Skocz do zawartości
Malakaih

Komp do grafiki 2D za 3500pln.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zupełnie wypadłem z obiegu, a jestem w sytuacji "wujek potrzebuje kompa", więc może pomożecie doprecyzować?

zastosowanie: Grafika 2D. Głównie Lightroom i praca na dużych plikach RAW (obecnie ~25MB). Pewnie trochę Photoshop'a. Żadnego 3D ani edycji wideo.

budżet: 3000-3500pln (bez monitora i peryferiów)

GRAFIKA:

No właśnie, czy warto cokolwiek więcej niż podstawowy Radeon z pasywnym chłodzeniem? Fakt że karta nie powinna ogarniczać porządnego monitora (Eizo serii CG).

Do tej pory (za namową sprzedawcy) był Matrox Parhelia za swego-czasu-gruby-hajs ale jakoś właściciel objawienia nie przeżył..

DYSKI:

Tutaj akurat mam zdanie z własnego doświadczenia.

1xSSD (pewnie 64-128GB) na bieżące zadania i system

2xWD Green np ~1.5TB na magazyn danych

PROCEK:

Zupełnie wypadłem z obiegu. Pewnie chętnie jakiś "chłodny quad".

Do niego jakieś ciche (chyba niekonieczne super wydajne) chłodzenie

MOBO:

?

RAM:

pewnie 4GB powinno wystarczyć. Overclocking nie wchodzi w grę, więc raczej bez większego znaczenia jaki.

ZASILACZ:

Cichy i stabilny..

Obudowa:

Możliwe mała, fajnie by było gdyby była jakoś sensownie wyciszona o dyskretnym designie ;)

No własnie, albo W7 albo może.. MacOs? Do takich zastosowań to chyba niezła alternatywa dla Windowsa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem podstawa powinna wygladac tak:

Intel Xeon X3440 - 869 zł

Gigabyte P55-USB3 - 450 zł

GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 310 zł

Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł

Fander Selekta 120mm - 40zł

Tacens VALEO III 500W - 315 zł

Fractal Design Define R2 Black Pearl - 339 zł

Xeon to to samo co i7 tylko tansze ;) Ogolnie zestaw nastwiony na cisze , zasilacz pol pasywny (przy malym obciazeniu wentylator sie wogole nie kreci) , obudowa schludna i wyciszona , wentylator na procek dobrej jakosci z mozliwoscia regulacji obrotow .

Zostaje 1000pln na dyski i grafe. Dyski chyba najlepiej samsungi z seri ekogreen czyli f2eg lub f3eg. SSD nie wiem jaki i grafike pasywna to pewnie jak najtansza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi