rafalgizmo Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Czy ktoś spotkał sie z tym, że na wyjsciu s-video lub comp. zamiast fimu w Divx-ie lub XviD-ie nie ma obrazu? Podczas kolonowania na monitorze wszystko ładnie sie wyświetla, natomiast na telewizorze widac ekran komputera lecz zamiast filmu jest czarne tło. Może znacie jakiś sposób, aby sobie z tym poradzić... ??? Zmiana detonatorkow na slabsze odpada bo one nie obsluguja mojej nvidi (FX 5200) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 nie klonuj, tylko ustaw output na tv :) jak sie nie da to uzyj np tvtool Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz_K Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Mi np. tvtool nie wykrywa wyjscia TV (mize nie potrafie skonfigurowac o ile trzeba) przy uruchomieniu pojawia sie komunikat o braku czego. A zeby filmy byly na TV to najlepiej jest otworzyc film media playerem spauzowac zminimalizowac a potem mozesz sobie otworzyc dowolnym innym programem i bedzie na TV ale nie zamykaj Media playera bo obraz zniknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathias79 Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 moze warto zobaczyc na: http://www.gainward.com/f-12.html GF słyną z problemów z tv-out'ami więc może jakiś dodatkowy sterowniczek (patrz w/w stronka) ewentualnie gdzieś widziałem cos takiego jak TV-out VDM driver.... nie pamietam dokładnie gdzie ale poszukajcie ... sprawdzić zawsze warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas13 Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Przypuszczalnie masz ten sam problem ktory ja mialem. Tez pytalem na roznych forach co z tym zrobic ale nie znalazl sie madry ktory by wiedzial. Udalo mi sie to rozwiazac samemu. U mnie pomoglo ustawienie w sterownikach wlaczanie trybu pelnoekranowego. Dziala to tak ze w momencie uruchomienia filmu w jakims programie (nawet w okienku) obraz z filmu na tv przelacza sie we wspomniany wyzej tryb pelnoekranowy. Gdy zamkniesz film na obu ekranach widac wowczas klonowany obraz z pulpitu. Gdzie to konkretnie ustawic w sterownikach teraz ci nie powiem bo musial bym zajrzec do nich a jestem w pracy i nie ma na to szans. Jesli ten sposob zadziala to mozna przejsc do dalszej czesci niniejszego artykulu :D. Po uruchomieniu filmu na tv w ten sposob mozesz miec problemy z napisami, ktorych na tv moze byc nie widac. Ale i z tym sobie poradzilem. Potrzeba do tego zazwyczaj 2 programow. 1. Subedit lub jakis podobny do konwertowania napisow (najlepiej na format ktory podaje poczatkowy i koncowy czas {klatke} wyswietlania napisu, np. mDVD. 2. VobSub - moze byc wersja 2.23. Jest to rodzaj filtru ktory potrafi nalozyc napisy przy odtwarzniu filmow metoda jaka opisalem wyzej. Aby VobSub zadzialal (po jego zainstalowaniu oczywiscie :P) musza byc spelnione warunki - plik z tekstem musi miec dokladnie taka sama nazwe jak plik z filmem - plik z tekstem musi miec rozszerzenie .sub - wystarczy zmienic recznie np. z .txt na .sub - oba pliki: z napisami i filmem powinny byc w tym samym katalogu. Byc moze dalo by sie nieco zmienic te warunki konfigurujac VobSuba ale ich dotrzymanie nie jest chyba niczym czego nie dalo by sie osiagnac a ze dziala dobrze to wiecej nie kombinowalem. Jeszcze kilka uwag o ustawieniach vobsub-a. Jezeli z jakichs powodow domyslne ustawienia nas nie zadowalaja to mozna je zmienic w ten sposob ze po odpaleniu filmu w np. bestplayerze wybieramy z menu Plikwlasciwoscizawansowane, w okienku "uzyte filtry" wybieramy vobsuba i klikamy na "wlasciwosci" ponizej okienka, to powinno dac nam mozliwosc skonfigurowania parametrow napisow w zaleznosci od naszych potrzeb. Tak samo mozna to zrobic w Windows Media Playerze., ktory w tym momencie moze byc uzyty bez wiekszych problemow do odtwarzania wszelkich divx-ow razem z napisami. Moze sie to tez przydac w wypadkach gdy inne playery z powodu klopotow z niektorymi kodekami (zazwyczaj Xvid) nie chca odtwarzac filmow a WMP sobie z tym radzi - mialem taka sytuacje juz pare razy. Jesli uzyjemy pliku z napisami w ktorym podane sa tylko poczatkowe czasy ich wyswietlania to w przypadku gdy linijki z tekstem sa dlugie i pojawiaja sie w krotszych odcinkach czasu niz domyslnie ustawiona dlugosc ich wyswietlania moze to spowodowac sytuacje ze beda one wyswietlane w tym samym czasie i jeden nad drugim zakrywajac nam pol i wiecej ekranu. To tyle na razie z mojej strony. Mam nadzieje ze to ci pomoze bo glupio by bylo gdybym sie tyle naprodukowal i na darmo :D. PS. Jesli nie znajdziesz w sterownikach gdzie ustawic ten tryb na wyjsciu tv, to po powrocie z pracy podam dokladnej gdzie to zmienic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 O ile dobrze pamiętam, to detonatory klonując obraz ustawiają monitor i telewizor na to samo odświerzanie- 60Hz. Ponieważ standardem dla PAL jest 50Hz (60Hz to NTSC), telewizor może nie działać poprawnie. Popróbuj TVtool, może już wyszedł nowy z obsługą FX5200, bo TVtool ustawia monitor i telewizor na 50Hz. Tylko z kolei w 50Hz nie każdy monitor może działać. W zasadzie to mógł być tylko mój problem i wynikać ze słabego, pojedynczego RAMDAC'a...nie wiem, tak sygnalizuje. Inna kwestia- jak masz zainstalowany soft do wymuszania częstotliwości odświerzania (win 2k/XP), to klonowanie nie działa albo działa fatalnie, lepiej wyłączyć. Więcej nie pamietam, bo odkąd mam monitor większy niż TV w pokoju nie używam TV outa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgizmo Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 mathias79 ma racjię to są jedyne sterowniki nv 43.03 na których poprawnie wyświetlane są filmy na moim tv-out. pomysł tomas13 rowniez u mnie działa; co prawda jest mnogo czynności do wykonania ale dla chcącego nic trudnego :D Wielkie Dzięki :D Odświerzanie nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ wyjście s-video przesyła tylko czysty sygnał RGB, który jest interpretowany przez urządzenie zewnętrzne np. telewizor, magnetowid itp. różni się tylko sposób podawania sygnału dla systemu PAL i NTSC; Na monitorze z włączoną opcja klonowania idzie ustawić dowolną czestotliwość, ograniczona jest tylko rozdzielczość ekranu lub w przeciwnym wypadku na telewizorze nie będzie widać całego pulpitu. Jedna cecha FXa to ta, że pozwala wyświetlić obraz na telewizorze wiekszy od 800x600 Poprzednio używałem GF2 MX 400 i tam rowniez pojawiał się ten problem przy sterownikach >4x.xx dlatego używałem starszych wersji. Pomysł z przełączeniem obrazu tylko na tv-out nie miał racji bytu ponieważ, komputer mam w jednym pokoju, a telewizor w drugim; myszki bezprzewodowej nie posiadam, aby móc cokolwiek ustawić siedząc w drugim pokoju. Podejrzewam, że jest to działanie celowe ze strony nvidi, poniewaz filmy w microsoftowych formatach odtwarzają się bez większych trudności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...