Skocz do zawartości
Bezan

Pierwsze wodowanie Bezana

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze wodowanie Bezana

Witam wszystkich. Wraz z rozpoczęciem prac nad obudową Antec P182 zacząłem pisać workloga i dokumentować zdjęciami(*) prace. Oto moje wyniki.

Na pierwszy rzut oka buda dość kiepsko wygląda jeśli chodzi o możliwości WC, lecz po dokładniejszym przemyśleniu sprawy da się coś z niej wycisnąć. Zaznaczam, że będzie to mój pierwszy projekt WC i na pewno nie obejdę się bez błędów.

* - zdjęcia raczej marnej jakości (słabe oświetlenie i kieszonkowy aparat)

post-147340-061380800 1284387876_thumb.jpg

Aktualny konfig (na pierwszym zdjęciu ciut inny jeszcze):

>> Intel C2D e7200 (lapped) @ 3,9GHz

>> ASUS P5K-E WiFi

>> A-Data Vitesta 1066+ 2x2GB

>> Gigabyte GTX260 OC @ 700/2500

>> WD VelociRaptor WD1500HLFS + Samsung F3 1TB

>> Enermax Modu82+ 625W

>> Antec P182

Elementy do projektu WC w drodze:

Obudowa wentyli na top: Koolance 3-Fan Radiator Shroud

Wąż: Feser

Złączki:

- Bitspower

- Bitspower G 1/4" Silver Shiny Temperature Sensor Stop Fitting

- Koolance Nozzle Body, Brass (złączka na 5 wejść)

Rez: XSPC Acrylic Dual 5.25" Bay Reservoir for Laing D5

Pompka: Swiftech MCP655

Bloki:

- CPU: EK-Supreme HF High Flow - FULL COPPER - "FULL GOLD"

- GPU: AquagraFX G200

Chłodnica:

- Magicool Pro Slim Profile 1X120mm Radiator

Panel: Scythe Kaze Server 5.25"

W oczekiwaniu na części obudowa nabrała nowych kolorów.

Jako, że standardowy kolor wnętrza do najpiękniejszych nie należy postanowiłem obudowę roznitować, pomalować na czarny mat i zanitować ponownie. Całość okazała się dość czasochłonna ale efekt nie jest najgorszy. Przy skręcaniu obudowy miałem do wyboru śrubki lub nity. Udało się dostać czarne nity, więc wybór padł na nie.

post-147340-028832600 1284388248_thumb.jpgpost-147340-072030300 1284388253_thumb.jpgpost-147340-092526700 1284388258_thumb.jpg

Długo myślałem nad wentylatorami na górę i wyszło na to, że zostają moje Noctua NF-P12. Jako, że ten ich powiedzmy kremowy kolor kiepsko by wyglądał w czarnej obudowie i czarnym shroudzie na topie Noctua przeszła malowanie.

post-147340-083330500 1284388263_thumb.jpg

Po 2 dniach suszenia zostały złożone i jak dla mnie wygląd lepszy od fabrycznego ;)

Wciąż czekając na paczkę z częściami do WC zakupiłem:

- Chłodnica: Swiftech MCR320-QPK

- 3 srebrne grille

- rozdzielacz 3PIN -> 4x3PIN

- nożyce do węża

- ThermoChill EC-6 UV Blue 1000ml

...

tutaj parę dni przerwy ;)

...

Doszła paczka!

post-147340-081870700 1284388802_thumb.jpg

Przystępujemy do składania. Najpierw otwory pod shroud, żeby później łatwiej było zrobić dziurę pod chłodnicę. Wszystko już zaznaczone, wiercimy...post-147340-082927100 1284389070_thumb.jpg a tutaj.... pierwszy problem:post-147340-010387700 1284389064_thumb.jpg.

Otóż okazuje się, że śruby od shrouda trafiają idealnie w blachęod płyty głównej a także z przodu w koszyk na napędy 5,25". Przesunąć nie ma jak. Jedyna opcja rozebrać częściowo obudowę i w paru miejscach dorobić otwory na śruby.

Tutaj do akcji wkracza wiertło 13mm do misji specjalnych :) post-147340-018292900 1284389452_thumb.jpg i efekt: post-147340-058652900 1284389472_thumb.jpgpost-147340-029627300 1284389481_thumb.jpg

Shroud przykręca się już bez problemów. Pora na wyrzynarkę i otwór na chłodnicę.

Najpierw zostały zrobione otwory, żeby nie męczyć się w zakręcanie wyrzynarką: post-147340-064337500 1284389836_thumb.jpg, następnie zabawa w wycinanie otworu post-147340-025289100 1284389871_thumb.jpg i taki efekt końcowy (teoretycznie :P) post-147340-068425500 1284389904_thumb.jpg.

...

Tutaj następuje wstępne złożenie komputera i fatalne odkrycie. Otóż okazało się, że złączki z górnej chłodnicy trafiają idealnie w złącze prądowe płyty głównej. Nie ma żadnej możliwości przesunięcia chłodnicy.

Jedyna opcja to obrócenie jej o 180 stopnie czyli złączki z przodu. Niestety nie miałem już sił na zdjęcia. Trzeba było dorobić kawałek blachy bo nie było do czego jej przykręcić.

Chłodnica przykręcona. Tuż przed nią mieści się tylko zaślepka a panel musi iść poniżej. Ze względu na złączki chłodnicy trzeba było lekko zmodyfikować radiatorki w panelu. Zostały one odkręcone, wygięte i lekko skrócone. Teraz panel wchodzi na styk. Pod panelem zostają ostatnie 2 miejsca 5,25", które zabiera rez z pompką. Niestety na nagrywarkę nie ma już miejsca (w sumie i tak jej nie używam, więc to nie problem).

Wszystko jest już złożone. Pierwsze zalanie było wodą destylowaną, żeby układ się przeczyścił i wykazał przecieki. Był jeden przy rezie. Złączki były za słabo dokręcone. Po 24h zmiana wody na ThermoChill.

Na koniec jeszcze ostatni mod "more air in". Wyrzynarką zostały wycięte przednie kratki przed wentylatorami (tak, żeby dało się jeszcze założyć filtry). W tych malutkich powiedzmy drzwiczkach został wyłamany / odcięty co drugi poprzeczny plastik. Po tych modyfikacjach zdecydowanie więcej powietrza trafia do środka i dźwięk przedniego wentylatora jest ciut przyjemniejszy.

Finalne fotki (postaram się kiedyś o lepsze)

Z zewnątrz (jeszcze bez założonych przednich drzwiczek):

post-147340-091126900 1284390803_thumb.jpgpost-147340-070144200 1284390813_thumb.jpgpost-147340-071665500 1284390820_thumb.jpg

Wewnątrz:

post-147340-055052000 1284391163_thumb.jpgpost-147340-068186300 1284391169_thumb.jpgpost-147340-006925700 1284391177_thumb.jpgpost-147340-049580900 1284391184_thumb.jpgpost-147340-057093400 1284391191_thumb.jpg

Dlaczego wąż na GPU jest taki długi i na złączce 45? Otóż dlatego, że rez musi się wysunąć, żeby dolać wody lub zmienić obroty pompki. Kierując wąż w stronę reza jego długość wystarcza na styk by można było wykonywać te czynności.

Możliwe ulepszenia:

Z tego co widzę spokojnie mogę jeszcze włożyć chłodnicę 120 na dole na środku po stronie zasilacza (max 5cm grubości, żeby był luz). Po drugiej stronie jakiś wentylator typu slim. Jednak na chwilę obecną nie ma takiej potrzeby.

No i temperaturki (w momencie pisania tego posta):

CPU [idle]: 33C

CPU [load]: 55C [OCCT - CPU:OCCT] (AC Thermalright TRUE: 75C)

GPU [idle]: 36C

GPU [load]: 50C (stock: 80C)

Powietrze wchodzące do obudowy: 21C

Powietrze tuż pod górną chłodnicą [idle]: 25.5C

Powietrze tuż pod górną chłodnicą [load]: 26C

Woda tuż przed chłodnicą [idle]: 27.5C

Woda tuż przed chłodnicą [load]: 29C

Dolna komora tuż za dyskami: 23.5C

Wentylatory na chłodnicach 1000rpm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... :) Ja to bym chyba najpierw poprzymierzał dokładnie, potem powiercił a na koniec pomalował. Kolejność jest czasem istotna. pamiętam jak wydłubałem fajny pleksiany top do bloku, wypiesciłem go a potem umierałem ze strachu przy wierceniu otworów na złączki i gwintowaniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subvoice, przymierzane teoretycznie było ale jak się okazało nie do końca poprawnie ;) Na szczęście nic wielkiego się nie stało. Ot, ciut więcej roboty.

aerial, rzeczywiście na zdjęciu karta dziwnie wygląda. Wieczorem sprawdzę czy to tylko zdjęcie czy blok ją wygiął.

Nad oplotami pomyślę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do bardziej doświadczonych ;)

Aktualnie (górna komora) jeden wentyl wprowadza powietrza od przodu, a 4 wypychają na zewnątrz (1 x tył, 3 x góra).

Czy gdyby zmienić kierunek tych na górnej chłodnicy, żeby tłoczyły powietrze do środka lub część tłoczy a część wypycha coś by to zmieniło na plus w układzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stworzy to niepotrzebne fluktuacje (zawirowania) ciepłego i zimnego powietrza, nie wspominając o tym, że działając przeciwko prawom fizyki wentylatory wdmuciach!ące od góry będą musiały pracować na większych obrotach, żeby osiągnęły odpowiednią wydajność, co równocześnie obniży nieco ich żywotność.

Gdzieś tutaj były testy, poszukaj.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej przetestuj to, całkiem możliwe że temperatury spadną, bo wentylatory są znacznie silniejsze niż konwekcja (a zyskujesz nadmuch zimnym powietrzem z zewnątrz), co w praktyce może dać lepsze temperatury. Nie jest to trudne do sprawdzenia, więc nie ma co zgadywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial, rzeczywiście jedyna opcja to sprawdzić. Jednak to w weekend bo wymaga to odkręcenia shrouda a trochę roboty przy tym jest (strasznie kiepski dostęp).

Mam jeszcze drugie pytanie.

Chciałbym dołożyć chłodnicę 120 w piwnicy (od blaszki do kabli zasilacza mam spokojnie 6cm) i widzę 2 opcje:

1. Noctua NF-P12 + chłodnica 30mm (oba elementy po jednej stronie)

2. Scythe Slip Stream SLIM + chłodnica do 50mm (pionowa blaszka między chłodnicą a wentylem)

edit...

3 opcja: wywalić pionową blaszkę z piwnicy i wstawić chłodnicę 40-50mm + Noctua ;) Ta blaszka coś dawała oprócz mocowania na wentyl? ;)

Zakładając, że nie może to być głośne czyli Scythe byłby skręcony na 800-900 obrotów który wariant wygląda lepiej? Gruba chłodnica i delikatny powiew czy cienka chłodniczka i mocniejszy wentyl?

Edytowane przez Bezan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ci w ogóle kolejna chłodnica? Sądząc po configu i temperaturach wody jakie masz, będzie bardzo mała poprawa po dołożeniu małej 1x120 (i czy w ogóle ma to jakiś sens, spadnie ci temperatura np. o 2 stopnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciepło się robi, czas odświeżyć temat mojego WC ;)

Chciałbym nieco usprawnić jego działanie, a dokładniej zbić temperatury.

Aktualnie układ wentylatorów jest taki:

- górna chłodnica (3 x 120mm) i tylna (120mm) mają ustawione wentylatory na wyciąganie powietrza,

- wentylator z przodu (120mm) doprowadza powietrze,

- wentylator na dole (120mm) "przeciaga powietrze" przez dyski do zasilacza.

Problem polega na tym, że za mało jest dojść powietrza i w LOAD wentylatory wciągają powietrze (z kurzem) każdym możliwym otworkiem. Dodatkowo radiatory dookoła procesora + pamięci są prawie gorące przez co powietrze tuż przed chłodnicą jest o 6 stopni wyższe niż przy wejściu do obudowy.

Próbowałem odwrócić bieg wentylatorów w taki sposób, że góra i tył wciąga a przód wypuszcza. Plus, że w IDLE wewnątrz jest chłodniej. Niestety w LOAD wewnątrz kumuluje się gorące powietrze z chłodnic.

Może macie jakieś sugestie?

Ja widzę takie opcje:

- modyfikacja boku i dodanie 2 x 140mm (lub inny wymiar) wyciągające (z grillem) lub wciągające (z filtrem magnetycznym) powietrze,

- przeniesienie dysków z dolnej komory do górnej, zamiast dolnej wstawić chłodnicę 2 x 120/140 + wentylatory w bokach dla tej chłodnicy. (tylko czy kolejna chłodnica jest potrzebna?)

Z góry dzięki za wszelkie sugestie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do opcji, że robi się ciepło wewnątrz w konfiguracji która wciąga powietrze do środka przez chłodnicę. Masz chłodzenie wodne, to że powietrze w budzie jest ciepłe w niczym nie przeszkadza. Po to zakładałeś bloki, żeby właśnie nie musieć się tym przejmować. Sekcje zasilania które są chłodzone radiatorami, wytrzymują wielokrotnie większe temperatury niż są osiągalne w takiej obudowie, podobnie dyski, więc nie ma się czym przejmować. Przy chłodzeniu wodą, wystarczy minimalny przewiew, kluczowe elementy są chłodzone blokami, dla nich temperatura w obudowie nie ma najmniejszego znaczenia. Grafa mogłaby tutaj robić problemy jedynie, ale masz full covera, więc znów, problemu nie ma.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi