Pwl7 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Witam wszystkich Mam problem z płytą P5Q DELUXE. Jest to pierwszy zestaw PC jaki złożyłem na Asus-ie i zarazem pierwsze problemy. Problem dotyczy resetowania się ustawień biosu. W zależności np. mam wpięte tylko DVD na sata. Bios jest skonfigurowany. Wyłączam komputer. Stwierdzam np że potrzebuje dvd. Odpinam go i załączam komputer ponownie. Zaraz po załączeniu komputer gaśnie na 2 czy 3 sekundy. Sam się załącza już z resetowanymi ustawieniami w biosie. Czy spotkał się ktoś z was z takim problemem? Bateria sprawna (3v). Żeby wina była po stronie ramu? Ram przetestowany memtest-em zero problemów. Poprawnie wykrywana pojemność w biosie. Na liście QVL z serii KHX znajdują się następujące modele: 1066 MHz KHX8500D2/ 512 KHX8500D2K2/1G KHX8500D2K2/1GN(EPP) KHX8500D2/1G KHX8500D2K2/2GN(EPP) Aktualna konfiguracja: Procesor: E6500 (2.93GHz, FSB 1066 MHz) Zasilacz: Enermax PRO82+ II 425W Grafika: GAINWARD GF9500GT 512M DDR2 RAM: Kingston KHX8500D2K2/4G ( 2x 2 GB 1066MHz) W biosie nie robiłem żadnych OC. Wszystko ustawione na AUTO Bios ustawił pamięć automatycznie na DDR800 (timingi 5-5-5-18) Wersja biosu na płycie w głównym menu (v02.61) W zakładce System Information (Version: 2005 Build Date: 03.25.09) Aktualizacje biosu wolał bym ominąć. Płyta ledwo co kupiona i mimo zapewnień sprzedawcy że mogę wykonać aktualizacje samodzielnie nie wiem jak w razie draki będzie na to patrzeć. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Pierwsza wskazówka jest dość brutalna - idź do okulisty a później zrób sobie testy na inteligencję. Do tego kurs czytania ze zrozumieniem. Asus P5q/p5q-e/p5q Pro/p5q Deluxe/p5q Premium - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Druga ( za jakiś czas dostępna po tym jak zastosujesz się do pierwszej ) to nauka przekazywani jasnych informacji innym bo nie rozumiem (...) mam wpięte tylko DVD na sata. Bios jest skonfigurowany. Wyłączam komputer. Stwierdzam np że potrzebuje dvd. Odpinam go i załączam komputer ponownie. Zaraz po załączeniu komputer gaśnie na 2 czy 3 sekundy (...) Odpinasz bo potrzebujesz? Tzn. wypinasz z SATA i bierzesz pod łapkę? To sprawdź inne przewody i czy przypadkiem nie uszkodziłeś gniazd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...