Skocz do zawartości
guldur

Modernizacja sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, moj sprzet ma juz prawie 2.5 roku i gry juz nie wygladaja tak pieknie jak kiedys.. ;) Postanowilem wiec zmodernizowac nieco swoj sprzet. Na poczatku myslalem o sprzedaniu calosci i kupieniu nowego kompa, ale uznalem, ze to nie ma sensu - obudowa jest porzadna i w nadal w niezlym stanie, napedu praktycznie nie uzywam wiec jest praktycznie jak nowy, zasilacz spokojnie uciagnie planowane zmiany, a dysk nabede jak bedzie taka potrzeba.. ;)

Aktualnie mysle nad dwoma scenariuszami:

1. sprzedaje plyte, ram, proca (gdyby ktos byl w stanie ocenic ile moje czesci sa warte i ile za nie wolac na allegro - bede bardzo wdzieczny) i kupuje cos w ten desen:

AMD Phenom II X4 945 C3 - 510 zł

ASRock M3A770DE - 230 zł

GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 310 zł

+ najpozniej po swietach (aktualnie nie mam kasy na zmiane wszystkiego) sprzedaje swojego gf-a i kupuje cos nowego

2. sprzedaje swoja grafe i kupuje cos w ten desen:

Gigabyte GeForce GTX460 1GB - 830 zł

Ja raczej sklanialbym sie ku pierwszej propozycji - wydaje mi sie, ze jest bardziej przyszlosciowa.

A to moj aktualny sprzet:

ntel Core 2 Quad Q9300 2.5 GHz Socket 775 6144kB L2 BOX

ASUS P5K-E WIFI-AP

Patriot Signature DDRII 4GB/800 (2 x 2GB) CL5 (PDC24G6400ELK)

Microstar GeForce 8800GT OC 512MB DDR3 256bit PCI-E TV/2xDVI

zasilacz Corsair CMPSU-450VXEU 450W ATX PFC

Cooler Master Centurion 590 RC-590-KKN1-GP ATX czarna

Samsung Spin Point F1 320GB Serial ATA/300 7200rpm 16MB cache HD322HJ

DVD +/- RW Pioneer DVR-215 OEM czarna

Dzieki z gory za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyzej, zmieniajac grafike na gtx 460 + oc odczujesz roznice w grach, zmieniajac proca, mobo, ram, a zostawiając 8800GT zysk będzie marginalny żeby nie powiedzieć żaden, to samo możesz osiągnąć podkręcając trochę obecny procesor. Nowe cepy od AMD będą na AM3+ więc argument przyszłościowość odpada, no ok jest opcja phenom II x6 na AM3, ale jak narazie to ciężko o dobre wykorzystanie 4 jajek(gry) - najczęściej ważne są 2 - 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlodzenie na procu mam zmienione, a podkrecac raczej nie mam zamiaru - nie znam sie na tym.

Ogolnie to chcialbym zeby komp pochodzil jeszcze z 2 lata zanim calkiem go zmienie.

Hmm, a czy gtx460 w ver z 768 ramu jest mocno gorszy od tego z 1 gb? Roznica w cenie to okolo 200 zl, a nie wiem czy jest sens tyle doplacac - niebardzo sie na tym znam, ale patrzac na testy wydaje mi sie, ze raczej nie ma.

A i jeszcze zakladajac, ze teraz kupilbym ta grafe to za te 2-4 miesiace bylby sens zmieniac proca na cos pokroju 1055T (+odpowiednia mobo i ram)?

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie teraz czytam rozne arty i zmiana proca zbytnio nei ma sensu, mysle teraz juz raczej nad zmiana mobo (moja niestety nie obsluguje ddr3) i zakupie 4gb ddr3, ale z drugiej strony moze lepiej byloby miec 8 gb ddr2?

Co do grafy - przegladnalem kolejne testy i chyba najlepsza opcja jest gtx460 768mb od cyclona za okolo 650 zl, roznica w wydajnosci jest niewielka (ponizej 10%), a cena to przynajmniej 150 zl wiecej za 1gb.

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi tylko o gry.. :) Uzywam w tej chwili programow przy ktorych zuzycie ramu siega 80-90% takze zastanawialem sie czy lepiej jest tego ramu dolozyc czy moze przejsc na ddr3, ale skoro zmiana nie ma sensu to zostane przy dokladaniu. Mam tylko pytanie - czy ram powinen byc taki sam jak ten ktory juz mam czy to bez roznicy?

I prosilbym jeszcze kogos kto sie zna o opinie z ta karta. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro wykorzystujesz tak dużo ramu to wymiana na ddr3 może jednak przynieść wymierne korzyści - wzrost wydajności.

wymiana na am3 może tak całkiem nie jest bez sensu, bo jak opchniesz swoje klamoty to tak dużo nie będziesz musiał dopłacić o ile coś dopłacisz bo za samego procka z 500zł dostaniesz :)....

a ASRock M3A770DE to zalecane minimum z minimum... nie jest to zła płyta ale za każdym razem jak ją mam w łapach to są problemy z Vdropem, unlockiem itp. zawsze trzeba trochę czasu poświęcić żeby uzyskać stabilność. radziłbym wybrać jednak coś chociaż 100zł droższego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, i znowu nie wiem co robic.. ;p

Zakladajac, ze sprzedaje swoje bebechy:

Intel Core 2 Quad Q9300 2.5 GHz Socket 775 6144kB L2 BOX (400-500)

ASUS P5K-E WIFI-AP (nie mam pojecia - 150? 200?)

Patriot Signature DDRII 4GB/800 (2 x 2GB) CL5 (PDC24G6400ELK) (tez nie wiem, ale patrzac po allegro to z 250?)

Microstar GeForce 8800GT OC 512MB DDR3 256bit PCI-E TV/2xDVI (kolo 200 patrzac po allegro)

I gdybym chcial to wymienic na:

1055T (chyba lepiej doplacic te 200 zl w stosunku do phenoma 945?) ~730

ram jak wczesniej 1333 4gb goodrama - ~310 zl

mobo nie mam pojecia, ale kolo 300 zl bym chcial wydac

gtx460 768mb cyclone ~650 zl

To musialbym miec okolo 1000 zl wlasnego wkladu, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt masz całkiem niezły i nie widzę powodów, by pakować się w niewiele wydajniejszego Phenoma.

Zmień kartę na GTX 460 (najtańszego od Sparkle), kup chłodzenie na procesor typu Zalman CNPS10X Performa i podkręć procesor ile dasz radę. Uwierz mi, sprzęt odżyje i będzie się nieźle sprawował przez najbliższy rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do ilu ewentualnie krecic zeby bylo bezpiecznie? Nigdy tego nie robilem i sie na tym w ogole nie znam wiec troche sie obawiam podkrecania.. :/ Przegladnalem Twoj poradnik z podpisu, ale dla mnie to czarna magia.. :/

Z tego co czytalem to ten gtx sparkle jest praktycznie nigdzie niedostepny - http://www.domsary.eu/index.php?products=product&prod_id=132614, wlasciwie tylko tutaj mozna go dostac, ale tez nie wiadomo czy bedzie mozliwosc sciagniecia go. Czytalem wczoraj rozne testy itp i podobno ten cyclone jest najlepszy, ale ja sie na tym nie znam - dlatego pisze tutaj.. :)

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do ilu ewentualnie krecic zeby bylo bezpiecznie?

Do tylu, żeby temperatury nie były za wysokie. Jakieś 3,2-3,5GHz powinieneś osiągnąć.

Nigdy tego nie robilem i sie na tym w ogole nie znam wiec troche sie obawiam podkrecania.. :/ Przegladnalem Twoj poradnik z podpisu, ale dla mnie to czarna magia.. :/

W takim razie nie przeglądnij, tylko przeczytaj :wink: . Dokładnie.

Z tego co czytalem to ten gtx sparkle jest praktycznie nigdzie niedostepny - http://www.domsary.eu/index.php?products=product&prod_id=132614, wlasciwie tylko tutaj mozna go dostac, ale tez nie wiadomo czy bedzie mozliwosc sciagniecia go.

Chodziło mi o najtańszego referenta (dostarczanego przez NV), różnią się tylko naklejką. Zotac też może być. Palit/Gainward dopiero w ostateczności. Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zotac jest za ~620 zl z tego co widze, cyclone ~670 - rozumiem, ze nie ma sensu doplacac tych 50 zl? I wersji 1 gb tez nie ma sensu brac (najtaniej jak widzialem to ~790 zl kosztuje, ponad 150 zl roznicy)?

AVC NAPOLEON ULTRA WYDAJNY I CICHY WENTYLATOR 775 (1215393512) - Aukcje internetowe Allegro - chlodzenie mam aktualnie takie na procu, w porownaniu do boxowego jest zdecydowanie lepiej, ale do takiego OC sie zapewne nie nada.

No nic, przeczytam dokladnie poradnik i poprosze jakiegos kumpla, ktory wie ocb zeby mi pomogl - ale to i tak najpierw chlodzenie trzeba bedzie zakupic. ;)

Podsumowujac, najlepiej bedzie sprzedac 8800gt (~200 zl) i kupic gtx460 (~620 zl) + Zalman CNPS10X Performa (~130 zl), co wyniesie mnie ~550-600 zl. Po dokupieniu ramu wyjdzie kolo 900 zl a za tyle juz bym zrobil taka wymiane jak wyzej pisalem, ale moze 8gb ddr2 i podkrecony proc lepiej sie spisze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zotac jest za ~620 zl z tego co widze, cyclone ~670 - rozumiem, ze nie ma sensu doplacac tych 50 zl?

Jakbyś ostro kręcił, to byłby sens, ale nie w Twoim przypadku.

I wersji 1 gb tez nie ma sensu brac (najtaniej jak widzialem to ~790 zl kosztuje, ponad 150 zl roznicy)?

Różnica w wydajności 10%, no ale 1GB coraz bardziej się przydaje. Jak nie bardzo masz kasę i za rok lub dwa nie wykluczasz zmiany karty - możesz brać wersję 768MB.

AVC NAPOLEON ULTRA WYDAJNY I CICHY WENTYLATOR 775 (1215393512) - Aukcje internetowe Allegro - chlodzenie mam aktualnie takie na procu, w porownaniu do boxowego jest zdecydowanie lepiej, ale do takiego OC sie zapewne nie nada.

Do niezbyt ambitnego.

Podsumowujac, najlepiej bedzie sprzedac 8800gt (~200 zl) i kupic gtx460 (~620 zl) + Zalman CNPS10X Performa (~130 zl), co wyniesie mnie ~550-600 zl.

Dokładnie tak.

Po dokupieniu ramu wyjdzie kolo 900 zl a za tyle juz bym zrobil taka wymiane jak wyzej pisalem, ale moze 8gb ddr2 i podkrecony proc lepiej sie spisze?

Pamięci nie dokupuj, bo 4GB w zupełności wystarcza. Nie zauważysz wzrostu wydajności w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie tez czytalem, ze to kolo 10%, jak trzeba to znajde te 150-200 zl, ale ogolnie chcialbym na jakies 2 lata miec spokoj ze zmiana czegokolwiek, wiec moze lepiej brac 1 gb?

A na tym chlodzeniu co podalem do ilu moglbym probowac krecic? Ogolnie wolalbym kase zamiast tego chlodzenia przeznaczyc na lepsza grafe (a chlodzenie kupic za kilka miesiecy jak kasa bedzie mniejszym problemem ;p), ale jak jest konieczne to tez sie znajdzie kasa - z ciezkim sercem, ale znajdzie.

Tak jak juz pisalem - z ramem nie chodzi tylko o gry, uzywam programow ktore zzeraja sporo ramu (80%+ zuzycia to u mnie norma), czesto mam tez odpalone dwa vboxy na ktorych robie rozne rzeczy i komp wtedy strasznie muli.

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, widzialem ten temat, ale nie do konca rozwial on moje watpliwosci wiec dopytuje sie nadal. :)

Trudno, chlodzenie w takim badz razie tez nabede.

Co do ramu jeszcze - lepiej bedzie sprzedac moje kosci i kupic 2x4gb (http://www.proline.pl/?p=GR800D264L5%2F8GDC) czy moze byc 4x2gb? Pierwsza opcja wyjdzie drozej o 50-70 zl z tego co widze po cenach na allegro.

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec moj sprzet wyglada w tej chwili tak:

Intel Core 2 Quad Q9300 2.5 GHz Socket 775 6144kB L2 BOX

ASUS P5K-E WIFI-AP

Patriot Signature DDRII 8GB/800 (4 x 2GB) CL5 (PDC24G6400ELK)

Gainward GTX460 768MB 192bit PCI-E DDR5

zasilacz Corsair CMPSU-450VXEU 450W ATX PFC

Cooler Master Centurion 590 RC-590-KKN1-GP ATX czarna

Samsung Spin Point F1 320GB Serial ATA/300 7200rpm 16MB cache HD322HJ (Planuje go na dniach zamienic na -> Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 sATA-2)

DVD +/- RW Pioneer DVR-215 OEM czarna

Teraz chcialbym zakupic to chlodzenie o kotrym wczesniej wspominalismy (http://www.proline.pl/?p=ZAL%20CNPS10X%20PERFORMA), ale zastanawiam sie, czy moj zasilacz pozwoli w tej chwili na oc procesora?

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi