marwal Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 Witam Poszukuję routera do 150zł, internet to netia na liniach tp, posiadam modem (router) z wyjściem rj-45, nieznam się zbytnio na routerach. Chciałbym aby router miał ap, możliwość wgrania alternatywnego oprogramowania i podpięcia dysku USB w celu ściągania plików (torrent), ale nie wiem czy w tej cenie jest to realne. Net by szedł do jednego kompa kablem, a wifi na telefon i może w przyszłości jakiś laptop. Moje typy (nie koniecznie odpowiadające wszystkim moim preferencją) to: WL-1600GL (brak USB i tylko g) TL-WR1043ND może DIR-320 jak znacie jakieś ciekawe routery do polecenia to słucham z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2010 W takiej kolejności: TL-WR1043ND - ale jego do 150zł raczej nie kupisz DIR-320 (jak prędkość Ci wystarczy, to sam sprzęt jest również ok), WL-1600GL, W dwóch pierwszych możesz wgrać alternatywny soft, do tego OptWare i możesz się bawić w torrenta/ftp/sambe/itp... i co tam chcesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marwal Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) a może masz jakieś inne propozycje? zastanawiałem się jeszcze nad dir-635 ale chyba niema on wsparcia alternatywnego oprogramowania, tak jak jakiś philips (chyba philips nie jest specjalistą w dziedzinie łączności). Myślałem jeszcze nad jakimś siemensem z usb, który ma wsparcie alternatywnego oprogramowania, ale nie wiem czy odpali na nim torrent a co do WL-1600GL, to można wgrać na niego tomato, i chyba: dd-wrt, openwrt Edytowane 14 Września 2010 przez marwal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 To, że można do WL-1600GL innego softa wgrać to wiem ;p ale nie ma USB a na tym Ci zależy... W sumie nic lepszego nie wymyślę w tym przedziale cenowym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marwal Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 a jakbym dozbierał do 200zł by to coś zmieniło? a jak sprawa wygląda z asusem WL-500g, czy też WL-500gP, albo WL-600g? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Z tych trzech to WL-500g Premium ale to też powyżej 200zł... Na plus - masz od razu klienta torrent + ftp + http (bez bawienia się w zmianę softu)... Minus - standard "tylko" G i tylko jedna odkręcana antena (zależy jaki zasięg potrzebujesz)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marwal Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 chyba najbardziej skłonny jestem ku TL-WR1043ND, jeszcze jakby się jakaś okazja na allegro trafiła, jakiś używany to będzie git w 150zł wtedy bym się raczej zmieścił. Czyli w tym TL-WR1043ND powinienem bez większych problemów odpalić torrenta? a co do zasięgu to dom średniej wielkości, parterowy z pokojami na poddaszu - ale chyba wszędzie zasięg by mi nie był potrzebny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Żeby odpalić torrenta na tym TP-Link'u tak jak pisałem wyżej, musisz wgrać alternatywny soft i odpowiednie, nazwijmy to "patche", które tą usługę dodają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marwal Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Tp-Link TL-WR1043ND zakupiłem router podany w linku, sądzę że cena atrakcyjna 150zł razem z przesyłką. Jeszcze raz dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Fajna cena... Jak się pobawisz, napisz jak się sprawuje - przyda się takie info innym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 eko.one.pl - Linux jeśli chcesz torrentów na tym routerze i inne bajery polecam tą stronę, sam z niej korzystałem, będąc kompletnie zielonym z linuxa, generalnie świetny wybór zero zwisów sieć w N porty wejścia i wyjścia w gigabit-lan, mam i polecam dwie rady, używaj konsoli (a nie interfejsu graficznego do konfiguracji) no i zakup zewnętrzny zasilacz do dysku bo wydolność prądowa usb tego ruterka pozwoli zasilić co najwyżej pendriva a później problem że coś nie działa, bardzo pomocny autor strony Cezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marwal Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) co do zasilania to wiem że na dysk może byś za mało prądu, dlatego zamierzam do niego w przyszłości dokupić aktywną hubę USB. i dzięki za stronę wydaje się być ciekawa Edytowane 30 Września 2010 przez marwal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 z hubem uważaj bo nie wszystkie działają, poczytaj na tamtym forum co kupić, najlepiej zarejestruj się i tak pewnie bedziesz potrzebował pomocy przy konfiguracji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Aktywny hub USB działa bez problemu... po zmianie softu rzecz jasna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marwal Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 doszedł. patrzyłem zasilanie usb miernikiem napięcie trzyma bardzo dobrze (dokładnie to miernikiem wyszło 4,99v - 5v),ale natężenie to kompletne rozczarowanie 0,2A (spodziewałem się czegoś w stylu ~ 0,30A). Na razie jeszcze go nie skonfigurowałem, ani tym bardziej softa nie wgrywałem bo nie miałem czasu, w najbliższym czasie może coś zadziałem z softem - najpóźniej w listopadzie (bo będę miał praktyki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...