Skocz do zawartości
-=YoGi=-

Samsung NC10 - losowo pojawiający się biały ekran.

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam mieć problem z lapkiem, mianowicie w losowych momentach mam biały ekran. System się nie wiesza, wszystko działa, ale ekran jest biały. Czasami po chwili samo przechodzi, zazwyczaj pomaga zamknięcie i ponowne otwarcie lapka. Trochę pogrzebałem w googlu i znalazłem powtarzające się odpowiedzi. Matryca na pewno jest w porządku, bo nie krzaczy żadnymi kolorami, paskami itd. Druga możliwość - taśma matrycy. To jest bardziej prawdopodobne i właśnie to obstawiam, ale chciałem się upewnić i usłyszeć wasze opinie. Taśmę ciężko dostać z tego co widzę i nie kosztuje tyle co piwo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro matryca robi się biała, teoretycznie jest sprawna bo wszystkie displaye przechodzą w tryb aktywny. Tym bardziej że podajesz iż obraz jest przez dłuższy czas OK.

Jeżeli by była wina tasiemek (patrz zdjęcie poniżej- kolor zielony) pojawiały by się paski na ekranie, bądź ekran zrobił by się częściowo lub całkowicie czarny.

Dołączona grafika

Przyczyną może być tasiemka/ przewód sygnałowy (kolor czerwony)- jeżeli byś go wypiął to ekran powinien się zrobić czarny, przynajmniej tak się dzieje przy matrycy IPS :wink: .

Sprawdził bym też elektronikę czy czasem gdzieś nie robi się zwarcie.

P.S. Nie czyść alkoholem tasiemek zaznaczonych kolorem zielonym, ponieważ rozpuszcza on klej którym są one mocowane.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekran jest ok, bo nie ma z nim problemów typu paski, czarne pola itd. Tylko czasami się zdarzy, że znika mi obraz i jest biały ekran. Czasami po chwili znów mam zwykły obraz, a jak nie wskoczy sam, to po zamknięciu pokrywy i ponownym otwarciu działa już poprawnie. Czytałem trochę i sam również do tego wniosku dochodzę, że któryś z przewodów będących w tym kabelku się przeciera/łamie i stąd te problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi