Skocz do zawartości
wysokocukrowy

Jak usunąć/uszkodzić dane na dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Jak usunąć, albo uszkodzić dane na dysku, by oczywiście nie dało się ich odzyskać i by wyglądało to - w miarę możliwości - na ironię losu?

Nie mam planów posuwania się do zrzucenia całego komputera z wieżowca, nie chcę aż takiej perfidii :wink:

Jaki ślad zostaje po użyciu wszelkiego rodzaju programów (eraser-ów, shredder-ów czy wipe-rów)?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki ślad zostaje po użyciu wszelkiego rodzaju programów (eraser-ów' date=' shredder-ów czy wipe-rów)?[/quote']

Żaden. Obecnie wystarczy jedno zerowanie, chyba, że masz dysk o pojemności <1GB. Dysk możesz wyzerować np za pomocą MHDD lub dowolnej dystrybucji LiveCD (program dd). W konsoli jako root

dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=1M

Litera X oznacza dysk, który chcesz wyczyścić. Możesz sprawdzić ją za pomocą

fdisk -l
Edytowane przez kfgz
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk będą badać specjaliści czy przeciętny Kowalski??

Bo zerowanie, jak by na to nie patrzyć zostawia dość znaczący ślad, a mianowicie dysk po takiej operacji wygląda od strony logicznej jak nówka ze sklepu.

Jeżeli chodzi o uszkodzenie fizyczne dysku to z elektroniką nie ma problemu- wystarczy kilka sekund w mikrofalówce...

Gorzej jest z talerzem, ale myślę że magnes neodymowy powinien sobie poradzić z jego rozmagnesowaniem.

Ogólnie jeżeli dysk ma być konkretnie uszkodzony to wykonał bym wszystkie czynności czyli:

- zerowanie

- magnes neodymowy- jak włączysz dysk z podczepionym tego typu magnesem to myślę że może ci się udać spalić głowicę.

- a na koniec mikrofalówka.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trudno, żeby po zerowaniu nie pozostał ślad. Śladu nie pozostanie po danych i o to chyba chodziło autorowi wątku, a niszczenie dysku... hmm, can be fun ale po co niszczyć, może kiedyś się przyda.

Edytowane przez kfgz
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Jak usunąć, albo uszkodzić dane na dysku, by oczywiście nie dało się ich odzyskać i by wyglądało to - w miarę możliwości - na ironię losu?

Nie mam planów posuwania się do zrzucenia całego komputera z wieżowca, nie chcę aż takiej perfidii

jak dle mnie w temacie jest jasno napisane "tak żeby wyglądało to na wypadek".

Właśnie: symulowanie "wypadku" dla samego siebie bez sensu -> komuś innemu ma się przydarzyć "wypadek" i to przecież mniejsza perfidia niż wyrzucenie kompa przez okno...

//zresztą... wyrzucenie kompa przez okno to głupota a nie perfidne zagranie - dane pozostaną nienaruszone.

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przeciez shreddery najpierw zeruja dysk, potem nadpisuja jedynkami, a potem losowo zapelniaja dysk 0/1. Albo...

Peter Gutmann, is an Honorary Researcher at the Department of Computer Science, University of Auckland, specializing in the design and analysis of cryptographic security architectures. His research into secure deletion of data from magnetic media (such as hard disk drives) is the definitive work on the subject.

His algorithm makes 35 overwrite passes in total, and is considered the state-of-the-art method for data destruction. The cost of this security, of course, is time; wiping a drive using Peter Gutmann’s algorithm will take more than 7 times longer than wiping the same drive with Bruce Schneier’s algorithm, and will likely be more than 15 times longer than suing the US Department of Defence’s standard.

Wiecej tutaj KLIK

Edytowane przez Trawienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi