Skocz do zawartości
Pwl7

ASUS P5Q DELUXE - reset ustawnień biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam problem z płytą P5Q DELUXE. Jest to pierwszy zestaw PC jaki złożyłem na Asus-ie i zarazem pierwsze problemy.

Problem dotyczy resetowania się ustawień biosu. W zależności np. mam wpięte tylko DVD na sata. Bios jest skonfigurowany. Wyłączam komputer. Stwierdzam np że potrzebuje dvd. Odpinam go i załączam komputer ponownie. Zaraz po załączeniu komputer gaśnie na 2 czy 3 sekundy. Sam się załącza już z resetowanymi ustawieniami w biosie.

Czy spotkał się ktoś z was z takim problemem?

Bateria sprawna (3v). Żeby wina była po stronie ramu?

Ram przetestowany memtest-em zero problemów. Poprawnie wykrywana pojemność w biosie.

Na liście QVL z serii KHX znajdują się następujące modele:

1066 MHz

KHX8500D2/ 512

KHX8500D2K2/1G

KHX8500D2K2/1GN(EPP)

KHX8500D2/1G

KHX8500D2K2/2GN(EPP)

Aktualna konfiguracja:

Procesor: E6500 (2.93GHz, FSB 1066 MHz)

Zasilacz: Enermax PRO82+ II 425W

Grafika: GAINWARD GF9500GT 512M DDR2

RAM: Kingston KHX8500D2K2/4G ( 2x 2 GB 1066MHz)

W biosie nie robiłem żadnych OC. Wszystko ustawione na AUTO

Bios ustawił pamięć automatycznie na DDR800 (timingi 5-5-5-18)

Wersja biosu na płycie w głównym menu (v02.61)

W zakładce System Information (Version: 2005 Build Date: 03.25.09)

Aktualizacje biosu wolał bym ominąć. Płyta ledwo co kupiona i mimo zapewnień sprzedawcy że mogę wykonać aktualizacje samodzielnie nie wiem jak w razie draki będzie na to patrzeć.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza wskazówka jest dość brutalna - idź do okulisty a później zrób sobie testy na inteligencję. Do tego kurs czytania ze zrozumieniem.

Asus P5q/p5q-e/p5q Pro/p5q Deluxe/p5q Premium - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Druga ( za jakiś czas dostępna po tym jak zastosujesz się do pierwszej ) to nauka przekazywani jasnych informacji innym bo nie rozumiem

(...)

mam wpięte tylko DVD na sata. Bios jest skonfigurowany. Wyłączam komputer. Stwierdzam np że potrzebuje dvd. Odpinam go i załączam komputer ponownie. Zaraz po załączeniu komputer gaśnie na 2 czy 3 sekundy

(...)

Odpinasz bo potrzebujesz? Tzn. wypinasz z SATA i bierzesz pod łapkę? To sprawdź inne przewody i czy przypadkiem nie uszkodziłeś gniazd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...