-=YoGi=- Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Zaczynam mieć problem z lapkiem, mianowicie w losowych momentach mam biały ekran. System się nie wiesza, wszystko działa, ale ekran jest biały. Czasami po chwili samo przechodzi, zazwyczaj pomaga zamknięcie i ponowne otwarcie lapka. Trochę pogrzebałem w googlu i znalazłem powtarzające się odpowiedzi. Matryca na pewno jest w porządku, bo nie krzaczy żadnymi kolorami, paskami itd. Druga możliwość - taśma matrycy. To jest bardziej prawdopodobne i właśnie to obstawiam, ale chciałem się upewnić i usłyszeć wasze opinie. Taśmę ciężko dostać z tego co widzę i nie kosztuje tyle co piwo :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Skoro matryca robi się biała, teoretycznie jest sprawna bo wszystkie displaye przechodzą w tryb aktywny. Tym bardziej że podajesz iż obraz jest przez dłuższy czas OK. Jeżeli by była wina tasiemek (patrz zdjęcie poniżej- kolor zielony) pojawiały by się paski na ekranie, bądź ekran zrobił by się częściowo lub całkowicie czarny. Przyczyną może być tasiemka/ przewód sygnałowy (kolor czerwony)- jeżeli byś go wypiął to ekran powinien się zrobić czarny, przynajmniej tak się dzieje przy matrycy IPS :wink: . Sprawdził bym też elektronikę czy czasem gdzieś nie robi się zwarcie. P.S. Nie czyść alkoholem tasiemek zaznaczonych kolorem zielonym, ponieważ rozpuszcza on klej którym są one mocowane. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Ekran jest ok, bo nie ma z nim problemów typu paski, czarne pola itd. Tylko czasami się zdarzy, że znika mi obraz i jest biały ekran. Czasami po chwili znów mam zwykły obraz, a jak nie wskoczy sam, to po zamknięciu pokrywy i ponownym otwarciu działa już poprawnie. Czytałem trochę i sam również do tego wniosku dochodzę, że któryś z przewodów będących w tym kabelku się przeciera/łamie i stąd te problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Jeżeli tasiemka z dwóch stron będzie identyczna to możesz spróbować zamienić ją miejscami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 miałem coś takiego w msi wind, wysłałem na serwis i wymienili mi kabelek od matrycy przełamał się w zawiasie czyli tam gdzie sie zgina 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 W takim razie zamówię sobie ten kabelek. Wymienię jak już ten całkiem padnie, bo cena nowego wcale nie jest niska, a przecież to tylko kilka drucików... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...