Skocz do zawartości
Brutalus

Asus M4A77D

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zezłomowałem M3N-H HDMI( bo należało jej się ). Człowiek bawi się z komputerami od końcówki lat '80 i może wszystkiego jeszcze nie wie (bo i się nie da) ale doświadczenia trochę nabrał i wydawać by się mogło nie powinien nabrać się jak stary miś na sztuczny miód! Ale kiedyś też wydawało mi się że jestem dobry w StarCraft'a ( do momentu kiedy nie wszedłem na battlenet ). Ano, uczymy się całe życie! Więc wszyscy zwolennicy proców AMD i produktów ASUS'a powinni zapomnieć że Asustek wyprodukował takowy produkt jak M3N-H. A ja już zapomniałem że go miałem...! M4A77D jest tania, na bardzo sprawdzonym chipsecie, ma świetny BIOS ( zwłaszcza ustawienia NB i Timing'i RAM'u przypominają złote lata Płyt DFI LanParty ) i wygląda dość estetyczne ( dla estetów ) no i mimo symboliki M4 "wspiera" (idiotyczny zwrot ale przyjął się wiele lat temu) pamięć DDR2. U mnie konfiguracja wygląda mniej więcej CPU:Phenom II BE955 & RAM:2 x KHX8500D2K2/2G X2 czyli 4GB Zasiłka: Corsair-650TXEU, grafika, kontrolery dodatkowe i twardziele nie mają większego znaczenia dla "mas"! Na razie, najbardziej interesują mnie ustawienia ramu. Na ile Wam lecą pamiątki (zwłaszcza podkręcanie ram'ulców i timing'i) a także wszystko pośrednie co z tym związane (oczywiście bez przesady) ale informacje np: czy zwiększacie napięcie dla mostka i na ile przy waszych ram'ach.

Na dziś : Kingstony "hulają" na 960 MHz przy vcore ~2,200v( w SPD jest 1,8v ale płyta w ustawieniach Auto robi 1,950 ) standardowe 5-5-5-15(w SPD jest 18) innych timingów nie ruszałem ( na razie ). Niestety nie mogę zaszaleć bo mam obsadzone 4 banki i przestawienie w biosie ram'ulców wyłącznie na 1066 zawodzi. ( przy ustawieniu zalecanych przez Kingstona w SPD trochę lepiej ale ORTHOS i tak po 2 minutach wywala byki)

- Jeszcze parę miesięcy temu sam bym testował wszystkie kombinacje ale stałem się szczęśliwym posiadaczem "malucha" płci "samica" ( przez niektórych nazywaną córką i już nie posiedzę sobie przed kompem tyle co bym chciał;))), bardzo proszę o Wasze spostrzeżenia i doświadczenia przy Waszych konfiguracjach (czasami coś co dla jednego jest nie istotne dla drugiego może okazać się przydatne)!!!

Szacuneczek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie troszke w wolnych chwilach, powinno sie co nieco naswietlic :D

Dolk's Guide to the Phenom II - TechREACTION.net Forums

Phenom II Overclocking Guide - Overclock.net - Overclocking.net

Troszkę się nie zrozumieliśmy! Ja nie jestem Lamerem, ani NewBee. A na o kręceniu kompów znam się od czasów kiedy to Intel 486sx 33MHz podkręciłem na 40MHz( przez 486dx2 66@80 Celerony A 300@566, i tak dalej przez AMD Athlon 650, AMD 64 1800+@2900, i tak dalej i tym podobne) Mój Deneb C2 na założonym Thermalright ultra 120 extreme + Wentyle 2x AAB '12(wpychający i wyciągający oba tylko 1300 obrotów każdy 64,5 m3/h) + dobre chłodzenie budy(już nie będę wymieniał wszystkich elementów bo to nie ma sensu)- śmiga sobie 4,2 GHz!!! (osiem godzin wygrzewania in-place FFTs i Blend) Przy Vcpu ~1,585v , trochę tempy mam wysokie bo oscylują w granicach 62C ale za to równomierne na wszystkich jajkach( oczywiście mnożnik pamięci na 200/htt na sam dół magistrala na 250 bo wszystko jeszcze działa poniżej normy i leciałem mnożnikiem proca:))) A z AMD'kami bywa różnie, bo w np: Athlon x2 4800+ różnice miałem około 5C a w x2 3600+(taki dziwoląg z objechanym cache'm) aż 7C. Wracając do obecnego sprzętu magiczna granica dla PheII (3,6) pękła i tak naprawdę moc procesora mi wystarcza nawet na poziomie 3,2GHz. Ale najbardziej zależy mi na podkręceniu ram'u (wspomniane kingstony 1066 spd mają do 800, są fabrycznie testowane na 1066 5-5-5-15 przy 2,2v a u mnie na poprzedniej MOBO leciały prawie 1100Mhz) przy 4 obsadzonych slotach. Natomiast na M4A77D nie mogę wyciągnąć ich powyżej 960MHz! Ale najbardziej brakuje mi czasu na próby a ustawień timingów prócz standardowych casówi&rasów w biosie i nawet w overdrive'ie jest sporo więc skoro płyta hula mi na wysokich HT (275 też było) i ani proc ani magistrala mnie nie blokują to znaczy że gdzieś problem tkwi w ustawieniach pamięci (jeszcze raz podkreślam że te pamiątki hulają na innej mobo ponad 1100MHz) a tu jakoś nie chcą polatać wyżej. Nie mniej za linki i zainteresowanie dzieki. A ja "leniwie" czekam aż ktoś wklei posta typu : U mnie te pamiątki na takich XXX timingach i takim XXX zasilaniu idą tyle a tyle sprawdź u siebie.

Tymczasem...

szybki edit: Dolk's Guide to the Phenom II - TechREACTION.net Forums faktycznie bardzo klarowny i rzeczowy artykuł. Zalecana wręcz pozycja dla osób początkujących z zabawą w OC z AMD i nie tylko...

Edytowane przez Brutalus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi