Skocz do zawartości
nowik

Kilka takich samych drukarek na jednym komputerze.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nietypowe pytanie. Otóż mam zamiar zakupić kilka takich samych drukarek (powiedzmy ze 5) i podłączyć je do jednego komputera. Będzie to zwykła drukarka atramentowa Canona. Najprawdopodobniej ten model: Canon PIXMA iP4700. Na komputerze jest system Windows XP. W związku z tym przed zakupem wolę się skonsultować, czy kilka identycznych drukarek na jednym komputerze będzie działać bezproblemowo? Czy ktoś może się już kiedyś z czymś takim spotkał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nigdy nie próbowałem, ale nie widzę przeciwwskazań. Każda drukarka będzie podłączona do innego portu usb i każda z osobna zgłosi się w systemie, tylko potem będziesz miał zagadkę która jest która :wink: No chyba, że system będzie protestował :D pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwy drukarek będziesz mógł zmienić na taką na jaką będziesz miał ochotę, wystarczy wejść(dla klasycznego menu start):

start->ustawiania->drukarki i faksy, tam możesz dowolnie zmieniać im nazwy.

Co do drukowania na kilku drukarkach jednocześnie to nie powinno być z tym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w firmie podpięte kilka drukarek bezpośrednio do LANU oraz w jednym kompie 3 drukarki na USB. Nie ma żadnego problemu z większą ilością drukarek. Wybierasz poprostu za każdym razem na której drukarce chcesz drukować dany dokument.

Jak chcesz podpiąć kilka identycznych modeli do jednego kompa to naklej im naklejki 1,2,3,4,5 i w systemie ustaw po nazwie taki sam numer. Masz wtedy pewność, że się nie pomylisz. Niestety z tego co się orientuje to nie da się ustawić, żeby drukowało to samo naraz na wszystkich drukarkach, więc będziesz musiał wysyłać zadanie druku po kolei na każdą drukarkę.

W sumie czy zamiast kilku badziewi nie bardziej opłaca się zainwestować w coś większego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie czy zamiast kilku badziewi nie bardziej opłaca się zainwestować w coś większego?

Co prawda nie uważam by ip4700 była badziewiem ;) ... ale zgodnie z kolegą ... może lepiej jedną a wydajną? Z tego co piszesz (wydruk na kilku to samo) lepiej jedną a wysokowydajną ... przy okazji eksploatacja taniej wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi