Skocz do zawartości
Sprite

ktory gtx 460

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dylemat co do wyboru karty graficznej, zasilacz modxstream 500, monitor narazie stary crt 17 1280x1024, mysle ze w przyszlym roku, najpozniej za 2 lata bede go zmienial, ale i wtedy pewnie karte graficzna tez zmienie, a wiec zastanawiam sie nad gtx 460 tylko czy 768mb czy 1gb, do 1280x1024 napewno wystarczy 768, poza tym napewno bede podkrecal, mysle nad 460 gigabyte z dwoma wentylatorami 1 GB i msi cyclone 768 MB (tutaj oc obowiazkowe) roznica w cenie to 150zł a w wydajności 10-15%, wiec jakby sie bawic w wyliczanie oplacalnosci to wychodzi na to, ze 768mb jest oplacalniejsza, poza tym 768 po oc bez problemu wyprzedza 1gb na stocku, a taki 1gb do 1280x1024 spokojnie wystarcza, niektorzy mowia, ze za jakis czas te 768 mb i 192 mbit szyna moga zaczac niedomagac, ale w tej rozdzielczosci chyba da rade, z gory dzieki za pomoc i Pozdrawiam

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc dopiero bedzie i zasilacz tez bo kupuje calego kompa, i5 750 jakies oc do 3.2 ghz i OCZ ModXStream 500W

ps. karta graficzna nigdy sie nie nudzi, wystarczy wlaczyc takie metro 2033 w dx11 z wszystkim na maxa. i nawet taki gtx 480 w 1280x1024 pewnie nie dal by rady, wiec co dopiero taki gtx 460 768mb, takie gadanie ze karta sie bedzie nudzic nie przekonuje mnie, Pozdrawiam

ps.2, skoro karty sie nudza w mniej wymagajacych grach to po co wogole kupowac je?, najlepiej kupic sobie gtx 480 do metra 2033, a np. 9600 gt do left for dead, tak?, bo ja nie rozumiem sensu takiego p....... gadania, ze karta sie bedzie nudzic, sa gry mniej wymagajace i bardziej wymagajace, tak samo z rodzielczoscia, i mniejsza tym slabsza karta potrzebna, ale jak jest lepsza to wtedy gra jest plynniejsza, lepiej sie gra na 1280x1024 z gtx460 czy 2560x1600 z gtx460?

Edytowane przez Sprite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro karty sie nudza w mniej wymagajacych grach to po co wogole kupowac je?, najlepiej kupic sobie gtx 480 do metra 2033, a np. 9600 gt do left for dead, tak?, bo ja nie rozumiem sensu takiego p....... gadania, ze karta sie bedzie nudzic, sa gry mniej wymagajace i bardziej wymagajace, tak samo z rodzielczoscia, i mniejsza tym slabsza karta potrzebna, ale jak jest lepsza to wtedy gra jest plynniejsza, lepiej sie gra na 1280x1024 z gtx460 czy 2560x1600 z gtx460?

No tak, tylko że takich gier jak Metro 2033 jest zaledwie kilka... Kto kupuje GTXa 480 dla jednej gry? Raczej nikt... Jeśli już, to pod konkretną rozdzielczość. Twoje rozumowanie nie jest do końca zgodne z prawdą, bo nie ma czegoś takiego jak mniejsza lub większa płynność. Albo się tnie, albo nie... Dlatego nie ma sensu kupować np. GTX 480 do 1280x1024, skoro w 95% gier da radę np. HD5750...

Powracając do tematu - bierz GTX 460 768MB, pamięci starczy na dłuższy czas. Może być wersja Gigabyte z dwoma wentylami, widzę po Skąpcu, że można wyrwać za ~620 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o to ze karta bedzie sie nudzic, ale o to ze procesor nie bedzie nadazal z obsluga danych. Karty to sie moga nudzic w H3 i innych starszych gierkach. Ja na twoim miejscu jednak doplacilbym te 150zl, w koncu wersja 1GB tez sie kreci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie warto dopłacać nawet tych 30zł

GeForce GTX 460 review (roundup)

a przy tej karcie nie opłaca się jeszcze bardziej, chłodzenie NV spisuje się tak samo jak w gigusiu czy msi cyclone-temperatura i głośność.

www.ADIVA.pl | [PCIE] Karta Zotac GTX460 768MB DDR5/192bit ZT-40401-10P

70zł różnicy przy tych samych parametrach temperatury i głośności, ale nazwa cyclone na chłodzeniu.

Cyclone 31dba

http://techpowerup.com/reviews/MSI/GeFor...MB/30.html

Chłodzenie NV 29dba

http://techpowerup.com/reviews/Axle/GeFo...MB/30.html

różnica wychodzi ponad 200zł względem 1GB i nie warto dopłacać nie wiadomo jak byś na to patrzył.Przy różnicy jak była 70zł to była inna historia.

A kolega powinien się mocno zastanowić nad zmianą monitora na większy i nowszy- monitora nie zmienia się jak karty, bedzie zdrowszy i komfort grania i wizualne odczucia znacznie lepsze.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do monitora to mam tego crt tylko dlatego ze jeszcze dziala (od 10 lat :D) wiec zapewne w ciagu roku zmienie na 22 ale 1680x1024, fullhd mi nie potrzebne, napewno bedzie 22, a z rodzialka zobacze, w kazdym razie biore gtx 460 768mb, nad modelem jeszcze sie zastanowie, dzieki za pomoc, Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi