Malakaih Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Witam! Zupełnie wypadłem z obiegu, a jestem w sytuacji "wujek potrzebuje kompa", więc może pomożecie doprecyzować? zastosowanie: Grafika 2D. Głównie Lightroom i praca na dużych plikach RAW (obecnie ~25MB). Pewnie trochę Photoshop'a. Żadnego 3D ani edycji wideo. budżet: 3000-3500pln (bez monitora i peryferiów) GRAFIKA: No właśnie, czy warto cokolwiek więcej niż podstawowy Radeon z pasywnym chłodzeniem? Fakt że karta nie powinna ogarniczać porządnego monitora (Eizo serii CG). Do tej pory (za namową sprzedawcy) był Matrox Parhelia za swego-czasu-gruby-hajs ale jakoś właściciel objawienia nie przeżył.. DYSKI: Tutaj akurat mam zdanie z własnego doświadczenia. 1xSSD (pewnie 64-128GB) na bieżące zadania i system 2xWD Green np ~1.5TB na magazyn danych PROCEK: Zupełnie wypadłem z obiegu. Pewnie chętnie jakiś "chłodny quad". Do niego jakieś ciche (chyba niekonieczne super wydajne) chłodzenie MOBO: ? RAM: pewnie 4GB powinno wystarczyć. Overclocking nie wchodzi w grę, więc raczej bez większego znaczenia jaki. ZASILACZ: Cichy i stabilny.. Obudowa: Możliwe mała, fajnie by było gdyby była jakoś sensownie wyciszona o dyskretnym designie ;) OS: No własnie, albo W7 albo może.. MacOs? Do takich zastosowań to chyba niezła alternatywa dla Windowsa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 Moim zdaniem podstawa powinna wygladac tak: Intel Xeon X3440 - 869 zł Gigabyte P55-USB3 - 450 zł GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 310 zł Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł Fander Selekta 120mm - 40zł Tacens VALEO III 500W - 315 zł Fractal Design Define R2 Black Pearl - 339 zł Xeon to to samo co i7 tylko tansze ;) Ogolnie zestaw nastwiony na cisze , zasilacz pol pasywny (przy malym obciazeniu wentylator sie wogole nie kreci) , obudowa schludna i wyciszona , wentylator na procek dobrej jakosci z mozliwoscia regulacji obrotow . Zostaje 1000pln na dyski i grafe. Dyski chyba najlepiej samsungi z seri ekogreen czyli f2eg lub f3eg. SSD nie wiem jaki i grafike pasywna to pewnie jak najtansza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...