Skocz do zawartości
lIlIlI

komputer do 1000zl -> Starcraft 2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialbym zmienic mój komputer który ma już ponad 8 lat ale niestety moja wiedza na temat sprzetu zatrzymala sie jeszcze na slotach AGP. Chodzi mi o sprzecik na którym chodzilby normalnie starcraft 2 . Ogolnie to mam 1000zl ale chciałbym wydac jak najmniej. Fajnie by było aby chociaz obudowa, cdrom i może dysk daloby się wykorzystac.

Oto mój sprzet:

Procek pentium 4 2.8

Plyta glowna ASROCK

2gb ramu DDR1

Grafika nvidia geforce 5200 128mb (AGP oczywiście)

Dysk 150gb (jeszcze na taśmę)

Czytałem troche forum i pewnie dobrze by było kupic geforce 8800gt. Widze ze na allegro sa uzywane za około 250zl czy to się oplaca? I jaki sprzet kupic uzywany czy może nowy?

Znalazlem na forum wypisane sprzety na wrzesien 2010 tylko nie wiem czy na nim podejdzie SC2 chodzi o ten sprzet:

1000 zł :

Procesor : AMD Athlon II X2 245 - 225 zł

Płyta Główna : Asus M4A78LT-M - 239 zł

RAM : GoodRam 2GB 1333MHZ - 155 zł

Zasilacz: Tacens Radix IV 450W - 149 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 155 zł

Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 99 zł

RAZEM : 1022 zł

Pozdrawiam i proszę o pomoc 

Peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za zainteresowanie wlsanie o to mi chodzilo. Ale mam jeszcze pytanie:

1. Czy przy takim skoku do przyszlosci w sprzecie ;) bede musial rowniez zmienic karte sieciowa ? Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet

2. Czy musze rowniez obudowe zmienic ? Czy zmienil sie sposob montazu plyty glownej ? (mam duza stojaca obudowe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie moze byc , chodz te referencyjne chlodzenie nie grzeszy wydajnoscia ale w tej cenie trudno dostac cos lepszego .

Za 300pln jest Asus z chlodzeniem glaciora ++OSTATNIA++ ASUS 4850 1GB DDR3 !!! NAJTANIEJ (1226658019) - Aukcje internetowe Allegro albo ASUS GTS250 512MB 256bit PCI-E (1225186790) - Aukcje internetowe Allegro wydajność tych kart stoi na bardzo podobnym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzecik kupiony, wielkie dzieki za rade :) . Mam jeszcze pytanie,przelozylem karte dzwiekowa trust 5.1, karte sieciowa, wszystko zainstalowalem, ladnie pieknie ale zostaje mi niezainstalowany jeden skladnik dokladnie PCI DEVICE ... ktos mial moze podobny problem ? Zaden sterownik ktory dostalem wraz ze sprzetem niechce tego zainstalowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem ta opcje, ustawilem na auto, windows sie niechcial wlaczyc wiec zresetowalem bios, i nadal jest to samo :/ . W identyfikatorze urzadzenia mam tak napisane:

PCI\VEN_1002&DEV_AA30&SUBSYS_AA301458&REV_00\4&276E9505&0&0110

czyzby cos z plyta byla nie tak ?

Edytowane przez lIlIlI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowalem program everest i pokazuje mi on dwie karty dzwiekowe:

1.ATI Radeon hdmi @ ati rv770/790 - high definition aduio controller

2. c-media cmi8738/c3dx audio device

karte zintegrowana mam wylaczona a mam zainstalowana tylko trust 5.1 na pci . moze to miec jakis zwiazek z tym pci device ?

w biosie jak wezme na per core to wyswietla mi 0 1 2 3 na -2% to co tam pozmieniac?

Edytowane przez lIlIlI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem po raz kolejny format i wyciagnalem ta karte dzwiekowa, wlaczylem zintegrowana i wszystko sie zainstalowalo . Jest to mozliwe ze ten trust 5.1 nie jest jakis kompatybilny z plyta glowna ? Wczesniej tez mialem asrock'a plyte glowna i bylo wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi