Skocz do zawartości
bekcham

Średniej mocy zasilacz za dobre pieniądze

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam fachowej porady w doborze zasilacza w rozsądnej cenie który spełniałby moje oczekiwania. Przejrzałem temat "polecane zasilacze" aktualny, jak również historyczne. Przewałkowałem również sporo różnych tematów na forum i przynajmniej wiem, że nic nie wiem, bo wcześniej nawet tego nie wiedziałem ;)

Moje oczekiwanie są na tyle nietypowe, że nie potrzebuje (jak większość forumowiczów) topowego zasilacza 1000W do O/C i grania, ale raczej przeciętnej (a może nawet niskiej) mocy zasilacza, zrobionego z dobrych komponentów, porządnie i z długą gwarancją.

Przechodząc do meritum:

1) Komputer jaki buduję to:

- płyta Asus M4A785TD-V EVO (chipset AMD 785G)

- k.graficzna zintegrowana ATI Radeon HD 4200

- k.sieciowa zintegrowana

- procesor AMD Phenom II X2 555 (AM3/80W)

- pamięć 2x2GB

- Dysk twardy Seagate 1TB SATA II (pewnie kiedyś dołożę drugi podobny)

- Jakaś nagrywarka CD/DVD

- pewnie z dwa wiatraki 120mm do obudowy

- jakiś lepszy niż boxowy wiatrak do procesora

- być może kiedyś w przyszłości dokupię kartę z USB3 + SATA III

- jakaś obudowa midi-tower

Z tego co widziałem na wykresach zasilacze są najbardziej sprawne gdy pracują pod obciążeniem 50% swojej mocy znamionowej. Zakładając że ten zestaw nie potrzebuje więcej niż 200W, powinienem się rozglądać za zasilaczem około 400-450W?

2) Komputer będzie używany do

- pracy biurowej (open office + poczta)

- przeglądania internetu

- hobbistycznego programowania (python, java)

- jeśli uruchomię jakąś grę to będzie nie bardziej zaawansowana od pasjansa, sapera lub mahjonga

3) Moje oczekiwania względem zasilacza (kolejność nieprzypadkowa)

- bardzo cichy do obciążenia 200W

- i ogólnie cichy (dla porównania, w starym komputerze mam corsaira HX520 i ten poziom hałasu/ciszy mi odpowiada/wystarcza)

- bezawaryjny

- stabilne napięcia

- długość gwarancji i możliwośc jej egzekwowania w Polsce

- zasilacz ma pracować stabilnie i cicho również pod niskim obciążeniem (np. przy obciążeniu 100W, a zasilacz znamionowo 500w)

- dobra jakość podzespołów użytych do jego wykonania i wysoka jakość wykonania

- odpinane kable byłyby fajne, ale nie są obowiązkowe

- moc, wydaje mi się że optymalnie będzie w granicach 400- 500W

- cena - jak się uda do 300zł będzie super, jak nie to 400 to absolutne maksimum

Z uwagi na to, że jestem zadowolony z tego corsaira HX520 w pierwszej kolejności rozglądałem się za zasilaczami tej firmy. Oto moje przemyślenia:

- HX520 odpada, bo jest słabo dostępny i kosztuje ponad 400zł

- Wyższe HXy tym bardziej odpadają ze względu na cenę

- TX650 można mieć za około 300zł, ale ta moc jest mi zupełnie zbędna poza tym podobno zdarzają się skwierczące egzemplarze

- VX450 mocowo pasuje, cena około 230zł ale uwaga ta sama co powyżej odnośnie skwierczenia

- VX550 ponoć budowane przez inną firmnę (CWT), więc problem skwierczenia nie występuje, szkoda że nie ma odpinanych kabli ale to chyba najlepiej wpasowujący się corsair w moje potrzeby

Polecane są również zasilacze seasonica np.Seasonic M12II-520, ale tutaj chyba również występuje problem skwierczenia w niektórych egzemplarzach?

Niektórzy forumowicze polecają zasilacze bequiet, czy ktoś jest zadowolony z serii Straight Power E7?

Bequiet Straight Power E7 CM 480W ma odpinane kable i kosztuje niewiele ponad 300zł. Będzie ok? Czy słabsze mocowo wersje (400W i 450W) to ta sama konstrukcja (poza odpinanymi kablami) czy zupełnie co innego.

Poza tymi tymi typami nic innego mi się nie nasunęło. Będę wdzięczny za jakieś sugestie i pomoc. Pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzyj temat o tytule Zasilacz modularny. Tam masz kilka propozycji, które mogą CIe zainteresować.

Jeżeli nie masz zamiaru dokładać Grafiki na PCIe, to nawet zasilacz 350W by sobie poradził. W przeciwnym wypadku 400-450W będzie wystarczającym zapasem.

Podany przez Ciebie Bequiet Straight Power E7 CM 480W, to o ile wiem konstrukcja z najnowszej serii, nowocześniejsza niż E5 450W. Znając tą firmę oba to na pewno świetne zasilacze, ale o poziom głośności to trzeba pytać kogoś kto posiada taki.

Inne propozycje za mniejszą kasę:

OCZ ModXStream PRO 400W OCZ400MXSP - ale OCZ podobno bywają głośne, zależnie od sztuki

Topower TOP-450 P3 EZ BFS - podejrzewam, że przy Twojej konfiguracji wentylator w zasilaczu w ogóle się nie włączy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko nie wiem czy znajdzie zasilacz modularny o tak małej mocy ;)

Ale z tego co widzę zestaw dopiero się składa. Więc jeśli oszczędzisz stówkę na zasilaczu, to możesz dołożyć np do płyty która już ma USB 3.0, a może i jeszcze jakieś bonusy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy dziękuje za cenne wskazówki ;)

Topower TOP-450 P3 EZ BFS - rzeczywiście ciekawe rozwiązanie z tym wiatrakiem włączającym się dopiero pod większym obciążeniem. Tutaj martwi mnie jedynie krótka (24mies) gwarancja i fakt że kiedyś miałem jakiegoś top powera i niestety jakoś krótko po gwarancji się spalił. Ale widzę w podpisie że sam go używasz. Długo go posiadasz? Jesteś zadowolony?

Twój komputer będzie pobierał z zasilacza max 100W i to przy pełnym obciążeniu. Nie wiem po co Ci takie potężne zasilacze. 350W będzie na wyrost i spuchliznę. Typowy pobór przy zadaniach o których piszesz z zasilacza to będzie ok 50W.

Dzięki za wyjaśnienie. Szczerze mówiąc nie wiedziałem, w jakimś kalkulatorze wyszło mi około 200W. Chętnie bym kupił słabszy zasilacz, tylko że wcale dużo nie zaoszczędze, a będę miał krótką gwarancję i niepewność czy przy ewentualnej rozbudowie wystarczy mocy. Poza tym, mam wrażenie (być może się myle), że słabsze zasilacze są zrobione z gorszej jakości podzespołow i tym samym bardziej awaryjne i głośniejsze. Więc mimo wszystko będę celował w średnią półkę czyli 400-500W, mając świadomość że przesadzam z zapasem mocy.

Podsumowując, na razie rozważam tego top powera lub corsaira VX550 lub bequieta z serii Straight Power E7. Fajnie jakby ktoś z użytkowników tego ostatniego się wypowiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakiego kalkulatora używałeś ale one najczęściej nie podają mocy pobieranej a sugerowaną moc zasilacza. To by się zgadzało. Dobry współczesny zasilacz 200-250W poradziłby sobie z tym w zupełności. Jak jednak zauważyłeś, trudno znaleźć sensowny zasilacz o takiej mocy. Przeglądając listę zasilaczy na 80plus widać tam wiele interesujących zasilaczy 250-350W różnych liczących się producentów. Są one niestety niedostępne w sprzedaży, przynajmniej w naszym kraju.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówi się, że cena nie ma wielkiego znaczenia w wyborze zasilacza. Można kupić dobre jakościowo deltę czy seasonica za stosunkowo niedużą kasę.

Bo do takiego zestawu wystarczyłaby delta 350W do dostania na allegro poniżej 100zł.

Ale skoro budżet pozwala, to można zaszaleć i dopłacić do bajerów których próżno szukać w tanich (ale dobrych) zasilaczach. Wziąć zasilacz z kablami wystarczająco długimi do obudowy. Np. zasilacz zamontowany na dole Gladiusa potrzebuje ok 50cm kabli zasilających do płyty. Jak był na górze to wkurzał mnie 42cm kable Delty.. Zmieniłem budę.. i centymetrów brakło.

Jak są długie kable to bardzo miło jakby nie robiły wielkiego bałaganu, czyli np miały oplot, a już w ogóle super jak są odpinane, bo od razu w budzie robi się przestronniej, a jednocześnie w razie potrzeby można będzie podłączyć większą ilość sprzętu.

Fajne chłodzenie - ciche lub w ideale bezgłośne. O ile Delta zdawała mi się bardzo cicha i dopiero z kilkunastu cm od obudowy dało się ją usłyszeć, to półpasywnego topowera nie słychać w ogóle, bo wentylator nie pracuje. Bequiet w serii E7 montuje swoje nowe fajne Silent Wings. Nie widziałem (czy raczej nie słyszałem) w akcji, ale zbierają raczej pozytywne opinie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enermax Eco80+ EES350AWT 350W

test

Jesli nie szkoda ci kasy, z nieco wyzszej polki - Enermax Pro82+ EPR385AWT 385W

test

Za ciche chłodzenie zasilacza Enermax Pro82+ 385W odpowiada opatentowany układ SpeedGuard wykorzystujący zalety logiki rozmytej. W połączeniu z cichym wentylatorem, sterowanym przez PWM, zasilacz może pracować już przy 450 RPM, co całkowicie wystarcza do około 50% obciążenia. Wentylator pracujący z tak niską prędkością obrotową, generuje hałas na granicy ludzkiego progu słyszalności. Z pewnością ucieszy to miłośników ciszy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez kelcior
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc :)

Ostatecznie po przeczytaniu kilku recenzji zamierzam kupić Enermax Eco80+ 350W. Ma wystarczającą moc do moich zastosowań i mam wrażenie, że mimo że jest to najsłabszy model Enermaxa jest wykonany z dobrej jakości podzespołów i powinien dzielnie spełniać swoje zadanie. Cena również nie zwala z nóg ;) Dzięki koledzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi