki - naprawdę nie sposób się zgubić. Interesuje nas 2 i 3 zakładka. Zrób screena z obu zakładek - kombinacja klawiszy: Alt+Print Screen (ten nad Insert) - zapisz jako JPG - żadne BMP! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trix33 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) 1. Tak zrobię 2.Dzięki. 3.Screeny: Jeżeli chodzi o te logi: C:\Program Files\Internet Download Manager\IDMan.exeC:\Program Files\Internet Download Manager\IEMonitor.exeC:\Program Files\MSI\PC Alert 4\PCAlert4.exeC:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe <- mój system działa bez tego i ma się dobrze IDman.exe jest to mój manger ściągania plików, akurat wtedy ściągałem więc był on włączony, praktycznie zawsze jest. IEmonitor.exe - nie wiem co to jest, ale jak widać chodzi coś o IDM Pcalert, jest to aplikacja która informuje mnie co się dzieje w kompie, instalowana wraz z sterownikami od czegoś, tylko już nie pamiętam czego. Więc jak tobie działa bez tego mi też powinno, zobaczymy. O4 - HKLM\..\Run: [amd_dc_opt] C:\Program Files\AMD\Dual-Core Optimizer\amd_dc_opt.exe Jeżeli chodzi oto jest to Optimizer, bez niego gry mi "przyśpieszają" Chciałbym poprosić Cię o jeszcze jedną rzecz, otóż szukałem sterowników pod mój sprzęt na Windows 7 lecz nie znalazłem, może słabo szukałem, po prostu nie wiedziałem gdzie szukać(google) ty może masz jakieś lepsze strony a co na pewno wiesz co robisz i czy to będzie działać. Mój komp to: ATI RADEON HD 4600 SERIES MSI K9N4 Ultra-F (MS-7310) (do tego właśnie nie mogłem znaleźć sterowników) ADM Athlon 64 x2 Dual Core Processor 3600+ A tak na marginesie chciałbym Ci podziękować za pomoc, naprawdę dzięki @Edit: OK zrobiłem wszystko tak jak napisałeś o to mój nowy log: http://wklej.to/ywYD hasło 321 Edytowane 12 Września 2010 przez Trix33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Na pierwszym screenie wszystko ok - dysk obsługuje UDMA6 i chodzi na UDMA6. Drugiego nie widzę - on też jest istoty. Jak nie będą się mieścić wszystkie wpisy, to przesuń zawartość tabelki i zrób drugi screen. IDMan wiem, że jest od pobierania. To niżej to mini programik do przechwytywania linków w Internet Explorer. Jeśli nie używasz IE, to możesz poszukać w programie opcji wyłączenia tego monitora. Jeśli używasz Firefoxa, to możesz zainstalować FlashGet - posiada on wtyczkę do FF, która przechwytuje pobieranie - można wybrać, czy pobierasz przez Firefoxa czy przez FlashGet. Dual-Core Optimizer może w takim razie zostać. Sterowników do W7 nie widzę na stronie MSI, ale do chipsetu i peryferiów powinny wystarczyć te: NVIDIA DRIVERS 15.53 WHQL WISPTIS.EXE nadal jest w systemie. Albo to robak, albo narzędzie od MS i przywracanie systemu go przywraca - w Sieci są sprzeczne informacje. Sprawdź jego właściwości - opis, dostawca, itp. Najlepiej daj screena z Właściwości->Wersja. System chodzi lepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trix33 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 To jest ten 2 screen, chyba wszystko widać: Co do sterowników tych W7, wystarczą te sterowniki do płyty głównej, może zapytam tak: Czy będzie chodzić bez problemów? Co do WISPTIS.EXE, gdy uruchomiłem go przez "uruchom" w windows, myszka mi się zawiesiła tzn nie dało się ją ruszać w ogóle nie świeciło się te czerwone światło spod myszki, dopiero jak wyłączyłem ten proces myszka wróciła do funkcjonowania, następnie wyszukałem ten plik poprzez wyszukiwarkę i zobaczyłem że ma ikonkę myszki - możliwe że jest to sterownik od myszki, chociaż nie pamiętam bym jakiś instalował, o to screen: Tak system chodzi o niebo szybciej, tak jak już pisałem - dziękuje bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Screen dysku jest ok. Co do sterowników tych W7, wystarczą te sterowniki do płyty głównej, może zapytam tak: Czy będzie chodzić bez problemów?Nie wiem - musiałbyś patrzeć w temacie o W7 lub o płycie. Chodzić na pewno będzie - najwyżej będzie trzeba szukać sterowników dźwięku, chociaż i tak używasz SB. Programik to jakieś narzędzie MS do pracy z tabletem - jak nie masz tabletu, to możesz go spokojnie zablokować/skasować/przenieść. Jak nie pożera wiele pamięci i czasu procesora, to może sobie zostać w tle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trix33 Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 (edytowane) Dobra dzięki bardzo, na prawdę komputer chodzi szybciutko, jak bd przeinstalowywać windowsa to może zainstaluje W7 ale pierw muszę zobaczyć co z tymi sterownikami, jak byś miał kiedyś trochę czasu to możesz coś tam poszukać o tych sterownikach. Dzięki bardzo. Edytowane 13 Września 2010 przez Trix33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...